DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Järnöglorna i berget har använts till att förankra ett dekompressionshabitat som användes i samband med den omfattande undersökningen av Emergence de Ressel.
Vi torrtränar på att hitta ut ur grottan utan ljus eller vid nollsikt. Normalt använder man en mask som tejpats men en DYK-mössa visar sig vara perfekt för uppgiften.
I en barack i en villaträdgård i bergsbyn Gramat ligger en av de mest imponerande kompressorstationer jag någonsin har sett! Här levererar man gas till regionens alla grottdykare.
Innan vi simmar in i grottan gör vi alltid en primary tie off. Utanför Ressel ligger denna trädstam som är perfekt att fästa linan i. Ingången ses längst ner till vänster.
Scenerierna i grottorna är mycket varierade. I Ressel är landskapet på många platser präglat av stora släta stenplattor som rasat ner från grottans tak under miljontals år.
Vi fäster linmarkörer (så kallade cookies) på vägen in. Det hjälper oss att hitta vägen ut igen. Cookies är ett utbrett verktyg bland grottdykare så vi blir lite överraskade när vi förstår att det är Danny Riordan som har uppfunnit dem.
Denna svarta skifferplatta ser nästan ut som om den placerats av någon. Den är dessvärre fylld med Killroy was here och andra idiotiska inskriptioner. Det känns väldigt tråkigt att finna graffiti i grottorna.
Det ligger permanenta linor i de flesta av grottorna. Den kraftiga orange linan är lätt att följa.
Även om vi känner oss trygga i grottorna och litar på vår utrustning, våra procedurer och kompetens, så är det ändå lika befriande att i slutet av dyket se ljuset i tunneln...
Även om vår instruktör Danny Riordan har sina rötter i Mexiko har han en imponerande god kännedom om grottorna i Frankrike, där han undervisar tre-fyra veckor per år.

Möt mig i mörkret

– hitta din inre grottmänniska

Text och foto Jesper Kjøller
Vill du grottdyka? Då är det inte nödvändigt att åka den långa vägen till Florida eller Mexiko. De betraktas annars som grottdykningens främsta vallfartsländer. I departementet Lot i Frankrike finns hundratals intressanta grottor. De är perfekta för utbildning. Vi har testat GUE-kursen Cave1. Den är en grundlig och krävande introduktion till grottdykning.

Instruktören Danny Riordan har dolda talanger som gentlemannatjuv. Du vet – en sån där som uppträder på varieté och på ett elegant vis stjäl publikens armbandsur, plånböcker och behåar utan att de bestulna lägger märke till det. Vi är på väg ut genom den ganska smala tunneln Saint George. Då märker jag att dykkompisens ljus försvinner bakom mig. Dannys ständiga förmaning always reference the exit ljuder för mitt inre öra. Jag griper genast fatt i linan med tummen pekande mot utgången. Så har vi fått lära oss. Jag vänder mig om.
Då ser jag att Rasmus primärlampa har slocknat. (Danny har släckt den för att simulera problemet.) Rasmus håller på att skifta till en av sina backuplampor. Plötsligt slocknar även min primärlampa. Jag sträcker mig genast efter min ena backuplampa på högra axelremmen. Men vanudå? Den är borta! Har jag glömt den? Tappat den? Strunt samma. Jag har ju en till på vänstra axeln. Nämen … den är ju också borta! Först fattar jag inte ett smack. Har jag glömt bägge lamporna? Jag kollade ju att de funkade en bit in på dyket.
Lite förvirrad spanar jag efter Rasmus i mörkret. Jag gissar att han har samma problem. Nu går saken upp för oss. Medan vi simmade in i grottan norpade Danny alla våra fyra backuplampor utan att vi upptäckte det! Lamporna satt fast på vardera axelremmen med en karbinhake i en D-ring i ena änden. De var dessutom fastspända vid remmen med en kraftig gummistropp.
Vi var extremt vaksamma. Hur lyckades Danny ändå knycka alla fyra lamporna från oss? Det är mig en gåta. Han skulle kunna uppträda på scen med sådana trick.
Nu är det mörkt. Mörkare än i en kolkällare. Men jag har greppet om linan. Jag vet vägen ut. Alltså är det bara att vänta. Snart fattar Rasmus tag i min arm och ger mig en knuff framåt. Det är signalen att även han är klar att simma vidare. Vi har redan övat på att kommunicera med känseln. Träningen visar sig vara nyttig. Sakta och mödosamt simmar vi ut ur den becksvarta grottan. Under tiden gapskrattar vi invärtes över vår instruktörs anlag för kleptomani. Ett-noll till Danny.
Snart kan vi skymta ljuset från ingången. Aldrig har ett så svagt ljusskimmer sett så vackert ut!

Pedagogik
Episoden är mycket typisk för metoderna på kurserna i grottdykning inom GUE (Global Underwater Explorers). Vi vet aldrig riktigt vad som kommer att hända inne i grottan. Men vi är väl förberedda med torrträning och omfattande genomgångar och läxförhör. Hela tiden får vi öva på att hantera gradvis allt mer komplexa problem. Självklart är det inte sannolikt att förlora alla sex lamporna i ett tvåmansteam. Ändå känns det nu väldigt bra att tränat in varje tänkbar situation. Tänk om något liknande skulle inträffa. Då är det bra med train hard – fight easy. Så lyder också mottot för de amerikanska specialstyrkorna.
Varje ny färdighet presenteras och demonstreras först på land. Sedan tar man den med sig in i grottan. Vid några...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GUE CAVE1 GRÄNSER
GAS 1/3 av gasförrådet räknas bort från totalmängden och reserveras för nödsituationer. Av resterande förråd kan upp till 1/3 användas på vägen...

Fakta

GUE CAVE 1 FÖRHANDSKRAV

Minimiålder 18 år

Certifiering GUE Fundamentals med tech-pass

Antal dyk 75 dyk...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser