DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Oceanic OC1 – anpassad för Europa
Oceanic OC1 – anpassad för Europa
Oceanic OC1 – anpassad för Europa
Oceanic OC1 – anpassad för Europa

Oceanic OC1

– anpassad för Europa

Av John Bantin
Nyligen satt jag hemma i en videokonferens via Skype med Doug Krause på Oceanic i Kalifornien. Tänk om någon hade sagt till mig 1999 att jag skulle göra det om 10 år. Jag hade inte trott på det! Men där var jag nu. På sin kontorsdator ledde han mig steg för steg genom hur man hanterar företagets nya dykdator.

Förbluffande hur mycket räknekraft som nu kan stoppas in i något man bär på handleden! Ändå kan vissa grundfilosofier göra stor skillnad när datorer ska räkna på något. Dykdatorer utgör inget undantag. I åratal hade jag skällt på de algoritmer många USA-tillverkade dykdatorer använder. Så småningom vande jag mig vid att få ilskna brev från tillverkarnas advokater.
Vid en amerikansk DEMA-mässa duckade jag inför ytterligare en sådan konfrontation med en tillverkare. Då dök Bruce Wienke oväntat upp. Han var den som skrev dekompressionsprogrammen för Suuntodatorerna. Och han visade sig vara en ovärderlig allierad.
Problemet visade sig vara att de USA-tillverkade datorerna är avsedda för otåliga nöjesdykare i varmvatten. Dykare som aldrig går särskilt djupt. Dykare som snabbt kommer upp ur vattnet och ber att få åka någon annanstans. Algoritmen var skriven för dem. Alltså dykning utan dekompression och aldrig djupare än 30 meter.
Tyvärr envisades distributörerna med att försöka sälja sådana datorer i länder med helt andra dykvanor. I sådana fall föll instrumentet tillbaka i en hämndlysten dyktabell. Den utdelade hårda bestraffningar för att dykaren överskridit de enklaste grundreglerna för semesterdykning. Datorerna hade vad jag på den tiden kallade för ”Jekyll & Hyde”-uppförande.
USA-tillverkarna har en omfattande hemmamarknad. De behöver inte bry sig om vad någon journalist på en liten ö i norra Atlanten skriver. Men nu har det blivit kärvare tider på dykmarknaden. Oceanic måste börja kasta sina blickar längre bort. Det påstås att mitt namn nämndes när deras nya OC1 med dubbla algoritmer lanserades på årets DEMA-mässa!
Nu finns det möjlighet att välja mellan algoritmerna. Antingen den gamla Pelagic DSAT för dykning utan deko eller den nya Pelagic Z+. Den senare tycks räkna i stort sett likadant som vi är vana vid i Europa. Vår nyligen genomförda jämförande test (Med sinne för algoritmer, DYK 1-10) placerade Z+ jämsides med Maresdatorerna med Wienkealgoritm. Jag ser bara ett problem. Ägaren måste välja. Kanske dristiga försäljare ställer in rätt åt sina kunder.
Pelagic Z+ använder databasen Bühlmann ZHL-16C. Den är framräknad för att uppfylla de stränga kraven vid upprepad dykning med dekompression i kallt vatten och på hög höjd. Algoritmen är hittills bara tillgänglig i flaggskeppsmodellen OC1. Men vänta bara! Snart sinar lagren av gamla datorer. Jag är säker på att vi får se Z+ som åtminstone tillval i alla Oceanics datorer vad det lider.
OC1 är en nitroxdator i klockmodell. Den kan integreras trådlöst med upp till tre olika gasblandningar samtidigt. Antalet beror hur många sändare som används. En av dem kan sitta på dykkompisens flaska. Datorn har digital kompass. Hela härligheten inryms i en snofsig titanboett. Den kan bäras till vardags som armbandsur.

Inställningar
OC1 har fyra tryckknappar. Knapptryckandet känns tämligen intuitivt. Men man måste...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser