DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Mina favoritprylar – Innes McCartney
Här befinner sig Innes i sitt rätta element, iförd sin favoritutrustning.
1 av 1

Mina favoritprylar

– Innes McCartney

Av Innes McCartney

Innes McCartney är djupdykare på vrak, konsult i militärhistoria specialiserad på ubåtar, marinhistoriker och dykskribent. Han har upptäckt många historiska skeppsvrak. Bland dem märks M1 och HK Komet, HMS Indefatigable och HMS Defence vid Jylland. Han har också organiserat expeditionerna Operation Deadlight, identifierat 44 okända ubåtsvrak och varit en drivande kraft för att spela in sådana TV-dokumentärer som Deep Wreck Detectives och Clash of the Dreadnoughts. Innes var också den förste dykaren att besöka alla tre av de stora vraken efter linjefartygen Britannic, Lusitania och Andrea Doria.

Uppsättningen prylar jag berättar om i den här artikeln är baserad på vad jag använde under projektet Firebrand på Scillyöarna under sommaren 2009. Firebrand är ett unikt vrak efter en brännare från 1600-talet. Projektet bestod av att dokumentera och mäta upp vrakplatsen. Den ligger på 22-27 meters djup utanför St Agnes. Jag är medlem i arkeologigruppen CISMAS. Den genomförde undersökningen från dykbåten Tiburon under befäl av kapten Dave McBride. Bilderna togs på det stället.
Min utrustning varierar inte mycket från dyk till dyk. Antingen jag dyker till 100 meter eller 25 meter blir skillnaden troligen bara andningsgasen och extraflaskorna, vattenförhållandena och dykets längd. Vad jag beskriver här är alltså i stort sett detsamma som när jag filmade Deep Wreck Mysteries och andra projekt.
Under 22 år har jag tagit till mig många tips och idéer från alla sorters dykare. Jag har aldrig skämts speciellt mycket för att knycka någon annans påfund om jag tror att det kan funka för mig.
Jag är varken uppfinnare eller särskilt tekniskt lagd. Därför kan jag inte göra anspråk på att ha gjort några revolutionerande genombrott vad gäller dykutrustning eller hur man använder den. För mig har dykning alltid handlat om att studera skeppsvrakens historia. Hur man tar sig ner till dem och säkert tillbaka upp igen har jag alltid lämnat åt andra att klura ut. I det avseendet står jag i stor tacksamhetsskuld till alla instruktörer i vars händer jag lämnat mitt liv genom åren.
Alltså – dykpinalerna…

TORRDRÄKT Jag har alltid dykt enbart i torrdräkt. Genom åren har det blivit många olika från flera av de brittiska tillverkarna. Min favorit för de flesta sorters dyk är min Otter Britannic. Kanske något överraskande är den mitt livs första skaldräkt. Enligt min erfarenhet är den otroligt slitstark. Den pösiga passformen gör den bekväm att bära en hel dykdag – eller på extremt långvariga dyk. Därför har jag också utrustat den med kissblixtlås och kissventil. Man kan aldrig dricka tillräckligt mycket vatten.
Ibland använder jag också en torrdräkt i krossad neopren från Hydrotech. Dräkten är med marginal den bekvämaste, hållbaraste och mest välgjorda av de ”krossade” dräkter jag har ägt. Jag har alltid tyckt bäst om tätningsmanschetter av neopren – främst för att de är hållbara. Jag gillar de inre handledstätningarna av latex och de yttre av neopren på Hydrotech-dräkten.
I flera år bemödade jag mig om att hitta ett underställ jag verkligen gillade. Målet var nått 2003. Då upptäckte jag sortimentet hos Fourth Element. Jag använder både Xerotherm och Arctic (tvådelade modeller) antingen var för sig eller i kombination. Jag finner dem utomordentligt behagliga. De stramar inte. Viktigast av allt: de är varma. På extremt djupa dyk drar jag en tunn extraoverall ovanpå det ena av underställen från Fourth Element.

REBREATHER Slutet system är inte något...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser