DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Naas Kalksteinbrudd – grottdykning för dummies
Grottdykning för dummies. Får du problem kan du bara sticka upp huvudet ovanför vattenytan. Men så länge du är där nere känns det som en riktig grotta.
Naas Kalksteinbrudd – grottdykning för dummies
Skulpturen står i en av gruvgångarna. Det finns planer på att placera ut fler föremål för att skapa en intressant undervattensmiljö.
Naas Kalksteinbrudd – grottdykning för dummies
Var annars kan man dyka i skenet av en takkrona? Besökande turister skeppas över till baren och restaurangen med elektriska motorbåtar.
Naas Kalksteinbrudd – grottdykning för dummies
Biologiskt intresserade dykare har inte mycket att hämta i kalkbrottet, men är du intresserad av geologi kommer du å andra sidan till dukat bord.

Naas Kalksteinbrudd

– grottdykning för dummies

Text och foto: Nils Aukan
Om man har blivit biten av bacillen och fastnat för grottdykning så finns det inte många möjligheter att utöva sporten i Skandinavien. Därför borde alla grottdykare se till att spetsa öronen när det ryktas om att det har öppnat en ny gruva. I närheten av Molde i mitten av Norge finns det enkel tillgång till gruvdykning eftersom alla gruvor har luft ovanför sig och är lätta att navigera runt i – på det viset är det möjligt att dyka här med vanligt dykcert.

I Norge har man från en dag till en annan plötsligt fått en ny och rätt annorlunda dykplats. Det är inte i havet eller i en sjö. Man har heller inte hittat ett nytt vrak eller fått tillgång till en ny strand. I en gammal kalkstensgruva, Naas Kalkstensbrott, vid Eide nära Molde i mitten av Norge kan helt vanliga sportdykare nu få uppleva trygg och säker grottdykning i kristallklart vatten.

Naas Kalkstensbrott är inte nytt. Det har faktiskt drivits sedan 1938 av familjen Naas. Men det är först nu som den öppnades för dykning i den vattenfyllda delen av gruvan. Strömsholmen Sjösportsenter har känt till stället ett tag men det var först på en tur hit efter nyår som man insåg vilket speciellt ställe detta är och vilka möjligheter det låg i de unika omgivningarna. De här möjligheterna är fortfarande inte utnyttjade till fullo.

– Det är alltid bra att ha några fler ställen där våra dykande gäster kan dyka – även i de allra sämsta väderlekarna. Innan var jag nog lite skeptisk över att dyka i en gruva men jag måste säga att jag fick stora ögon första gången jag kom hit, säger Olav Magne Strömsholm från Strömsholmen Sjösportcenter, som ligger 20 minuters körning från Naas kalkstensbrott.

Vattnet är kristallklart och på grund av att gruvgångarna bara delvis är vattenfyllda är det ju säker dykning. Oavsett vart du än väljer att simma upp till ytan så har du luft över huvudet och du kan hela tiden se ljuset från salen där du gick i. Du kan inte simma vilse och du kommer aldrig längre än 150 meter bort från utgångspunkten – så det är en slags grottdykningssimulator där man kan prova det spännande med grottdykning utan att ta certifikat.

– Det är verkligen en rolig och helt annorlunda upplevelse att dyka här, säger Olav Magne Strömsholm.
– Och så får man samtidigt sköljt ur sin utrustning ordentligt, skrattar han.

Organiserad dykning
Naas kalkstensbrott har alltså gett grönt ljus för dykaktiviteter i de vattenfyllda gruvgångarna men tills vidare föregår dykningen under organisation av Strömsholmen Sjösportsenter. Man kan med andra ord inte bara komma hit och dyka på egen hand.

Det är grundvattnet från berget som har fyllt gruvgångarna i den här delen av gruvan. Efter att man inte längre kunde utvinna mer kalksten på den här nivån i gruvan stoppade man pumparna och lät grundvattnet sippra in. Vattnet är fullständigt klart efter att ha filtrerats genom kalken på berget. Renare vatten hittar man knappast ens om man köper det dyrt på flaska. Man har faktiskt borrat ett extra hål i berget där man tappar otroligt friskt vatten som man kan dricka direkt.

Dykningen är ganska enkel. Man kan köra bilen hela vägen in i gruvan och ända fram till den klara ”sjön” där man stiger i. Vid vattenkanten finns gott om plats att byta om till dykutrustning direkt från bilen. Temperaturen sägs ligga på omkring sex till sju grader både ovan och under ytan, året runt, men min dator visade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Naas kalkstenbrott ligger mellan Molde och Kristiansund. År 1955 började företaget utvinna kalksten från berget till cellulosaindustrin. Sedan dess har det grävts ut 40 kilometer gruvgångar i elva...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser