DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Phil Short – med grottor i blodet
Phil på väg in i grottan Truffe i Frankrike.
Phil Short – med grottor i blodet
Phil Short
Phil Short – med grottor i blodet
Phil för-andas sin Sentinel i minus 10 grader.
Phil Short – med grottor i blodet
Ofta ligger sig grottorna på otillgängliga platser.

Phil Short

– med grottor i blodet

Tekst: Jesper Kjøller
Phil Short föddes i södra England 1968 och utvecklade redan som 14-åring ett brinnande intresse för klättring och utforskning av grottor.

I början var det inte så mycket det okända i grottorna som appellerade till Phil. Han tyckte bara att det var kul att befinna sig under jorden och att klämma sig igenom trånga passager. I England finns många områden med omfattande grottsystem, både torra och våta, och det finns gott om klubbar för den som är grottintresserad. Här lär man sig de grundläggande säkerhetsreglerna och man kan delta i grottutfärder och grottresor.
– Caving är en väldigt omväxlande aktivitet som kräver många olika färdigheter för att komma långt in i systemen. Jag älskar att klättra, rappellera och att hantera rep och annat. Men förr eller senare så slutade grottorna i vattenfyllda sektioner, så jag insåg snart att jag måste lära mig att dyka för att kunna komma ännu längre in, minns Phil.
Jag träffar honom då han är i Danmark för att hålla en instruktörskurs för Sentinel hos Nortech Diving.
De första dyken som han gjorde i grottor, skedde dock utan certifikat. Phil lånade en ponybottle för att kunna komma förbi ett par vattenfyllda passager i grottorna, och avståndet var lite för långt för att han skulle kunna fridyka igenom dem. Phil läste på lite om de grundläggande reglerna för dykning – något om att inte hålla andan osv. Och sedan så skred han till verket.  
I samband med en klätterolycka, där han ramlade och blev allvarligt skadad eftersom han klättrade utan att vara säkrad med rep, ändrades hans säkerhetstänkande radikalt. Phil höll då på att öva in en teknik som han skulle kunna använda i en grotta där det inte var möjligt att säkra sig med ett rep. Och han klättrade med den utrustning som han skulle använda i grottan – våtdräkt och gummistövlar… Olyckan kom snart att prägla hela hans sätt att tänka och än idag analyserar han riskerna och planerar för säkerhetsprocedurerna med olyckan i bakhuvudet. När rädslan från olyckan började klinga av kom han på bättre tankar och 1989 tog han en PADI open water-kurs.
Blev du redan från början intresserad av dykning, eller var det inledningsvis bara ett verktyg för att kunna utforska grottorna?
– Jag tror att jag blev biten med en gång av magin av att vara under vattnet. Att ligga på rygg och blåsa bubblor som stiger mot ytan och se solen glimra. Wow, det var verkligen coot! Så jag fortsatte att dyka allt mer och jag gick så småningom fler kurser. Först Advanced, sedan Rescue och strax därefter Divemaster. Varje helg hjälpte jag till med kurserna i det center där jag själv hade gått min utbildning.

Tech-pionjär
Phil hade i början av 20-årsåldern ännu inte bestämt sig för någon karriär men han lekte med tanken att bli soldat. På ett informationsmöte som försvaret höll uppmanades han att läsa vidare på universitetet, innan han sökte in till militären. Men det blev aldrig något med det då dykcentret erbjöd honom en instruktörskurs och sedan en fast anställning som instruktör. Han tackade ja. Phil tänkte att det kunde vara kul ett par år innan han...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser