DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Mångfald under och över vattenytan – en lättrubbad balans
En spöktina som hittats och bärgats av den ideella dykföreningen GUE Sweden. Foto: Jesper Haav

Mångfald under och över vattenytan

– en lättrubbad balans

Text Gunilla Fransson Bangura, Foto Kathrin Tengsand

Människan är beroende av stor biologisk mångfald och stabila ekosystem för att överleva. De flesta av oss är ganska bekanta med livet på land, men att få en förstahandsupplevelse av livet under ytan är få förunnat.

►  Vi vet att förståelse och kunskap leder till engagemang och en ökad motivation att agera för en bättre havsmiljö. Därför jobbar Västerhavsveckan med havsmedvetenhet, som handlar om att förstå havets betydelse för livet på jorden, och om hur vi människor påverkar havet. Så vad innebär ett varmare klimat för havet, kusten och dess invånare? Vad händer när havets invånare söker sig till nya platser eller väljer att flytta? Hur påverkas livet i hav och vattendrag? Som dykare och snorklare är det alltför lätt att se hur människan påverkar havsmiljön. Klimatförändringar, föroreningar, överfiske och främmande invasiva arter – hoten mot livet i Västerhavet är många. Bevisen ser vi i form av långtrådiga alger i grunda vikar, mindre fisk, både i antal och storlek, spökfiskande redskap, plast och skräp.

Men Västerhavet har också ett rikt liv och flera områden på västkusten är skyddade för att bevara viktiga marina habitater och arter. Att skydda livet på land och ovanför ytan är också oerhört viktigt för ett hav i balans.

För att bevara biologisk mångfald i Västerhavet, och dess ekosystem, genomförs ett antal åtgärder där marina nationalparker, reservat och andra skyddsvärda områden bildas.

Första marina nationalpark
Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark, bildades för 15 år sedan. Där lever ungefär 12 000 olika arter, varav hälften i havet och av dessa är runt 200 unika för Sverige. Här finns också rev av ögonkorall, Lophelia pertusa, de enda levande korallreven i Sverige. Vid Kosterhavet ligger Tjärnö marina laboratorium med Tjärnö akvarium, Sveriges mest artrika akvarium. På Tjärnölaboratoriet sker universitetsutbildning och forskning inom marina vetenskaper, framför allt evolution, vattenbruk liksom naturskydd och förvaltning. Vid Kosterhavets marina nationalpark finns också naturum Kosterhavet och entréerna Resö, Rossö och Saltö med utställningar om livet i Kosterhavet.
Den biologiska mångfalden i Gullmarsfjorden är unik och värdefull och har bidragit till att göra fjorden till ett område av internationellt intresse för vetenskaplig forskning och bevarandeåtgärder.

I Fiskebäckskil vid Gullmarsfjorden ligger Kristineberg Center för marin forskning. Gullmarsfjordens rika marina liv ger fantastiska möjligheter för forskning, innovation och utbildning.

Väderöarnas naturreservat är, tillsammans med Kosterhavets nationalpark och Gullmarsfjorden, ett av Sveriges mest värdefulla havsområden. Här finns de flesta undervattensmiljöer som är typiska för västkusten. Hård- och mjukbottnar på olika djup, tångskogar, sandstränder, grunda lerbottnar och ålgräsängar fulla av liv. Tack vare den så kallade jutska strömmen, som drar förbi med salt och syrerikt vatten, finns ett fantastiskt rikt liv i havet. Väderöarna består av två grupper med totalt 365 öar och skär.

Forskning ökar vår medvetenhet
Forskningen gör framsteg på många plan. Det finns...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #82:





SOME images:
Mångfald under och över vattenytan – en lättrubbad balans, Mångfald under och över vattenytan – en lättrubbad balans
En spöktina som hittats och bärgats av den ideella dykföreningen GUE Sweden. Foto: Jesper Haav
, Mångfald under och över vattenytan – en lättrubbad balans
Så här kan det se ut efter en strandrensning organiserad av Städa Sverige. Resultatet är från Sisjöns badplats som Götaverkens sportdykarklubb rensade år 2018.
, Mångfald under och över vattenytan – en lättrubbad balans
Det som man kallar vattenstädning kan vara ganska farlig och även den egna dykutrustningen kan ta stryk. Därför är det viktigt att ha en ytorganisation som håller koll på båtar och tar emot skräpet som dykarnas drar upp.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser