DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
Francesca är mindre och knappast lika lyxig som den senaste generationen liveaboard-båtar i Röda havet.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
Med sin bubbelfria Inspiration rebreather kunde Kimmo komma lite närmare inpå fiskstimmen än oss andra som körde på öppet system.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
Äntligen lyckades jag få syn på en långnosad tofsabborre när jag hade rätt objektiv på kameran.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
En av de två enorma propellrar som drev Salem Express intill slutet.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
Denna korallabborre höll vakt vid vraket efter Salem Express.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
De relativt få åren på havets botten har ännu inte gett Salem Express det lager av koraller och svampar, som man ser på äldre vrak i Röda havet.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
Salem Express är ett enormt vrak, så när man ska från punkt A till punkt B är det praktiskt med en scooter.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
Två av de otaliga invånarna i Nemo City.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
En Big eye (Priacanthus macracanthus) med sitt mopsiga ansiktsuttryck och sin knallröda kostym har alltid fascinerat mig. Här står två på rad vid Abu Kafan.
Safaga-safari – kryssning i bortglömda vatten
På nattdyket i Soma Bay fann jag denna lilla smörbult, som tryckte sig tätt intill sin piskkorall i hopp om att undgå upptäckt.

Safaga-safari

– kryssning i bortglömda vatten

Text och foto: Jesper Kjøller
Dyksemestrar du med dagsutfärder eller på safaribåt? Oavsett vilket handlar det oftast om antingen norra Egypten kring Sharm el Sheikh eller södra Egypten utanför Marsa Alam. Det finns ett tredje alternativ. Safaga-området har både fantastiska rev och spännande vrak.

Min gamle tyskalärare i grundskolan hade ett färgstarkt språk. Ofta tvingades han lämna tillbaka mina provskrivningar fullklottrade med rättelser. Då kunde han säga med allvarstyngd stämma: ”Den liknar en soluppgång över Röda Havet”. Hans röda kulspetspenna hade satt tydliga spår i mina hjälplösa försök att behärska den tyska grammatiken.
Nu befinner vi oss ombord på Colonas safaribåt FRANCESCA. Den ska bli plattform för vår tredagars minisafari i Safagaområdet. Tyska kasus och prepositioner är inte det första jag tänker på medan solen går upp över Röda Havet. Vi steg upp tidigt. Solen går upp på minuten 05:50 här precis kring midsommar.
Soluppgångar i Egypten är något alldeles märkvärdigt. Har den blodröda gryningshimlen varit upprinnelsen till havets namn? Ingen vet med säkerhet. Men tjusigt och rött – det är det. Jag sänder en vänlig tanke till min tyskalärare medan jag lägger mina skor i lådan under trappan. Där ska alla fotbeklädnader förvaras tills vi är tillbaka. Man bär inte skor ombord på en egyptisk safaribåt. Det är faktiskt skönt att tassa omkring barfota dagarna i ända. Sedan känns det alltid lika avigt att plötsligt ha något på fötterna när resan är slut.
Timman är tidig. Ändå råder hektisk aktivitet både på båten och på kajen. Dykutrustningar och förnödenheter lastas ombord. Den evinnerliga egyptiska byråkratin måste tillfredsställas. En ändlös rad av formulär, blanketter och tillstånd måste fyllas i innan båten äntligen kan stäva ut.

Lyx
Resan är inte riktigt av det normala slaget. Visst finns det även ”vanliga” gäster ombord. Nio killar från Stockholm står under sakkunnig uppsikt av guiden Bassem. Sedan är vi ett gäng med dykproffs. Förutom av mig består fyrklövern av den finske Kimmo Hagman, den svenske Niklas Funk och den italienske Massimo Verde.
Kimmo är skicklig undervattensfotograf och Inspiration-dykare. Både han och Niklas jobbar till vardags som chefer på Colona Divers. Massimo har videofilmning som yrke. Han ska spela in en reklamfilm för Colona. Alla mina tre reskamrater har en sak gemensamt. De har bott och arbetat vid Röda Havet i många år – men de får sällan tillfälle att dyka. Det blir alltså en utpräglad VIP-resa… Vi dyker alla med ”utvidgade möjligheter” och utnyttjar båtens resurser med nitrox, dubbelapparat och etappflaskor. Därför blir det långa dyk. Kimmo dyker dessutom med rebreather och använder skoter.
Att dyka med dubbelapparat, ryggplatta och vingväst i Röda Havet är en skön känsla. För det första ger det bra avvägning och stabil balans i vattnet. För det andra är det stora gasförrådet en gigantisk fördel när man ska fotografera. Inga problem med att bara hänga kvar tills man är nöjd med bilderna. Gas har man massvis av. Dessutom är det i varje fall inte vattentemperaturen som begränsar dyktiden så här kring midsommar. Vattnets 29-30 grader går utan vidare att klara i tremillimeters dräkt. Trots att dyken ofta drar iväg...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Själva Port Safaga (Bur Safaga) ligger 50 kilometer söder om Hurghada. Stadens näringsliv bygger inte enbart på turism. Dessutom skeppar man ut fosfat från närbelägna gruvor. Det är också där som vägen...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser