DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Shut down or shut up! – Kranövningar i teori och praktik del 2
Vågrätt trim, huvudet tillbakaböjt och den andra armen framåt så att du kan signalera med lampan, – så gör man en korrekt kranstängning.
Shut down or shut up! – Kranövningar i teori och praktik del 2
Lösningen på de flesta kranproblem är att vara uppmärksam på ditt trim. Sjunker benen ned glider flaskorna ner och blir svårare att nå.
Shut down or shut up! – Kranövningar i teori och praktik del 2
Justera ditt trim så att du ligger vågrätt eller aningens framåtlutad så glider flaskorna fram lite och blir lättare att nå.
Shut down or shut up! – Kranövningar i teori och praktik del 2
Om du inte kan nå ryggplattan bakom nacken är ditt remställ för löst i axelremmarna. Och det blir bara värre när flaskornas vikt tynger ner allt ytterligare.

Shut down or shut up!

Kranövningar i teori och praktik del 2

Text och foto: Jesper Kjøller Grafik: Charly
I förra numret tittade vi på teorin bakom kranövningar och på hur en manifold med isolerkran fungerar. Den här gången handlar det om kranövningar i praktiken, och om hur man gör för att säkert kunna nå sina kranar.

Det skadar inte att vara en supervig ormmänniska om man håller på med teknisk dykning. Stor flexibilitet i skuldrorna är nämligen en fördel när man ska nå sina kranar. De flesta kan utan problem nå sin nedersta nackkota på land men undervattnet och med torrdräkt och underställ på är det inte lika lätt. Än värre blir det med ett tungt dubbelpaket och ett tight remställ. Lyckligtvis finns det en rad tricks som gör det lättare för dig att nå dina kranar. Så om du då och då har problem, förtvivla inte. Här kommer samtliga tips i gröngölingsboken. Fast innan du startar, läs först artikeln i DYK juni 2011 där vi förklarar hur en manifold med isolerkran på ett dubbelpaket fungerar, alltså teorin bakom övningarna.

Fysionomi
Först är det viktigt att titta på hur skulderleden är uppbyggd rent anatomiskt. Om du ber någon att stå upp och sträcka sig för att röra vid sin nedersta nackkota kommer han förmodligen att hålla underarmen parallellt med kroppen och rotera skuldran så att hela underarmen rör sig bakom huvudet. Det är inte en så värst effektiv metod. Om man istället sträcker fram armen, böjer underarmen så att den pekar framåt framför dig och sedan för underarmen tätt förbi örat så vinner du flera centimeter. Prova själv!
När du ska nå isolerkranen i mitten kan du ta hjälp av bakhuvudet. Stötta handen mot bakhuvudet och använd det för att pressa ner de sista centimetrarna så att din hand når kranen.
Vänster kran brukar vara svårast eftersom de flesta är mindre flexibla i vänster skuldra jämfört med högra. Men det finns övningar som hjälper, vi kommer till dem senare.

Förberedelser lönar sig
Om din utrustning inte är rätt konfigurerad så hjälper det inte att du är böjligare än kokt spaghetti, du kommer ändå inte att kunna nå dina kranar.
Det är ett utbrett missförstånd att problem med att nå kranarna löses genom att justera dubbelpaketet upp eller ner på ryggplattan/västen. Det översta flaskbandet ska sitta precis under där flaskans rundning slutar. Om du flyttar det nedåt så att flaskorna sitter högre, skapar du fler problem än du löser. Det blir faktiskt svårare att nå och du får inte tillräckligt med plats för huvudet.
Du kan också göra det lättare för dig genom att ha ett riktigt handtag på dina kranar. Några manifolds levereras med relativt små hårda handtag i plast. De kan med fördel bytas ut till större och längre handtag i gummi som är lättare att få grepp om och dessutom mer tåliga då de inte splittras om de får ett slag.
Det bästa du kan göra är dock att se till att dina kranar är välsmorda så att du inte behöver kämpa med tröga kranar. Det är ganska enkelt att göra själv men om du inte är komfortabel med det så be dit dykcenter att göra det. Gör du det själv så kom ihåg att de ska smörjas med syrgaskompatibelt smörjmedel.

Ryggplatta och remställ
När vi har optimerat flaskorna och kranarna kommer turen till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

VALVE DRILL
De fleste uddannelsesorganisationer har en eller anden form for valve drill, altså en fast procedure, der sikrer, at man kan nå alle ventiler og ved, hvilken vej de skal drejes samt...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser