DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Malapascua –Filippinernas pärla
Utöver fantastisk dykning bjuder Malapascua också på äkta Bounty-scenerier och det är inte svårt att komma ner i varv.
Malapascua –Filippinernas pärla
På den norra delen av Calanggaman Island finner man en dramatisk vägg med imponerande och färgsprakande mjukkoraller.
Malapascua –Filippinernas pärla
Även om man skulle kunna simma runt den lilla sjunkna ön Ubang Bato på ett dyk, är den helt klart värd flera dyk.
Malapascua –Filippinernas pärla
På Malapascua finns så många olika färgsprakande nakensnäckor och plattmaskar att man upptäcker nya på varje dyk.
Malapascua –Filippinernas pärla
Dykningen sker från stora utriggarbåtar. Det fungerar perfekt och gör samtidigt upplevelsen mer autentiskt än om man hade dykt från en modern metallbåt.
Malapascua –Filippinernas pärla
Vår guide Ray var expert på att finna kamouflerade småkryp och han hittade många av våra makromotiv åt oss.
Malapascua –Filippinernas pärla
Denna gravida, gula pygmésjöhäst såg vi på en gorgonia vid Pantaw Pantaw. Bland pygmésjöhästarna är det hannen som bär på äggen.
Malapascua –Filippinernas pärla
En tångulk har hittat ett bra jaktställe mellan två stenar. Tångulken kan visserligen simma med hjälp av sin stjärtfena men den ses oftast traska fram över bottnen med hjälp av sina gå-fenor.
Malapascua –Filippinernas pärla
En nakensnäcka får “luft under vingarna” i den svaga strömmen på Lighthouse Reef.
Malapascua –Filippinernas pärla
Vid North Point kan man hitta mängder med tångulkar i olika färger och storlekar. Här blir en röd tångulk irriterad av blixten.

Malapascua

Filippinernas pärla

Text: Maria Livbjerg Foto: Morten Bjørn Larsen
Vad önskas? Mandarinfisk, pygmésjöhäst, nakensnäckor? Eller rävhaj, jättemanta och vrak? Malapascua har allt. Ön är en av Filippinernas bäst bevarade hemligheter med dykning i världsklass. Nästan alla dykställen ligger inom tjugo minuters båtfärd – de närmaste bara fem minuter bort.

Malapascua ligger utanför den allra nordligaste spetsen på Cebu. Ön är ljuvlig men sömnig, och så liten att man hinner traska runt hela ön på ett par timmar. Den är nämligen bara cirka två kilometer på längden och en kilometer på tvären. Det finns inga bilar på ön och nästan alla hus är envåningsbyggnader.
Enligt traditionen fick Malapascua sitt namn av spanska sjöfarare som en stormig juldag lär ha landstigit på ön för att hitta färskvatten. På det lokala språket cebuano betyder Malapascua nämligen ”dålig jul”. Men på spanska betyder ”pasqua” påsk! Var det kanske egentligen en dålig påsk? Den lilla ön är fortfarande ganska ofördärvad av turism. Nästan enbart dykare kommer dit för att njuta av de vita sandstränderna, de grönskande palmerna och livet i det klara vattnet kring ön.

Mandarinfisk och sjöhästar
Dykplatsen Lighthouse ligger väster om Malapascua. Där gör man oftast skymningsdyk. På det sättet kan man inrikta sig på att ligga på lur för att få se de ståtliga mandarinfiskarnas parningsdans i halvdunklet. Snart blir det helmörkt. Då tänder man lampan och simmar över dit där sjöhästarna bor.
Inte många ställen i världen kan garantera att de granna, pråliga och sällsynta mandarinfiskarna ska visa sig. Malapascua är en av ytterst få sådana platser, här är det vanligt att få se mandarinfiskar som parar sig. Man ska hänga alldeles stilla i skymningen och bara vänta. Plötsligt skjuter de upp som färgsprakande blixtar från korallerna, snor runt varandra och försvinner ner i sina gömställen igen. Man kan ha tur och få se det precis framför maskglaset. Ju mer försynt man ligger på lur desto mer har man chans att se.
Trettio meter bort bor en flock sjöhästar på en fläck med stenkoraller. Där sitter de lojt med stjärten lindade kring en korallgren och fångar partiklar ur vattnet. Sjöhästarna är många och bär bjärta färger. Det känns som att komma in i en godisbutik. Som undervattensfotograf kan man bli helt konfunderad. Vilken av dem ska man välja att plåta? Två meter bort sitter en blå hanne. På korallens andra sida ett vitt par i öm omfamning. Här är det lätt att totalt tappa bort dykkompisen och simma iväg tillsammans med fel flock av dykarlampor.

Rävhaj
Allra främsta dragplåstret på Malapascua är ändå de gåtfulla rävhajarna. Många har bilder av hammarhaj, tigerhaj och vithaj. Rävhajen lever på öppna havet och är skygg – av den finns ytterst få bra bilder. Mestadels håller den till på djupt vatten och bara vid sällsynta tillfällen kommer den upp på grunt vatten. Då besöker den putsarstationer för att bli befriad från hudparasiter. Bara på ett fåtal ställen i världen kan dykare regelbundet möta rävhaj. Ett av dem är Monad Shoal sydost om Malapascua.
Vi måste stiga upp tidigt för att få chans att se rävhajarna, redan klockan fem samlas vi och lastar utrustningarna. Sedan går färden cirka tjugo minuter runt ön till dess sydöstligaste hörn. Monad...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

REJSE Selvom Malapascua ligger næsten omme på den anden side af jorden, er det relativt nemt at komme dertil. Kingfish Dive & Travel arrangerer pakkerejser, hvor man bor hos og dykker med Exotic. Man kan...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser