DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Saltstraumen – mer än bara stark ström
En ung havskatt (Anarrhichthys ocellatus) är lite mer brunaktig men man kan redan se lite ränder längs ryggen som blir tydligare med åren. Den heter steinbit på norska.

Saltstraumen

– mer än bara stark ström

ext Kathrin Tengsand Foto Ulf och Kathrin Tengsand

Inte utan anledning är Saltstraumen en av de mest omtalade dykplatserna för kallvattensdykare i Norden. Nu är vi här för tredje gången. Undervattensvärlden är magisk, men på senare tid har malströmmarna blivit allt mer exploaterade för sportfiske. När man bor här i sin lilla campingstuga, får man fisketurister som grannar. Den här artikeln är en liten berättelse om den dragkamp som pågår mellan dem som vill bevara det marina livet och dem som vill fånga den största fisken. Men vi tittar också närmare på ett av havets vidunderliga djur, nämligen havskatten.

►  Resan hit var inte billig, och det allra bästa hade förmodligen varit att köra bil upp och göra dykningen till en del av Norgesemestern. Eventuellt kan man använda SAS-poäng för att boka flyg, men även då blir det en rejäl kostnad. Vår plan var i alla fall att komma hit med några kompisar och dyka i tre dagar. Vi reste hit i mitten av september, och det var fortfarande lite brittsommar, soligt och nästan vindstilla. Vi satte oss ner med en kopp kaffe och frågade hur det ser ut nuförtiden. Hur det var med fiskbeståndet, vad man kunde hoppas på att se och om det fortfarande var så många fiskedrag att plocka upp.

Det hela började med att Fredric inte kunde vara med som guide just då. Vi fick istället dyka med Borghild, vilket vi gärna gjorde. Hon vet jättemycket om det marina livet, och hon har guidat oss förut.

Fredric visade oss sin hand, och ena fingret var fortfarande svullet och lila. På det senaste dyket hade han plockat många fiskedrag, och då fick han olyckligt nog en krok i fingret. Det slutade med antibiotika med dropp på sjukhus, och självklart med några dagars dykförbud.

Intressekonflikt
När man står utanför dykcentret ser man en träplanka full med alla sorters fiskedrag. Fredric berättar att de hittills i år har tagit upp 135 kg bly, och mer ska det bli. Förra året låg rekordsiffran på 268,5 kg bly. De är anslutna till PADI Project Aware sedan många år och har ”adopterat” sitt område som de försöker skydda. De plockar med sig fiskedrag varje gång de dyker och man kan följa utvecklingen på en karta. De har alltid med sig en plastflaska för att samla in skräpet, eller søpplet som Fredric säger. Han är egentligen svensk, men numera pratar han lite “svorska”.

Han och Borghild har varit engagerade i många år för att skydda det marina livet, som dykarna kommer hit för. Samtidigt ökar mängden skräp från fisketuristerna alltmer, och de hinner inte att ”hålla rent” från fiskedrag i det tempo som nedskräpningen fortgår. Ingen i kommunen agerar trots att problemet är känt. Det pågår en intressekonflikt mellan dykare och sportfiskare, och förmodligen även turistnäringen. Ett ytterligare hot är harpunfiskare som beter sig som troféjägare. De kommer från ingenstans, fridyker ner och siktar på att ta den största fisken. Sedan försvinner de igen. Allt det här sker helt lagligt, eftersom harpunfiske inte är förbjudet i Norge.

Gemensam överenskommelse
Mest hotad är tyvärr havskatten, eftersom den oftast ligger stilla i sin lilla grotta på inte alltför stora djup. Fredric och Borghild, men även alla dykklubbar och dykare i området, har en gemensam överenskommelse att inte jaga havskatt i Saltstraumen. Men för att inse varför vi ska skydda just havskatten, måste vi förstå hur den lever, så kan vi ge den lite skydd.

”Att vi har lika mycket havskatt i Saltstraumen som förr kommer inte av sig självt. Den höll på att försvinna, även här, på grund av undervattensjakt....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Inge Corlin har intervjuat Fredric och gjort en intressant film.
Inge Corlin har intervjuat Fredric och gjort en intressant film.
Fakta

Dykcentret, som drivs av Fredric och Borghild, heter numera Nord&Ne, vilket man lätt kan komma ihåg när man tänker norrut och nedåt. De har flyttat in i en ny byggnad som ligger precis vid vattnet, nära den stora...

Läs artikeln i DYK #75:





SOME images:
Saltstraumen – mer än bara stark ström, Saltstraumen – mer än bara stark ström
En ung havskatt (Anarrhichthys ocellatus) är lite mer brunaktig men man kan redan se lite ränder längs ryggen som blir tydligare med åren. Den heter steinbit på norska.
, Saltstraumen – mer än bara stark ström
I Sundstraumen är det inte ovanligt att träffa på stora stim av torsk eller sej.
, Saltstraumen – mer än bara stark ström
... som bara en mor kan älska? Fullvuxna havskatter har en ljus gråblå färg och kan bli mer än 30 år gamla.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser