DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Liveaboard – Dykkryssa på rätt sätt
Det är otroligt bekvämt att bo på samma båt en hel vecka – man slipper ju släpa runt på sin dykutrustning.
Liveaboard – Dykkryssa på rätt sätt
Rejäla öppna dykstegar gör det enkelt att klättra ombord med fenorna på. På så sätt slipper man ligga och guppa i ytan och pilla med fenspännen.
Liveaboard – Dykkryssa på rätt sätt
Det är inte bara under ytan du får fina naturupplevelser på en kryssning. Det bjuds också på vackra vyer från båten, till exempel varma solnedgångar och glittrande stjärnhimlar.
Liveaboard – Dykkryssa på rätt sätt
Dykning från små gummibåtar kräver lite tillvänjning. Men när du provat ett par gånger sitter snart rutinerna.
Liveaboard – Dykkryssa på rätt sätt
Antingen dyker man direkt från båtens dykplattform, eller från små gummibåtar.

Liveaboard

– Dykkryssa på rätt sätt

Text: Marko Wramén Foto: Jesper Kjøller
Att åka på en dykkryssning är ofta det bästa sättet att få mycket och bra dykning till en rimlig peng. På köpet får man också nya vänner bland de andra gästerna. Men vad ska man tänka på i samband med en liveaboardtur? DYK bjuder på tips och råd inför ditt livs dykäventyr.

Att bo ombord på en dykbåt i en vecka eller två och kryssa från den ena avlägsna dykplatsen till den andra bjuder på oförglömliga upplevelser både under och över vattnet. Under en kryssning når man ofta dykplatser som är för avlägsna för dagsbåtarna. Dessutom slipper man ju lasta i och ur båten varje dag - när det är dags att dyka är det bara att promenera bak till dykdäcket och klä på sig grejerna. Du får helt enkelt mer dykning på samma tid och dessutom på ett mer avslappnat sätt jämfört med landdykning.
Men det finns ett par saker som är bra att tänka på.

Kolla säkerhetsutrustningen
Innan du bokar en båt så försök ta reda på hur den är utrustad. Det är lätt att missa själva båtens säkerhetsutrustning i allt ståhej kring dykningen. Har man vettig kommunikationsutrustning, radar, GPS och andra navigationshjälpmedel? Finns det flytvästar och livflottar till alla? Har man en motor eller två (dubbla motorer ger mycket högre säkerhet)? Finns nödraketer och är besättningen tränad i att hantera nödsituationer? Det här har blivit mycket bättre de senaste åren, men det finns fortfarande dykbåtar med undermålig säkerhetsutrustning och ett bra sätt att förändra det är att ställa krav i samband med bokningen.

En annan säkerhetsdetalj som är viktig är syrgasförrådet. Under en kryssning befinner man sig ofta långt från närmaste tryckkammare vilket ställer högre krav på behandlingen som ges ombord. Därför behövs det rejäla förråd med syrgas och inte bara en liten portabel oxybox. Ett utmärkt sätt att minska risken för tryckfallssjuka är att dyka med nitrox vilket förstås ställer krav på båtens utrustning. Som dykare gäller det också att dricka mycket och ofta mellan dyken för att undvika uttorkning och förhöjd risk för dykarsjuka. Och med dricka menar jag inte öl, kaffe eller te som tvärtom bidrar till uttorkning.

Miljöperspektivet
Var inte rädd för att höra dig för om hur man gör ombord för att skona miljön innan du bokar. Det här är ett område där mycket fortfarande kan göras, men om vi inte börjar ställa frågor kommer förändringarna långsammare.
En mycket viktig aspekt är hur man ankrar. Finns det fasta bojar som skonar reven? Eller ligger man på driv och går in med gummibåtar? Tyvärr finns det fortfarande båtar som skickar ner en dykare och binder fast i rev eller vrak – inte bra.
Hur gör man med färskvatten och avloppsvatten? I de bästa av världar har man färskvattengeneratorer ombord som omvandlar havsvattnet till färskvatten för duschar etc. I vissa regioner är ju sötvatten en bristvara och då är det skönt att veta att man inte tar från knappa resurser på öar och i hamnar.

Går avloppet rätt ut i havet? Många gånger är det så eftersom det inte finns infrastruktur för att tömma avloppstankarna till reningsverk iland. Men om man i alla fall har tankar så kan man tömma den långt ut till havs och på djupt vatten där det inte har lika stor påverkan som...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser