DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Man ska vara medveten om att korallormen förvisso är en av de giftigaste skapelserna på Moder Jord, men egentligen inte är något att vara rädd för. Det är nämligen en högst fredlig orm som till och med uppträder nyfiket kring dykare.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Glasfiskarna är Similans signaturfisk. Här simmar de ofta ute i det fria och gömmer sig bara undantagsvis inne i grottor och skrymslen.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Det här är första gången jag ser en igelkottsfisk som blåst upp sig. Men vad som fått den att reagera så under nattdyket det förstod jag aldrig.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Korallerne får deres farve fra alger, der lever inden i polypperne. Når vandtemperaturen bliver for høj, dør algen og farverne forsvinder.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Havskildpadderne omkring Similan Islands er fredede og de har deres egne øer med beskyttede strande, hvor de kan lægge æg og ruge i fred og ro.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Stimmet med spadfisk hänger nyfiket vid nedstigningslinan när vi dyker vid Koh Tachai Pinnacle, där vi får några av resans bästa dyk.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Vraket Boonsung ligger nära land och blir ofta det sista dyket under turer med Oktavia. Inne i vraket möter vi en stor marmorrocka.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Karaktäristiska Sail Rock i Donald Duck Bay är en av de platser där man kan gå iland på Similanöarna.
Similan öarna − fortfarande Thailands bästa dykplats
Svenska färger och svensk ledning men annars är det inte så mycket Sverige ombord på M/V Oktavia – det är faktiskt en rent thailändsk upplevelse.

Similan öarna

− fortfarande Thailands bästa dykplats

Tekst og foto Jesper Kjøller
Similanöarna har fått en lite hårdhänt behandling. Först av tsunamin 2004 och sedan kom en period av korallblekning 2010. Men ögruppen i Andamanhavet väster om Thailand är fortfarande definitivt värd ett besök. Och det är trevligt att se hur snabbt området har återhämtat sig efter incidenterna. Vi åkte på en fem dagar lång safari ombord på den svenskägda liveaboarden M/V Oktavia för att ta temperaturen på Thailands bästa dykplats.

Vad är det med glasfisk i Thailand? I Röda havet simmar glasfisk nästan alltid i skuggan av ett vrak, i en grotta eller under en korall. Men häromkring Similan är de talrika stimmen av glasfisk alltid ute i fria vattnet även om de fortfarande oftast vistas i närheten av en korallbumling eller något annat som erbjuder lä och skydd.

Varje hav och varje dyk i världen har sin egen signaturart – det vill säga en fisk eller ett annat djur som präglar området och ger det dess karaktär. Till exempel, orange anthias i Röda havet eller den karismatiska franska ängelfisken i Karibien. Jag tror jag nominerar glasfisk som Andamansjöns signaturart. Stimmen av transparenta och synkront simmande glasfiskar blir i alla fall ett av våra absoluta favoritmotiv under vår tur runt de nio Similanöarna och deras nordliga grannar.

Ett sådant stort och tätt stim av glasfisk som virvlar runt är ett litet mikrokosmos av ekologisk balans. Stimmet av glasfisk övervakas alltid av en handfull pråliga röda juvelabborrar (Cephalopholis miniata). Denna vackra fisk med blå fläckar mot en röd bakgrund är en glupsk rovfisk som skyddar stimmen av glasfisk mot större fiender. Den gör det dock inte av ren välgörenhet - den tar sig en glasfisk då och då som betalning för sitt skydd. Men det är uppenbarligen ett arrangemang som passar båda arterna i det långa loppet. Annars skulle det knappast vara så utbrett. Det är tydligt att den naturliga balansen temporärt störs när man närmar sig stimmet och juvelabborren drar sig något tillbaka. Genast ser andra rovdjur sin chans att gå till angrepp på stimmet – ända tills vakthunden återvänder och lugnet återställs. Medvetenhet om beteendet tillför en ny dimension till dykningen.

 

I rök och ånga

Turen startar annars bokstavligen i rök och ånga och med en ordentlig smäll. Ingen thailändsk båt med någorlunda gudfruktigt manskap ger sig ut på en långresa utan att först ha offrat lite frukt och fyrat av några ordentliga smällare - en sed som anses skrämma bort onda andar och hålla gudarna på gott humör så resan blir framgångsrik och alla kommer hem välbehållna. Det låter ju betryggande även om besättningens handhavande med fyrverkerier över öppen eld kan verka en aning vårdslöst. Jag undrar hur många thailändska träbåtar som årligen går åt på detta sätt? Ceremonin äger rum i fören på vår liveaboard M/V Oktavia strax efter solnedgången när vi seglar ut från hamnen i Tap Lamu, där båten har sin hemmahamn.

En liveaboardtur till Similanöarna förläggs oftast både till själva Similan följt av en snabb tur norrut förbi Koh Bon, Koh Tachai och upp till Richelieu Rock som nordligaste punkt. En sådan resa varar vanligtvis i fem dagar där man tillbringar de första två-tre dagarna på Similan och sedan rör sig norrut.

Similan ligger bara fyra-fem timmar med båt från Tap Lamu så när vi vaknar nästa morgon är vi framme vid öarna där äventyret kan börja. Vi...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI De nio öarna i Similan-gruppen tillhör Thailand och ligger i Andamansjön, cirka 70 kilometer från kusten och cirka 100 kilometer nordväst om Phuket. Dykplatserna på den östra sidan...

Fakta

Korallblekning

Koraller tillhör en grupp av djur, som kallas Cnidaria, som bland annat även innefattar havsanemoner, maneter och hydroider. De flesta koraller är indelade i antingen mjukkoraller...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser