DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #55
Kustlexikon #55
Kustlexikon #55
Kustlexikon #55

Kustlexikon

#55

Av Rikard Godlund

Stocklyckehamn – Östra Vättern

Stocklyckehamn ligger vid Vättern i natursköna Omberg i närheten av Tåkerns naturreservat. Området runt Stocklycke-hamn är ett välbesökt strövområde för vandrare och det är vanligt att möta husbilar när du är på väg till Stocklyckehamn. Det är långt många fler än vi dykare som besöker området. För de besökare som inte har husbil finns det möjlighet att övernatta på Stocklycke vandrarhem som bara ligger ett par kilometer från dykplatsen. Bilresan till dykplatsen brukar kännas stämningsfull. Området är oerhört vackert med mängder av bäckar och stigar i närheten av vattnet.

Vid dykplatsen finns det grillplatser och till och med trapp ända ned till vattnet. Det går bra att köra bil ända fram till dykplatsen och sedan är det bara att ta trappen ned i vattnet. Det finns inget behov av att gå och släpa dykutrustningen långt när du dyker vid Stocklyckehamn.
Om inte trappen fanns skulle det troligen inte gå att dyka från land vid Stocklyckehamn. Det är branta berghällar som sluttar ned i vattnet och dykplaten är känslig för blåst. När det blåser mycket går det inte att dyka här. Skulle det vara så att det blåser mycket och att det inte går att dyka vid Stocklyckehamn när du kommer fram till dykplatsen så är det inte långt att åka till någon av de mer väderskyddade dykplatserna i närheten istället, till exempel Hästholmen.

Under ytan dyker du över stenskravel och berghäll ned till ca 13-15 meters djup och därefter följer det sandbotten ned i djupet. Den som vill dyka djupdyk får simma en bit över den sluttande sandbottnen. I närheten av igångsplatsen vid trappen så finns det typiska spår av människan i form av bildelar, tomhylsor och annat smått och gott.

Som vanligt i Vättern är vattnet och berghällarna gröna och det finns mängder av signalkräftor. Det är också ganska vanligt att träffa på lake. Lakarna brukar ligga och trycka i hålorna bland stenskravlet. Andra arter som du kan stöta på är stensimpa, gärs och naturligtvis abborre.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser