DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Röda Havet A-Z
Röda Havet A-Z
Röda Havet A-Z
Röda Havet A-Z
Röda Havet A-Z
Jacques-Yves Cousteau
Röda Havet A-Z
Oum Kalsoum
Röda Havet A-Z
Röda Havet A-Z
Röda Havet A-Z
Thistlegorm

Röda Havet A-Z

Text och foto: DYK-Redaktionen
Hur man än vrider och vänder på det så är Röda Havet den klassiska och mest självklara destinationen när vi nordbor vill dyka på korallrev. Nära, billigt och mycket bra är en kort sammanfattning. Här är vår något skruvade guide till Röda Havet.

A
Aqaba

Den nordligaste delen av Röda Havet heter Aqabaviken på alla kartor och sjökort utom israeliska. Det är så klart för att den jordanska hamnstaden Aqaba ligger längst in, som en bit fastkilat navelludd. Här kan du dyka på rev och på det 74 meter långa vraket Cedar Pride, sänkt till dykturismens fromma.

B
Brothers Islands

Mitt i Röda Havet, öster om Quesir, reser sig dessa två små öar från djupt vatten. Ska man vara vanvördig kan man säga att det är Egyptens svar på Sipadan. Fantastiska väggdyk på riktigt tjongiga korallrev. Gott om storvilt. Och dessutom två fina vrak, Aida och Numidia. Brothers tillhör det absolut bästa Röda Havet kan erbjuda och nås via liveaboard. Området är skyddat som nationalpark. Missa inte!

C
Cousteau
Många är vi (av de numera lite äldre årsmodellerna bör kanske tilläggas) som inspirerats av Jacques-Yves Cousteaus äventyr I dykningens barndom. Jag menar, han byggde en undervattensbas (conshelf II) på tio meters djup utanför Sudan och lät sina polare bo där i 30 dagar! Du kan fortfarande dyka på lämningarna av hans undervattensbas (de kallade sig oceanauter!) vid revet Shaab Rumi norr om Port Sudan i Sudan.

D
Dahab
Tycker du det blivit för stökigt i Sharm och för fult i Hurghada? Gillar du laid back atmosfär? Schyssta kustdyk på fina korallrev? Eller kanske mer avancerad (läs djup) fridykning? Då är Dahab stället för dig, dude. Berömda dykplatser som Blue Hole, Bells och Canyon har alltid lockat dykare och den skönt vattenpipsbubblande stämningen gör resten. Dahab har också blivit lite av en hotspot för rekordförsök, tävlingar och träning inom fridykning med flera bofasta specialister och experter, bland annat svenska Lotta Ericson.

E
Elphinstone
Elphinstone Reef är ännu ett av de nästan sägenomspunna fristående reven ute i Röda Havet. Men det här ligger mycket närmare land än Brothers, bara knappt sju sjömil ut från kusten i trakterna av Marsa Alam, vilket innebär att du kan göra dagsturer hit. Mycket ström, hammarhajar och Ocean white tip är det som drar mest (dyk inte genom the Arch utan trimix) men revet är alltid bra. Och det går att fridyka här!

F
Falafel
Man skulle kunna tro att Malmö är falafelns hemstad i världen men så är faktiskt inte fallet. Dessa små friterade bollar av kikärtssmet äts i stora delar av Mellanöstern och är både goda, billiga och ganska nyttiga. De serveras ofta i pitabröd med grönsaker, sallad, hummus och stark sås, men kan också ligga lösa på fat i bufféer. Ett besök i Egypten (eller för den delen Israel...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser