DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Monkey Diving – join the revolution
Fenorna används endast för att styra framfarten. Tanken hänger i lä bakom skuldran och delvis bakom skotern.
Monkey Diving – join the revolution
När man kör nära revet får man verkligen uppleva högoktanig fartkänsla.
Monkey Diving – join the revolution
Även om Monkey Diving kan praktiseras utan, så är det först när man adderar en skoter som det hela når en högre enhet.
Monkey Diving – join the revolution
Monkey diving är en fantastisk metod för att utforska ett grunt korallrev.
Monkey Diving – join the revolution
Faisal Khalaf (t.v.) är en mycket hängiven förespråkare för Monkey diving och han hoppas nu att få med sig utbildningsorganisationerna.
Monkey Diving – join the revolution
Djupet bör begränsas till fem tio meter. Får man slut på luft är det bara att simma upp till ytan.
Monkey Diving – join the revolution
De to ægyptiske piger monkey-dykker for første gang. Billedet er taget fem minutter efter, de fik introduktionen.
Monkey Diving – join the revolution
Extreme monkey diving Faisal Style – don’t try this at home ...

Monkey Diving

– join the revolution

Hur ofta händer det att man får uppleva ett helt nytt sätt att dyka? Monkey Diving har förutsättningar att bli nästa stora modefluga. I all sin enkelhet handlar det om att rensa bort alla prylar som inte är oundgängligen nödvändiga – åsså lägga en skoter därtill. Det blir kanske inte världens säkraste dykning. Men det är kolossalt kul. Dessutom jätteenkelt. Till och med för sådana som aldrig har dykt förr. Efter ett par minuter brakar de iväg som om de aldrig gjort annat förr.

Jag susar fram över Thistlegorm i svindlande hastighet. Farten känns speciellt tydligt när jag färdas tätt intill vraket. Jag brakar genom passager där jag annars inte kunnat komma igenom. Med min superkompakta ”Monkey-rigg” tar jag nästan ingen plats. Jag är åtskilligt smalare och smidigare än i normal utrustning. Jag kan göra loopingar och tunnelrollar. Om så behövs kan jag till och med vända på en femöring.
Jag störtar dikt förbi ett par ”vanliga” dykare. De stirrar misstroget på mig. Det tar en stund innan deras hjärnor hunnit behandla synintrycken. Sedan ler de mot varandra och pekar. Man kan nästan höra dem säga: ”Häftigt!”. Visst – det är häftigt.
Vad ser de? En dykare med all överflödig utrustning bortplockad. Han bär badbyxor och en tunn ”rash guard” på kroppen. Inga flaskor på ryggen. Ingen dykväst eller alternativ luftkälla. På sin vänstra sida bär dykaren en etappflaska med regulator. Slangen går runt nacken och fram till munnen. Dykaren har högra handen utsträckt framför sig. Med den styr han den kraftiga X-skotern. Moppen är fästad via en rem på en D-ring i selen. Så ser en ”Monkey-rigg” ut i ett nötskal.
Allt onödigt är borta. Flaskan sitter under min vänstra arm och undangömd bakom axeln. Därför blir vattenmotståndet minimalt. Man kan braka iväg med en fart och styrförmåga som måste upplevas för att riktigt begripas. Det är helt enkelt en befriande upplevelse. Förmodligen det närmaste man kan komma till att flyga.

Stolledykning?
Idén till Monkey Diving kläcktes ombord på safaribåten M/V Tala år 2006. Tala är försedd med massor av utrustning för teknisk dykning. Överallt finns dubbelapparater, skotrar, etappflaskor och vadhelst man har användning för när Röda Havets djup ska utforskas.
Dykplattformen var belamrad med prylar. Men ibland behövde man ju bara inspektera propellern, skrubba båtskrovet eller hämta upp ett tappat föremål. Då greppade en besättningsman helt sonika en etappflaska och hoppade i vattnet. Snart kom de underfund med att en ryggplatta med sele också var praktisk. Dels gav den lite avvägning och var bra att fästa flaskan på. Dels hade man fria händer. Arrangemanget visade sig vara enormt behagligt och händigt. Gänget upplevde en frihet i vattnet som de aldrig förr varit i närheten av. Nästa steg var logiskt. Varför inte ta med även en skoter?
Användningsmöjligheterna ökade. Man kunde susa runt på grunt vatten längs en revkant. Man kunde komma snabbt i vattnet för att exempelvis ta bilder av passerande delfiner eller en valhaj. Då hinner man inte dra på sig full utrustning! Man kunde också tillryggalägga långa sträckor. Den super-strömlinjeformade riggen gav längre räckvidd och högre hastighet.
– Så småningom började alla våra gäster att ställa frågor om riggen. Redan från början stod en sak klar för oss. Den skulle bli mycket populär. Särskilt när vi slängde in en skoter i blandningen. Det berättar Faisal Khalaf från Red Sea...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser