DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

M-575 – Vraklexikon #43
1 av 1

M-575

Vraklexikon #43

Av Johnny Christensen

Norra Öresund utanfor Hornbæk

Runt om i danska farvatten ligger massor av vittnesbörd om olika konflikter genom tiderna. Vi har alltid fascinerats av vrak. Speciellt är det dykning på riktiga krigsfartyg som kan locka fram nyfikenheten hos de flesta dykare.

Chansen att få se kanoner, andra vapen och ammunition ger väsentligt högre underhållningsvärde åt ett annars mediokert vrak. Förutom det militära stålskrovet har de flesta riktiga krigsfartygsvrak en sak gemensamt. Alla har byggts med tung bepansring eller beväpning i överbyggnaden. Vid en förlisning lägger de sig antingen med kölen i vädret eller på sidan. Så är exempelvis fallet med minsveparna vid Anholt, i Langeland Bælt och i Öresund. Ändå finns det mängder av spännande detaljer. En minsvepare erbjuder fortfarande förträfflig dykning trots att den ligger med överbyggnaden djupt nedpressad i bottenslammet.

stormvarning År 1917 byggdes en minsvepare med tjänstenummer M-75 på Tecklenburg Werft i Geestemünde för Deutsche Kriegsmarine. Den var 59 meter lång, 7,3 meter bred och vägde 488 ton. Fartyget togs i tjänst och användes aktivt i Sjunde Minsveparflottiljen med uppdrag på Nordsjön. Uppgifterna var ubåtsjakt och minsvepning. Skeppet var i bruk till september 1939. Då togs hon upp på varv för renovering i väntan på mera krävande arbetsuppgifter. Ombyggnadsarbetena varade till i april 1940. Då skickades de tyska flottstyrkorna tillbaka ut ”i fält”. Efter den grundliga renoveringen från för till akter fick hon nytt tjänstenummer. Idag är hon känd under namnet M-575.

Under de följande åren användes minsveparen för blockadtjänst i Kattegatt och Öresund. Den klarade sig oskadd genom nästan hela kriget. Den 1 mars 1945 fick M-575 order att avgå från Köpenhamn till Ålborg. Där skulle hon ingå i en större enhet med uppgifter i norra Kattegatt. Vädret var inte gynnsamt. Det var risk för storm. Under färden upp genom Öresund gick hon i lä under land. Utanför Helsingör utsattes hon på allvar för styrkan i nordvästen. I den delen av Öresund finns det gott om plats för vågorna att arbeta upp sig till hotande storlek när vinden ligger på.

Kaptenen valde att fortsätta seglatsen med reducerad fart. Skeppet kämpade sig långsamt framåt genom den hårda sjön. Efter ett tag beslöt kaptenen att ge upp planerna på att ta sig till Ålborg. M-575 lade sig i väntposition under lä bakom Kullen och hoppades på att vädret skulle förbättras.

I flera timmar hade man nu kastats omkring i den svåra sjögången. Sent på eftermiddagen togs beslutet att söka hamn i Helsingör. M-575 vände helt om och färden tillbaka anträddes. Vid det laget började det komma rapporter om inträngande vatten. Klockan 19:25 befann hon sig utanför Hornbæk. Då översköljdes hon av flera jättevågor som fick fartyget att kränga våldsamt. Vid krängningarna vräkte vatten rakt ner till maskinen. Maskinrummet var nu halvvägs vattenfyllt vilket ökade krängningarna ytterligare. Kaptenen gav...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser