DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Raja Ampat – en enorm marin biodiversitet
På Tiara finns många mysiga hörn där man kan njuta av solen och koppla av mellan dyken.

Raja Ampat

– en enorm marin biodiversitet

Text & foto: Frode Kjems Uhre

Ögruppen Raja Ampat ligger i Indonesiska Västpapua i den västra änden av Nya Guinea, världens näst största ö. I området finns 75% av världens korallarter. Platsen är välkänd som epicentrum för marin biologisk mångfald. Under ett enda dyk på 90 minuter räknade en australisk iktyolog 374 olika fiskarter, vilket är ett världsrekord.

►  Det är fortfarande nattsvart när jag blir skjutsad i en RIB från det stora liveaboard-dykfartyget till den lilla byn Saporkren på Weigeo Island, en av de fyra huvudöarna i Raja Ampat. Vår guide står och hälsar oss välkomna. Jag hoppar upp på en liten motorcykel och blir sedan skjutsad längs slingrande bergsvägar genom mörkret. När vi har kört 15-20 minuter stannar guiden motorcykeln, och vi fortsätter till fots längs en liten stig in i djungeln. Efter ytterligare 15-20 minuter når vi ett litet gömsle. Guiden tecknar att vi ska vara tysta. Framför gömslet finns en liten glänta i den annars täta tropiska skogen. Vi sitter helt stilla och lyssnar på djungelns ljud med fågelsång medan det sakta börjar ljusna, och vi tittar koncentrerade mot skymningen. Solen har fortfarande inte gått upp när en färggrann fågel landar på en gren 7-8 meter från oss. Jag lutar mig mot guiden och han nickar mot mig, det är den vi har väntat på, en Raja Ampat paradisfågel (Cicinnurus respublica).

Det är en hane och den är otroligt färgstark och vacker med röda fjädrar på ryggen, en liten gul kappa på halsen, blå ben, grönt bröst och på huvudet nästan fluorescerande turkosfärgat skinn med små linjer av svarta fjädrar tvärs över.

När vi kommer fram till fotogömslet har guiden kastat en handfull små löv på marken i gläntan, och nu flyger paradisfågeln ner och landar precis framför oss och börjar ta bort löven så att hans dansgolv blir snyggt och städat ifall en hona skulle bli attraherad och vill se hans parningsdans. Han är polygam, som hanarna bland de flesta andra paradisfåglar, och hoppas därför att en ny hona kommer förbi varje morgon. Tyvärr kommer ingen hona den här morgonen, men det var fantastiskt att se honom ändå. Raja Ampats paradisfågel är endemisk i området och lever bara på Weigeo och grannön Batanta.

Dampier-sundet
När vi är tillbaka på dykfartyget några timmar senare, gör de andra sig redo att dyka. De första dagarna dyker vi i Dampiersundet. Det var här dykningen i Raja Ampat började redan på 90-talet, när pionjärer som Max Ammer opererade från primitiva dykläger på ön Kri. Sundet är uppkallat efter den engelske äventyraren och upptäcktsresanden William Dampier, som kartlade området på 1700-talet.

Sundet är huvudkanalen för det som kallas Indonesian Throughflow. Här flödar enorma mängder näringsrikt vatten från Stilla havet i nordost till Indiska oceanen i sydväst.

Det handlar om så stora mängder vatten att den norske forskaren Harald Sverdrup introducerade en ny måttenhet kallad "Sverdrup" - en miljon kubikmeter vatten per sekund. Det motsvarar 1 000 floder som vardera är 100 meter breda och 10 meter djupa och flyter i 2 knop. Det antas att mängden vatten som rinner genom Dampiersundet är 15 Sverdrups eller 15 000 av dessa floder - en nästan ofattbar mängd vatten. Allt detta näringsrika vatten bidrar till att skapa den otroliga artrikedomen här.

Raja Ampat ligger i det som kallas...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Video från Frodes resa till Raja Ampat.  Video:  Frode Kjems Uhre
Video från Frodes resa till Raja Ampat. Video: Frode Kjems Uhre
Fakta

Fakta – Raja Ampat

Resa Från Skandinavien kan du t.ex. flyga via Singapore (SIN) eller Doha (DOH) till Jakarta (CGK) och därifrån vidare till Sorong (SOQ). De flesta...

Läs artikeln i DYK #74:





SOME images:
Raja Ampat – en enorm marin biodiversitet, Raja Ampat – en enorm marin biodiversitet
På Tiara finns många mysiga hörn där man kan njuta av solen och koppla av mellan dyken.
, Raja Ampat – en enorm marin biodiversitet
Ögruppen Raja Ampat är utspridd över ett stort område. På en liveaboard-kryssning tar man sig runt till öar med väldigt olika dykning.
, Raja Ampat – en enorm marin biodiversitet
Hytterna på Tiara är vackert designade och verkligen lyxiga.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser