DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
Charlotte Anne för ankar. Hon byggdes 1949 som danskt forskningsfartyg för arktiska vatten.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
Tioarmade bläckfiskar vid Shark Island i Sharjah.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
Dykbåt i småbåtshamnen i Dubai. Hotellet Burj Al Arab i bakgrunden.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
Muräna vid Shark Island.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
Fusiljärer, frökenfiskar och mjukkoraller vid Lima Island i Oman.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
En igelkottsfisk svävar ned för branten vid Martini Rock i Sharjah.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
Snappers i styrhytten på Inch Cape 2 vid Khor Fakkan i Sharjah.
Mix i Mellanöstern – rena öknen eller san(d)slöst bra?
En dykare på väg in i överbyggnaden på Innis i Fujairah.

Mix i Mellanöstern

– rena öknen eller san(d)slöst bra?

Av John Liddiard

Den som besökte Förenade Arabemiraten för 20 år sedan skulle inte känna igen sig idag. På flera platser expanderar turismindustrin i en takt som få andra länder kan hänga med i. Men hur är det med kvaliteten på dykningen? Är det värt att packa ner dykprylarna? John Liddiard besöker Dubai, Sharjah och Fujairah för att se efter. Han hinner också med en dykkryssning i Musandam, Oman.

Dubai
Vi lastar båten vid Pavilion Dive Centre. Alldeles uppenbart befinner jag mig i Dubai. Det handlar inte enbart om ökenhettan. Dessutom står Burj Al Arab Hotel på andra sidan av småbåtshamnen. Det stora vita segelformade sjustjärniga tornet har blivit områdets främsta kännemärke.
Avgången är försenad. Det är problem med en av utombordarna på stora båten. Vi hade planerat att dyka på ett par vrak långt ute till havs – Neptune och en ankarpråm. Efter en timme blir det tydligt att utombordaren behöver några reservdelar. Alla stuvar ihop sig i lilla båten för att göra ett strandnära dyk på en betongpråm.
Pråmen ligger på bara 9 meters djup ett par sjömil bort längs stranden. Dit brukar man åka på kursdyken. Vraket är 25 meter långt och havererade 1971. Skutan var överlastad med 1200 ton betong för ett hotell längre ner längs kusten. Några av de ordinarie gästerna stönar. Ernst berättar att det här blir ett gratisdyk eftersom dagens inplanerade dyk blev uppskjutet. Då lyser de upp.
Jag tar det hela med ro. Det är ju ett vrak. Jag har aldrig dykt på det förr. Enligt guideboken har det mängder av fisk. Kör i vind!
Sittande på relingen ser jag fladdermusfiskar samlas i skuggan under båten. Sikten på 8-10 meter är knappast imponerande. Ändå är det bättre än genomsnittligt för ett kustnära dyk. Speciellt med tanke på alla muddringsarbeten för konstgjorda öar längre upp längs kusten.
Vid aktern blir jag omedelbart omgiven av blå arabiska ängelfiskar med gul fläck på sidan. Trots namnet förekommer de inte enbart i arabiska vatten. Jag har sett dem enstaka och parvis både i Röda Havet och utanför Afrikas östkust. Här uppträder de i stora familjer. De största exemplaren är minst tre gånger så stora och feta som några jag hittills har sett.
Under däck finns en hel del skrymslen att undersöka. Jag simmar in bakom maskinrummet och genom lastrummen på ömse sidor av högar med stelnade cementsäckar. I alla vrår gömmer sig myllrande mängder av fisk. Stimmen delar bara motvilligt på sig när jag kommer simmande.
Nedanför bogen är skrovet uppbrutet. Där bildas en grotta med stålväggar. Även den är knökfull med fisk. Jag beger mig in mitt bland dem och varvar ner. Snart har fiskarna vant sig vid mig och återgått till sina vanliga fisksysslor.
Nästa dag har den trilskande utombordaren fixats. Stora båten stävar ut till ett annat par vrak ute till havs ungefär 40 sjömil västerut från hamnen. Persiska Viken är bara ett grunt dike genom öknen. Djupet är sällan mer än 100 meter. Förutom några enstaka klippöar är alla dykmål vrak. Somliga gillar sånt – andra inte. På plussidan ska en sak noteras. Även vrak mitt ute i havet ligget på åtkomligt dykdjup.
Ett par timmar senare börjar vi leta efter Ludwig. Dykcentret har aldrig åkt till det vraket förr. Därför är uppgifterna om positionen lite osäkra. Efter en timme har ekolodet inte visat ett enda dugg i vrakväg. Det är en besvikelse men ingen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser