DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Rosalie Moller - CDWS presenterar: egyptiska vrak
Rosalie Moller är mycket mer intakt än Thistlegorm, men efter att denna teckning gjorts har den bakersta masten knäckts.
Rosalie Moller - CDWS presenterar: egyptiska vrak
Är du försiktig finns det massor med passager att simma igenom. Här en gång på styrbordssidan som leder fram till kaptenens hytt.
Rosalie Moller - CDWS presenterar: egyptiska vrak
Även på det relativt stora djupet trivs färggranna mjukkoraller på relingen.
Rosalie Moller - CDWS presenterar: egyptiska vrak
Rosalie Moller vid kajen i Hamburg under namnet Francis som hon bar fram till 1931.

Rosalie Moller

- CDWS presenterar: egyptiska vrak

Text och foto Jesper Kjøller

Många har dykt på Thistlegorm och ännu fler har hört talas om detta världsberömda vrak (se DYK maj 2011 eller www.dyk.net). Inte lika många känner till hennes lillasyster och henne tänkte vi därför fokusera på här. Rosalie Moller hittades först för runt tio år sedan men det finns lite olika versioner kring just hur hon hittades. I förhållande till Thistlegorm ligger hon lite djupare och lasten av kol är förstås inte alls lika spännande som storasyrrans militära gods.

Rosalie byggdes 1910 så hon var en gammal dam då hon i juli 1941 satte kurs från England och söderut runt Afrika. Ombord fanns en full last av kol avsedd för brittiska flottans fartyg i östra Medelhavet. Passagen genom Suezkanalen var osäker så precis som Thistlegorm låg hon får ankar och väntade på säker genomfart.

Thistlegorm träffades av bomber natten den 6 oktober 1941 blev natten så upplyst att de tyska piloterna kunde se Rosalie Moller som låg för ankar bakom Gubalön. De bestämde sig för att vända tillbaka och ett par dagar senare, den 9 oktober, anföll de igen.

Deras bomber träffade Rosalie Mollers kollast som absorberade det mesta av kraften och lämnade fartyget intakt, bortsett från ett stort hål i ena skrovsidan. Vattnet forsade in och hon sjönk stilla och värdigt. Idag står vraket perfekt uppträtt och är mer intakt än Thistlegorm. Det har många anledningar – färre dyker på henne, hon ligger djupare och hon blev som sagt inte lika skadad i själva anfallet. Tyvärr har Rosalie Moller varit med om vad som närmast liknar vandalism när tanklösa skeppare har förtöjt sina dykbåtar i ömtåliga vrakdelar.

För ett par år sedan kunde man till exempel njuta av det marina livet kring båda de upprättstående masterna när man gjorde sin uppstigning. Mu står bara en kvar, den andra har knäckts av en stor och tung liveaboard som förtöjt i den i hårt väder.

Det är en fin upplevelse att simma runt över däcket på det stora vraket. Sikten är sällan bra men djurlivet är imponerande. Stora drakfiskar svävar omkring och många stora anemoner har funnit ro här tillsammans med tillhörande clownfiskar. Mest imponerande är den stora anemonen vid bokstaven M på skorstenen.

Maskinrummet kan besökas men med försiktighet, och man ska hålla sig undan från de djupare delarna där rosten hotar att förstöra sikten på en bråkdel av en sekund. En annan höjdpunkt är fören där talrika Titanic-ögonblick har förevigats genom åren. Det finns många intakta detaljer som till exempel ankarspel, relingar, lejdare, däcksplankor och hela styrmaskineriet inklusive roder och propeller. Det här är ett fantastiskt dyk som på många sätt väl kan mäta sig med den mer berömda storasystern.

Vraket nås på dagsturer från El Gouna och Hurghada eller via liveaboard.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

NAMN Rosalie Moller

PLATS Gubalön, norra Röda havet

MINSTA DJUP 30 meter

MAXDJUP 50 meter

SIKT 10-15 meter...

Fakta

CDWS i Egypten

I samarbete med Chamber of Diving and Watersports (CDWS) i Egypten har vi tagit fram en serie artiklar som presenterar några av de bästa och mest berömda vraken i den egyptiska delen av Röda...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser