DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
En CCR-dykare i full mundering är alltid en imponerande syn. Notera HUD’en på munstycket, primära handenheten på armen och bail out-flaskan.
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
Vid minsta misstanke om att något är fel med gasen i andningskretsloppet behöver man vara klar i huvudet. Gå över på bailout-flaskan. Ta några djupa långsamma andetag – så kallade ”sanity breaths”.
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
Pålitlig information om syrets partialtryck i kretsloppet är avgörande. Därför har de flesta apparater tre av varandra oberoende sensorer.
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
När man slutligen har fintrimmat avvägningen är känslan rent fantastisk. Man glider runt på konstant djup. Det är bara att njuta i fulla drag!
Slutna avdelningen del 3 – CCR-dykning i praktiken
De flesta CCR-enheter fungerar efter någorlunda samma grundprinciper. Du kan läsa en ingående förklaring av tekniken i förra nummer (DYK6/2008).

Slutna avdelningen del 3

CCR-dykning i praktiken

Text och foto: Jesper Kjøller
I de senaste två artiklarna har vi gått igenom olika typer av rebreathrar, deras historia, fördelar och begränsningar samt teorier och principer bakom de vidunderliga maskinerna. Hur är det då att dyka med en CCR i praktiken? Vad ska man gå igenom på en kurs?

Du har antagligen körkort. Kommer du ihåg lektionerna på körskolan? Du fick säkert lära dig att kolla bilens däck, ställa in de yttre backspeglarna, kontrollera bromsar och styrning och granska alla lampor och reflexer. Du fick lära dig att alla kontrollerna måste genomföras innan du fick köra bilen – varje gång. Handen på hjärtat: gör du så fortfarande? Jag gissar att du inte har gjort sådana systematiska kontroller sedan du körde upp…
Har du samma inställning till dykning med CCR? Då kan du lika gärna glömma alltihop. En CCR är en maskin med avancerad livsuppehållande mekanik. Den kan också ha ihjäl dig på en lång rad utspekulerade sätt. Du måste alltså närma dig CCR-dykning med nödvändig respekt och systematisk disciplin. Annars kan det gå alldeles gruvligt på tok. Å andra sidan kan ju en helsluten rebreather användas på rätt sätt och med erforderlig omtanke. Då blir den en finurlig teknik som erbjuder en lång rad möjligheter.
CCR-dykning kräver alltså att du förstår hur apparaten fungerar. Du måste kunna hantera den enligt alla konstens regler. Sedan ger den dig massor av alternativ när något går galet. Men enbart under förutsättning att du förstår CCR-tekniken ända ner i grunden. Du ska styra maskinen. Du får inte låta den styra dig. Du måste tänka framåt och hela tiden vara beredd att ingripa i händelseförloppet.

Cyborg
I och för sig är det inte ett dugg svårt att dyka med en CCR. På många vis känns det enklare och mera självklart än att dyka med öppet system. I början har de flesta problem med avvägningen. De är vana vid att bara behöva dra ett djupt andetag för att bli lättare. Å andra sidan är ju faktiskt avvägningen det besvärligaste med öppet system – just för att lungvolymen påverkar den.
Snart vänjer man sig vid att kontrollera avvägningen på en CCR. Det gäller bara att ha rätt mängd gas i andningskretsloppet i första hand. I andra hand i dräkt eller väst. Sedan är det faktiskt tämligen enkelt att dyka CCR. Du behöver i stort sett bara andas…
Andningen känns mera naturlig. Gasen är ju varken kall eller torr. Det är helt tyst. Du kan uppleva omgivningen utan störande bubbel. Du känner dig på ett sätt mera som ett med vattnet. Du märker hur maskinen jobbar. Du hör magnetventilerna öppna och fylla på syrgas i systemet. Varje utandning hamnar i andningssäcken. Då fylls den med gas och trycker lite mot bröstet. På sätt och vis är rebreathern en sorts cyber-mekanik. Den tillåter en sammansmältning mellan människa och maskin. Människans andningsvägar blir införlivade i och del av en mekanisk apparat. Du blir en sorts andnings-cyborg med din rebreather på ryggen!
Du kanske får möjlighet att provdyka med en rebreather – hel- eller halvsluten. Missa inte den chansen! Det är fantastiskt roligt och starkt vanebildande. Föralldel sparar man också pengar på gas och allt det andra. Först och främst är det ändå en härlig känsla att dyka CCR.

Hellre...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

CCR och olyckor
Tekniska dykare på öppet system har allmänt sett utomordentlig säkerhetsstatistik. Det kan CCR inte stoltsera med. Under de senaste 10-15 åren har det inträffat markant fler allvarliga olyckor med CCR-apparater än på öppna system.
Betyder det alltså att CCR är farligt? Är tekniken opålitlig? Apparaterna har blivit betydligt förbättrade sedan den första generationen för 10-15 år sedan. Därför ligger det förmodligen andra orsaker bakom de relativt många olyckorna. Vid en närmare granskning av de senaste årens dödsfall slås man av ett märkligt faktum. De allra mest erfarna råkar ut för flest olyckor!
Historiskt sett har de ofta varit särdeles rutinerade tekniska dykare. Nu har de tagit språnget från öppet system till slutet. De har ofta fortsatt att dyka på CCR till samma djup och med samma grad av komplexitet som de tidigare uppnådde med öppet system. De insåg inte att de i stället borde ha ”börjat om från början” med att bygga upp nya rutiner och ny erfarenhet. De borde ha haft samma inställning till CCR som en helt grön nybörjare. De har dykt med en falsk känsla av säkerhet grundad på otaliga timmar i vattnet – men på ett helt annat system. Ofta har det rört sig om busenkla fel. Men felen har blivit ödesdigra.
Saken understryker bara hur viktigt det är att förstå och respektera CCR-dykning. Den kräver mycket mera uppmärksamhet kring detaljer, mycket bättre disciplin och mycket fastare rutiner. Först och främst måste en nybliven CCR-dykare acceptera en sak. Man är tillbaka på ruta noll. Erfarenhet och rutin uppbyggda på öppet system går inte att omedelbart överföra till CCR-rutin. Sådan rutin går bara att uppnå genom att börja från början och långsamt utvidga sin ”komfortzon”. Man måste acceptera att vara helgrön igen.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser