DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Historie  Historia
Mars fortfarande lika makalös: del 3 – fjorton dagar på Mars
En kanon från Mars som återskapats i 3D med hjälp av fotogrammetri-bilder.

Mars fortfarande lika makalös: del 3

– fjorton dagar på Mars

Text: Jesper Kjøller, Foto: Jesper Kjøller, Kirill Egorov, kees beemster leverenz & Ocean Discovery mfl.

Upptäckten av det svenska amiralfartyget Mars Makalös, som sjönk 1564, är ett av världens viktigaste vrakfynd. Varje sommar arbetar tekniska dykare och forskare tillsammans för att avslöja vrakets hemligheter.

►  Juli 2019 är en blöt, kall och blåsig historia vid den svenska Östersjökusten. Under de senaste dagarna har deltagare i dykteamet anlänt från olika delar av världen. De förbereder utrustning och monterar upp det stora tältet, vilket varje år fungerar som Mars-expeditionens högkvarter.

Mars-veteranerna känner till rutinerna, medan jag själv, som är teamets enda rookie, gör vad jag kan för att vara till hjälp. Så småningom blir dykboden vid hamnen också klar. Kompressorn är installerad, diluentflaskorna för våra JJ-CCR-rebreathers har fyllts med 12/65 trimix, deco-flaskorna är både fyllda och märkta. Laddstationerna för den enorma mängden batterier som krävs för våra lampor, kameror och värmesystem i torrdräkter är också på plats.

Vi är redo för årets första dyk, men väderprognosen ser inte lovande ut. Den normala dagsrutinen med ett dyk tidigt på morgonen, där resten av dagen går åt för att förbereda nästa dag, stoppas av vädergudarna. Vi måste helt enkelt sova med stövlarna på, så att vi är redo att dyka med kort varsel när väderprognosen ser tillräckligt bra ut. Mars ligger på en timmes avstånd öster om hamnen i Böda på Öland i ett relativt utsatt område. Ett typiskt dyk på Mars pågår ofta i upp till tre timmar, så med en timmes gångtid fram och tillbaka behöver vi ett fem timmars fönster med relativt lugnt väder.

Dykgruppen består av ett dussintal speciellt utvalda dykare, som alla är aktiva inom Global Underwater Explorers (se faktaruta). Temet 2019 består av deltagare från Ukraina, Ryssland, USA, Korea, Sverige, Storbritannien och jag själv som enda dansk i Mars-teamet.

Gruppen består av dykare med lång erfarenhet av projekt som kan dyka under svåra förhållanden, samtidigt som de är produktiva, effektiva och har stort fokus på säkerhet. De flesta är erfarna undervattensvideografer eller fotografer, och nästan alla är GUE-instruktörer.

Premiärnerver
Jag hade blivit förvarnad om att de första dyken på Mars kan vara något förvirrande, och så är det verkligen! Man blir överväldigad av vrakets storlek och komplexitet, och det är svårt att orientera sig. På det här djupet i Östersjön är det alltid mörkt som ett sotararsle, och du ser ingenting annat än vad din dyklampa kan lysa upp. Vid första anblicken liknar vraket en hög med brädor och det är svårt att få ett sammanhang. Det ser ut som ett gigantiskt plockepinn eller en brädgård som har exploderat. Det fyragradiga Östersjövattnet, mörkret och den oundvikliga narkosen bidrar till utmaningen. I ärlighetens namn blir jag lite skrämd av det hela. Jag är ju trots allt gröngölingen i teamet, men vill gärna vara med och bidra till årets expedition. Så småningom börjar jag känna igen vissa detaljer och får några referenspunkter som gör att jag känner mig mer tillfreds.

Vraket ligger utspritt över ett område på 500 meter, och det är faktiskt möjligt att följa de sista timmarna av striden steg för steg med hjälp av spåren som lämnats...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GLOBAL Underwater EXPLORERS – GUE 

Global Underwater Explorers (GUE) bildades 1998 av en liten grupp av ambitiösa dykare som strävade efter att utveckla projekt för att möjliggöra...

Fakta

Utrustning

Alla dykare i Mars-expeditionen använder JJ-CCR-rebreathers med den speciella GUE-konfigurationen. Den största skillnaden är att GUE-versionen har två sju-liters stålflaskor sammankopplade...

Fakta

MARS 2019 DIVE TEAM

Alla i dykteamet är GUE-utbildade och har flera hundra timmars erfarenhet av JJ-CCR med GUE-konfiguration::
Kirill Egorov, Rusland
Jesper Kjøller, ...

Läs artikeln i DYK #52:

SOME images:
Mars fortfarande lika makalös: del 3 – fjorton dagar på Mars
Mars fortfarande lika makalös: del 3 – fjorton dagar på Mars
, Mars fortfarande lika makalös: del 3 – fjorton dagar på Mars
En kanon från Mars som återskapats i 3D med hjälp av fotogrammetri-bilder.
, Mars fortfarande lika makalös: del 3 – fjorton dagar på Mars
Fotogrammetri-modeller baseras på ett stort antal överlappande bilder, vilka sammanfogats i lämplig programvara.
, Mars fortfarande lika makalös: del 3 – fjorton dagar på Mars
Arkeologerna kan själva inte dyka ner till 72 meter och stanna i tre timmar, så de är beroende av Mars-dykarna som är deras förlängda armar.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser