DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Marco Cressi
För Marco Cressi har det alltid varit en självklarhet att följa i sin fars och farfars fotspår.
1 av 1

Marco Cressi

– nästa generation gör entré

Av Martin Örnroth

Nästan alla tillverkare av dykutrustning är starkt beroende av att det finns olja för att kunna tillverka plast, silikon och neopren. Så vad händer när det sinar i hålen? Ska vi dyka i sälskinn? Vi har träffat 23-årige Marco Cressi, arvtagare till ett av världens största företag inom dykbranschen, för att prata om dåtid, nutid och framtid.

Det är inte svårt att gissa sig till vad man pratade om kring middagsbordet när Marco växte upp. Hans farfar och dennes bror grundade företaget Cressi 1946, direkt efter andra världskrigets slut. Då hade man redan hållit på med småskalig tillverkning av masker, fenor och harpuner under flera år. Den första masken såg dagens ljus i en verkstad i italienska Genua redan 1939. Mycket har naturligtvis skett sedan dess men Cressi har fortfarande kvar sina rötter i Genua och snart ska nästa generation i Cressi-familjen ta över.
Marco minns när han var 7-8 år gammal och pappa kom hem med olika sorters masker och frågade vad han tyckte om dem och vilken som var hans favoritfärg. Redan som barn hade han en önskan om att fortsätta i pappans och farfaderns fotspår och när det var dags att studera, var vägen redan utstakad. Men Marco berättar att han aldrig känt sig pressad att fortsätta i familjens fotspår och om han hade valt en annan karriär så hade det varit helt ok. Sedan ett år tillbaka arbetar han på företaget som faderns högra hand och i dagsläget så handlar det om att sätta sig in i och förstå alla delar av verksamheten.

Dykningens nav
Företaget har alltid haft sitt säte i Genua som ligger i nordvästra Italien. Regionen som heter Ligurien, utgör navet för många kända namn inom dykindustrin och här finner man till exempel Mares, Scubapro, Seac Sub och Technisub. Alla ligger bara 20-30 minuters bilresa från varandra.
– Anledningen till att så många dykföretag en gång i tiden hamnade just där är att man har god access till bra dykvatten. Man behöver inte simma långt för att kunna gå djupt för att t ex testa utrustning, menar Marco.
Att så många av företagen blivit kvar beror på att det under åren uppstått en mängd duktiga småföretag som fungerar som underleverantörer till de stora märkena. Här finns många experter på just dykutrustning. Cressi kan nog uppfattas som ett litet märke i jämförelse med många andra, men Marco berättar stolt att fabriken i Genua är på 16 000 kvadratmeter och här sker inte bara montering av delar som producerats på annat håll, utan man tillverkar också många produkter från grunden. Totalt arbetar drygt 100 personer i Cressi-koncernen, om man räknar in de internationella kontoren. Sett till omsättningen är företaget den 4:e största tillverkaren i världen när det gäller dykprodukter.

Konsten att sticka ut
Hur ser då verkligheten ut? Får man dyka mycket bara för att man jobbar på ett företag som tillverkar dykprodukter?
– Min pappa testar alla modeller som företaget kommer ut med. Vi har en egen båt som ligger en halvtimme från fabriken. Mycket av testandet sker under vinterhalvåret då han dyker 1-2 gånger i månaden. Det är nog inte många chefer som gör det så personligt, men så är vi ett familjeföretag, säger Marco stolt.
För en nybliven dykare som går in i en butik för att köpa utrustning så ser det mesta...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser