DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
Det finns gott om anemonfiskar också på andra sidan Röda havet. Även här flirtar de med fotografen.
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
En trollhummer sitter på en mjukkorall och väntar på att lunchen ska komma farandes.
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
En longnose hawkfish, som för omväxlings skull inte gömmer sig i en korall.
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
Farasan Banks täcker ett området på 800 km2 och endast ett fåtal dykare har varit här.
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
En blomsteräng bestående av läderkoraller som fällt ut sina fångstarmar.
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
Om man kommer riktigt nära papegojfisken så ser man dess psykedeliska färgsättning.
Saudi-Arabien – så som Röda Havet en gång var
De hängande spongierna är unika och fenomenet studeras nu av marinbiologer.

Saudiarabien

– så som Röda Havet en gång var

Av Christian Skauge
I boken ”Det levande havet” från 1963 skrev Jacques-Yves Cousteau att Farasanbankarna utanför Saudi-Arabiens kust var ”ett av de mest fascinerande områdena vi besökte på vår första expedition till Röda Havet”. Han blev helt förhäxad av ”det överväldigande undervattenslivet”. Vi gav oss ut på en resa till Röda Havet sådant det en gång var. Det var inte utan att våra förväntningar var stora.

Farasanbankarna ligger ungefär 300 kilometer söder om Jeddah på Röda Havets östra kust. Där är det väggdykning som gäller. På både östra och västra sidan av de små öarna stupar revet brant ner till 70-80 meter. På några ställen är det så djupt som 500 meter. Öarnas norra och södra sidor har oftast grunda platåer med sand.
Väggarna är fyllda av liv. Det finns orörda skogar av enorma solfjäderskoraller. Vidjekoraller vrider sig som korkskruvar ut från väggen tillsammans med buskar av svartkorall och hela buntar av röda vidjekoraller. Färgprunkande mjukkoraller sträcker sig mot ljuset. Själva väggen är täckt av levande stenkoraller. Varje korall är unik till form och färg. Inte en kvadratcentimeter är ledig. De olika färgerna och formerna bildar ett lapptäcke som saknar sitt motstycke på land. Här och där finner vi stora överhäng och djupa sprickor och hålor. I skuggan under korallhuvudena sitter vackra små nakensnäckor, sjöpungar, spongier och mjukkoraller. Rätt vad det är kikar en muräna eller en bläckfisk ut på oss. En och annan drakfisk flyr motvilligt undan från våra luftbubblor. Trägna iakttagare hittar små porslinskrabbor, räkor och trollhumrar bland korallerna.

Stiliga formationer
Undervattenslandskapet är storslaget. Djupa klyftor i korallväggarna släpper ner solljuset på djupare vatten. Ett stim taggmakrill susar förbi. Ljuset glittrar i hundratals blanka fiskryggar. Rätt vad det är försvinner väggen ner i det blåsvarta djupet under oss. På andra ställen svävar vi tyngdlösa över stora platåer täckta med sand. Vi ser stingrockor och havssköldpaddor. Barrakudor och taggmakrillar hänger orörliga med gapande käftar över en putsarstation medan läppfiskarna tar sig an den nödvändiga rengöringen. Stora solfjäderskoraller står i sluttningen ner mot djupare vatten. De ser ut att vinka lockande på oss i strömmen. Överallt händer något – hela tiden.
Ungefär 75 procent av kusten på Röda Havets östra sida tillhör Saudi-Arabien. Ändå får inte många möjlighet att dyka där. Det oljerika landet har inte haft lika stort behov som exempelvis Egypten att skaffa sig intäkter från turism. Tidigare har det mest varit gästarbetare från västländer och ett fåtal saudier som har dykt i det fantastiska området. På senare år har dykturismen börjat få fotfäste. Företaget Dream Divers är ett av bara tre dykcentra med tillstånd att köra dyksafari i saudiska farvatten.

Regnbåge av fisk
Har du varit i Röda Havet eller på liknande ställen? Då vet du hur många otroligt färggranna fiskar som finns där. Det känns härligt att sväva över bottnen och se stim av snappers och vimpelabborrar breda ut sig där nere. Färgspelet över revet är ett sammelsurium av fisk. Ute i det blå kommer stim med 15 till 20 enorma puckelhuvade papegojfiskar. De glider förbi, tittar nervöst på oss och fortsätter upp längs revkanten. Där börjar de beta på algerna som en flock bufflar. En stor barrakuda hänger...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser