DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Simma med jättar – möte med Tongas knölvalar
Det brukar komma en intensiv känsla av ödmjukhet när man snorklar med dessa jättar.
Simma med jättar – möte med Tongas knölvalar
Sigten i vandet ligger om efteråret omkring de 30 meter.
Simma med jättar – möte med Tongas knölvalar
Tonga er et af de få steder, hvor turister kan snorkle med pukkelhvaler. Det er derimod ikke tilladt at anvende scuba.

Simma med jättar

– möte med Tongas knölvalar

Av Darryl Leniuk
Den som har ett närgånget möte med knölval på sin önskelista har inte så många platser på jorden att välja mellan. Kan du tänka dig att göra en resa till öriket Tonga i Södra stilla havet? För i så fall kan din dröm bli verklighet.

Jag gungar på ytan i Ha’apaigruppen bland Tongaöarna. Under mig uppvaktar ett par knölvalar varandra. Några meter bort glider en mastodont i storlek som en landsvägsbuss med lättjefullt viftande fenor. Den andra valen följer efter. Paret svävar under mig likt undervattensbåtar och försvinner ner mot djupet.
Jag stirrar nedåt. Solstrålarna spelar likt pelare av ljus ner i det blå. Jag avspanar ytan efter tecken på andra valar. Allt jag ser är de andra snorklarna i min grupp. De guppar som korkar på havsytan.
Två åskliknande utblås detonerar bakom mig. Valarna är tillbaka vid ytan. Den här gången ska jag försöka hänga med ner. Jag tar ett djupt andetag genom snorkeln och smyger ner från ytan. Snart är jag nere på 10 meter. Då rullar ena valen över på rygg och visar sin glänsande vita buksida. De bastanta bröstfenorna är utsträckta som vingar.
Jag går till ytan för en välbehövlig nypa luft. Under tiden iakttar jag uppvisningen under mig. Valarna kretsar i snäva cirklar runt varandra. De simmar buk mot buk och omfamnar varandra som i pardans. De virvlar runt i upprätt ställning med stjärtarna mot ytan.
Dags för ny neddykning. Den större valen i paret närmar sig mig – till knappt armslängds avstånd. Den rullar runt tills valens ena mörka öga möter min stirrande blick. Vi svävar mitt i vattnet och tar ögonkontakt. För ett kort ögonblick känner jag mig befryndad med ett uråldrigt djur med stor visdom. Jag uppfattar att jag är välkommen i valens värld.
Kungadömet Tonga ligger i södra Stilla Havet. Det är en av de få platser på vår planet där turister kan få simma med knölvalar. Sådant är förbjudet enligt lag i de flesta andra länder som knölvalarna besöker.
Från juli till september vandrar knölvalar till Tonga. Där föder honorna sina kalvar i önationens varma och skyddade vatten. Efteråt parar de sig. Sedan tidigt på 1990-talet har landet utvecklat en liten men kontroversiell turism grundad på valsnorkling. Den har sitt högkvarter på ögruppen Vava’u. Sju företag erbjuder snorkelutflykter med valarna. I de flesta fall besöker de hona med kalv.

Lockrop
Jag ville helst undvika trängseln i Vava’u. I stället bokade jag en nio dagars båttur till den glesare besökta ögruppen Ha’apai på dyksafaribåten Nai’a. Hon är en 36 meter lång motorseglare med stålskrov. Hon kan ta 18 gäster ombord och är baserad i Fiji. Sedan 1996 har Nai’a organiserat resor av expeditionstyp till Ha’apai för att komma dit samtidigt med att knölvalarna är som flest där.
Under de senaste tre dagarna har mina möten med valarna varit i bästa fall sporadiska. Vår dagliga rutin började bli tröttsam: avspana horisonten efter utblås, sätta full fart mot valen, hoppas att valen är nyfiken och nalkas båten, ta på sig snorklingsprylar och glida i vattnet, nätt och jämnt se valen simma iväg.
Med stor tveksamhet kränger jag på mig min kalla sladdriga våtdräkt. Fridyker ner till 10 meter. Där kan jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser