DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Pirates of the Caribbean – vrakjakt på  Dominikanska Republiken
En dykare kikar ner i en av lastluckorna för socker på däcket av Tanya V.
Pirates of the Caribbean – vrakjakt på  Dominikanska Republiken
Dykare på vraket efter den sänkta bogseraren Catuan.
Pirates of the Caribbean – vrakjakt på  Dominikanska Republiken
Pirates of the Caribbean – vrakjakt på Dominikanska Republiken
Pirates of the Caribbean – vrakjakt på  Dominikanska Republiken
Hundratals år av påväxt gjorde det nästan omöjligt att känna igen de två ankarna.

Pirates of the Caribbean

– vrakjakt på Dominikanska Republiken

Av Leigh Bishop

Finkamma ett tropiskt karibiskt rev med metalldetektor på jakt efter gömda skatter från sjunkna piratfartyg – det låter som inledningen på en hollywoodfilm. Och för den brittiske vrak- och techspecialisten Leigh Bishop var detta rena himelriket.

Försedd med inget mer än en APD Evolution rebreather, shortie-våtdräkt och mask tyckte jag dykningen i Karibien var som att komma till himlen. Åtminstone jämfört med de djupa vrakdyk jag vanligen gör.
Ett par månader tidigare hade den amerikanske vrakdykaren och TV-programledaren John Chatterton ringt mig. Han undrade om jag var intresserad av att leta vrak tillsammans med hans kollega Joe Porter. Jag slog till direkt. Vårt resmål var Santa Domingo i södra Dominikanska Republiken.
Revet vi hade valt för dagens övningar låg en knapp sjömil väster om Pirate’s Cove Dive Centre vid Juan Dolio 20 minuters bilfärd från Santa Domingo. Revets myller av liv överraskade mig. Det var mycket färggrant med enorma solfjäders-, hjorthorns- och svartkoraller. De skorstensformade spongierna var stora nog att rymma en dykare. En korallbuske jag såg var gott och väl lika stor som en bil.
Med min Garrett metalldetektor för undervattensbruk lyssnade jag ivrigt i hörlurarna efter interferenstjut som antydde att det skulle ligga metall i bottnen. På 40 meters håll kunde jag se John. Vid revkanten vinkade han till sig Joe och mig. Där skymtade vad som verkade vara två ofantliga ankaren.
Ankaren var precis vad de var. Väldigt gamla till på köpet. Faktiskt så gamla att århundraden av påväxt hade gjort dem nästan oigenkännliga. Vi ägnade den närmaste halvtimmen åt att spana efter tecken på ett vrak. Sån tur hade vi inte.
Tillbaka på Pirate’s Cove hälsades vi välkomna av den legendariske skattsökaren Sir Bob Marx. Han blev adlad i Spanien för att ha seglat en kopia av Columbus skepp Niña från Spanien till San Salvador för många år sedan. Han fick höra om vårt fynd. Han föreslog att ankarna hade dumpats från en galleon som råkat ut för storm och desperat försökt gå fri från revet.

Välutrustat
Vrakveckan vid Pirate’s Cove organiserades av John och Joe. Den var den första i sitt slag. Grundidén var att låta dykare på alla nivåer ansluta sig för en veckas dykning och för att lära sig av experterna.
I stort sett varenda tillverkad rebreather fanns på plats att prova. Kevin Gurr hade med sig sin Ouroboros från England och kanadensaren Kim Smith var där med en Kiss. Som nordamerikansk agent för den brittiska tillverkaren hade en representant för Silent Diving både Inspiration- och Evolution-apparater. Instruktören Ron Micjan från USA var där med en Megalodon och Paul Raymaekers hade sin splitternya Revo från Belgien.
Dykarna kunde få expertråd inom alla grenar av dykningen inklusive fotograferingens ädla konst. Videofilmaren Evan Kovacs från Deep Sea Detectives fanns på plats för att hjälpa alla med videokameror. Alla som ville leka med dyr apparatur typ undervattensrobotar kunde testa Video Ray från USA. Personalen på Pirate’s Cove kunde blanda in sidskannande sonar i leken.
Snart var kurser och diskussionsgrupper i full gång under kokospalmerna vid Pirate’s Cove. Avkopplingen...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser