DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Igor tackar för sig
Madagascar bjuder på stora naturupplevelser, både över och under ytan.
OWUSS-scholarship – Igor tackar för sig
Det finns mängder med fisk på 007-revet.
OWUSS-scholarship – Igor tackar för sig
En av solugnarna som ska bidra till att minska utsläppen av CO2.
OWUSS-scholarship – Igor tackar för sig
Ett av de undersökta revområdena i Velondriake på Madagascar.

OWUSS-scholarship

Igor tackar för sig

Av Igor Valente

Min tid som stipendiat var på väg att ta slut. Jag borde åka till något ställe jag längtat till redan från början. Efter ett antal resor både med flyg och på land anlände jag slutligen till den lilla fiskarbyn Andavadoaka på Madagaskar. Där finns Blue Ventures forskningsstation.
Blue Ventures är en ideell organisation. På Madagaskar arbetar de med havsforskning, miljövård och uthållig utveckling. Det är precis vad jag vill jobba med i mitt framtida yrke. Jag var där för att lära mig mera om alla de projekt som organisationen stödjer i den här lilla regionen på sydvästra Madagaskar.
Huvudprojektet för Blue Ventures är att undersöka områdets revsystem. Sedan ska de hjälpa lokalbefolkningen att utveckla sitt näringsliv och sköta om sina resurser i havet. I samarbete och gemenskap med flera byar i området hjälper de nu till att inrätta Madagaskars första kooperativt skötta Marine Protected Area (MPA). Dess namn är Velondriake. På det sättet kan traktens fiskare själva styra över sina egna resurser, utveckla hållbara metoder och säkra sin framtid. Andra projekt omfattar kartläggning och utvärdering av regionens övriga viktiga ekosystem, zonindelning för Velondriake, familjeplanering, övervakning av fisk- och sköldpaddsfångster och mycket annat.
Merparten av fältarbetet utförs av betalande volontärer. Några ur ortsbefolkningen har fått lära sig hur de kan försörja sig på andra sätt än med fiske. Bland annat att guida turister, samla in forskningsdata och köra båt. Två av dem tillhör den lilla skaran av divemasters födda på Madagaskar. De har också ytterst kvalificerad personal. Volontärerna får utbildning i dykning och forskningsmetoder. De får alltså mera med sig hem än bara minnen av ett tropiskt äventyr. Som deltagare i Expedition 36 hade jag tillfälle att lära mig en hel del om projektens olika aspekter. Massor av jobb går åt för att driva sådana projekt.
Sedan tog jag mig över Moçambiquekanalen. På hemvägen ville jag lära mig mer om vad som redan är på gång i Moçambique vad gäller dykning, uthållig utveckling och miljövård. Jag gladdes över att se så många intressanta idéer växa fram. Ändå finns det gott om utrymme för fler. Moçambique är ett land fyllt av möjligheter. Speciellt gäller det turismen. Jag hoppas att jag kan vara med bland dem som hjälper landet att utvecklas. Vi ska göra vårt allra bästa med uthålliga metoder.
Nu fick jag också tid att fundera över det fantastiska år som är på väg att ta slut. Stipendiet gav mig tillfälle att se och göra en otrolig massa saker som jag annars inte ens skulle ha trott var möjliga. Längs vägen träffade jag många märkliga människor som hjälpte mig att uppnå mina mål. De ökade mina kunskaper inom de mest skilda delar av världen under vatten.
Bland några av årets höjdpunkter var filminspelningen i British Columbia, räddningsdykarkursen med metoder att agera vid olycksfall och sköta en tryckkammare, rebreatherutbildningen (som gav mig en inblick i en...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser