DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Filips dagbok oktober
Den dykare vars hjärta klappar för rost och krigshistoria bör en gång i sitt liv åka på en pilgrimsfärd till Scapa Flow – varje vrakdykares mekka.
OWUSS-scholarship – Filips dagbok oktober
Alla Rolex-stipendiater ska producera en videofilm som dokumenterar deras upplevelser under året. Därför har de nästan alltid en videokamera i handen.

OWUSS-scholarship

– Filips dagbok oktober

Av Filip Wolski

Rolexstipendiet handlar om att uppleva världen under ytan. Och under större delen av tiden är det sammankopplat med vetenskap, teknologi och affärsverksamhet. Men på mina två senaste rersor har det enbart handlat om dykning – låt mig berätta lite mer om dem.
I slutet av juni åkte jag hela långa vägen till Scapa Flow. Denna vattenmassa som är omgiven av Orkneyöarna fungerade som en naturhamn för Royal Navy under båda världskrigen och har varit med om en hel del när det gäller maritim historia. Vikingarna härjade i dessa vatten för länge sedan och den tyska kejserliga flottan blev internerade här under Första Världskriget, något som slutade med att tyskarna skänkte sina fartyg på plats år 1919. Också under Andra Världskriget var det full fart i The Flow. Mest berömt är väl kanske sänknngen av HMS Royal Oak, som träffades av torpeder från en tysk ubåt.
Mina värdar, Sara Turner, Ben Wade och Emily Turton från Scapa Scuba (www.scapascuba.co.uk) och MV Radiant Queen (www.rqcharters.co.uk) såg till att jag fick en ordentlig introduktion till de bästa dykplatserna i området, och vi hade några fantastiska dagar. Jag hjälpte Scapa Scuba med deras aktiviteter och ledde dyk, hjälpte till med kurser samt provdyk, antingen från Queen eller från kusten. Kustdyken var faktiskt riktigt bra där uppe, framför allt Churchill Barriers, ett par dammliknande konstruktioner som byggdes för att hindra ubåtar från att smyga sig in i Scapa Flow. Tidigare sänkte man uttjänta fartyg för uppgiften, och man kan dem än idag. Vid Barrier no 2 kan man se inte mindre än sju fartyg på ett enda dyk. Men det är inne i själva Scapa Flow, där man dyker från båt, som man finner de djupliggande, mer intakta och mycket fascinerande vraken från den tyska flottan. Många av krigsfartygen ligger uppochned eftersom de tunga kanonerna och bepansringen fick dem att slå runt då de sjönk. Då och då kan man få se sälar på vraken.
Trots sitt läge långt bortom allfartsvägarna visade sig Orkney vara en ganska välbesökt plats. Jag mötte bland annat ett gäng från den engelska dyktidningen Sport Diver som besökte Scapa med anledning av att det är 90 år sedan de tyska fartygen sänktes.
Från Scapa reste jag direkt hem till Polen, bara för att vända i dörren och sedan hoppa på ett flygplan till Norge för nästa äventyr. Jag befann mig nu ännu längre norrut än då jag reste till Scapa Flow, nämligen i en liten by som heter Kongsfjord och ligger i de nordöstliga delarna av Norge, nära den ryska gränsen. Här bor det tyska paret Christoph Hupe och Maren Heydel som tidigare anordnade dykutfärder i Edinburgh. idag har man ett företag som heter Kongsfjord Internasjonale Scuba Skole (K.I.S.S., www.arctic-diving.com). Här tar man emot gäster året runt för att åka på dykutfärder, snorklingsutflykter, fisketurer (också för att fånga de enorma...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser