DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Scubapro Galileo Luna – astronomisk på mer än ett sätt
Scubapro Galileo Luna – astronomisk på mer än ett sätt
1 av 1

Scubapro Galileo Luna

– astronomisk på mer än ett sätt

Av John Bantin

Förra Galileomodellen var döpt efter solen. Den nya har fått sitt namn efter månen. Synd bara att även priset är astronomiskt.

Vi äldre dykare tvingas ofta fråga kyparen vad han rekommenderar. Det känns inte roligt. Men vi kan inte längre tyda texten på menyn. Det slutar med att vi käkar en stor ångande gryta med vadhelst som kocken inte lyckades bli av med föregående dag. Gudskelov begriper en del dykdatortillverkare vilka deras bästa kunder är. Nämligen de som förslösar sina barns framtida arv.
Jag gillade dykdatorn Galileo Sol från första ögonblicket. Främst för att den har tre alternativa skärmbilder. Man kan välja mellan fullständig information, standardinformation och den mycket förenklade viktig information. Ju mindre information på skärmen desto större tecken och symboler – och desto mera lättläst skärm.
Alternativet viktig information ger faktiskt alla uppgifter man behöver för att genomföra ett säkert dyk. Fullständig information upplyser dykaren om när det är dags för lunch. Galileo Sol blev alltså en av mina favoritdatorer. Men jag glömde ofta att bära pulsmätaren. Den talar om för datorn vad min kropp egentligen håller på med.
Åratal senare lyckades jag komma ihåg att spänna fast pulsmätaren på bröstet. Då fick jag reda på att mitt hjärta skenade. Jag tog för givet att mätaren var på väg att lägga av. Därför bestämde jag mig för att sluta använda den. Jag bara fortsatte dyka utan pulsmätare.
Inte heller brydde jag mig om att skaffa någon trycksändare för att nitroxintegrera datorn med en andra eller tredje gasblandning på samma dyk. Antagligen kan man anklaga mig för att inte använda datorns prestanda fullt ut. Andra resonerade förmodligen på samma sätt. Nu har Scubapro nämligen lanserat Galileo Luna.
Deras nya modell är enklare. Den levereras utan pulsmätare – fast datorn kan kompletteras med en sådan vid senare tillfälle. Normalt fungerar den bara med en enda trycksändare för gasintegrering. Liksom Sol är den oljefylld för att motstå tryckpåfrestningar. Men den har en separat luftfylld batterikammare. Min enda egentliga invändning mot Luna är det hutlösa priset.

Inställningar
Med tre knappar bläddrar man i och genom menyerna. Det kan finnas hundratals inställningar. Alla är lätt åtkomliga på ett begripligt och logiskt sätt. Allt är väldigt enkelt. En enda inställning kan behöva förklaras. Det är den för hänsynen till mikrobubblor (MB).
Vid upprepad dykning kan mikrobubblor bildas i kroppen. De ger inga symptom på tryckfallssjuka. Ändå kan de fungera som ”kärnor” där nya och större skadliga bubblor kan anhopas. Inställningarna för MB ska skydda dykaren mot det. Det finns fem nivåer att välja mellan – eller man stänger av funktionen (MB0). Då är man tillbaka på den ursprungliga algoritmen Bühlmann ZH-L8 ADT.
Man kan också välja ett helt sortiment av djup för sitt säkerhetsstopp – eller ta alternativet PDIS. Mer om det senare.

Skärmens läsbarhet
Jag har redan antytt det. Punktmatrisen på den här datorns skärm har troligen den bästa...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser