DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Smögen – Vårdykning på västkusten
En Sjöhare vid Pesaskär. Sjöharen Aplysia punctata är en vattenlevande snäckart som beskrevs av Cuvier 1803. Sjöhare ingår i släktet Aplysia och familjen sjöharar.

Smögen

– Vårdykning på västkusten

Text & Foto Stefan Beskow

Den krispiga morgonluften, i samspel med vårsol från en klarblå himmel, är som balsam för själen efter en alldeles för lång vinter. Jag smuttar på mitt morgonkaffe och tar en kort promenad på träbryggan. Vattnet glittrar och jag försöker uppskatta hur sikten är. Som alltid är det svårt att uppskatta, men tämligen klart är mitt omdöme. En dykhelg i Smögen tar sin början, och det är med spänd förväntan jag börjar sätta ihop mina dykprylar inför första dyket. Våren på västkusten brukar kunna erbjuda fantastisk dykning. Ska så bli fallet även denna helg?

►  Efter en väl tilltagen frukost är vi på väg ut för dagens första dyk. Havet ligger som en spegel och Peter på Smögen Dyk och Upplevelse styr båten med van hand ut till Pesaskär. Pesaskär, eller Pesa, är ett skär längs ut i Smögens skärgård. Här möter det salta Skagerack kusten, och vid rätt förhållanden kan man här uppleva något av den bästa naturdyknng som står att finna i Sverige.

Det kylslagna vårvattnet biter i kinderna när vi hoppar i. Nere på några meters djup ligger temperaturen på sex grader och jag tackar i tysthet min eluppvärmda väst för den extra värme som den tillhandahåller. Våren är en mycket intressant årstid under ytan. Det finns både juvenila arter och vinterarter som man inte ser under sommaren. Nakensnäckorna är särskilt talrika. Inte undra på att Smögen Dyk i flera års tid hållit nakensnäckshelger under april/maj månad. Det är faktiskt en nakensnäcka som först får mig att stanna till under dyket. Vid 15 meters djup sitter det flera stycken på ett tareblad och utgör ett perfekt fotomotiv. Just nakensnäckor är något av en favorit för undervattensfotografer. Riktigt vackra och färgglada är de, och de har dessutom den utomordentliga fördelen att de inte rör sig så snabbt, så att man i lugn och ro kan komponera bilden, utvärdera den och sedan göra eventuella förändringar utan att den simmar iväg - praktiskt! Vi simmar vidare och upptäcker några trollhummrar i en skreva. Väl nere på 30 meter upptäcker vi två välväxta kolonier av röd hornkorall. Ännu ett tecken på att vattenkvalitén är god vid Pesa, eftersom röd hornkorall trivs där friskt vatten strömmar förbi regelbundet.

Vi simmar vidare och kommer snart till den delen av Pesa som är absoluta favoriten. Det är en vägg från 12 till 20 meter som är oerhört frodig. Läderkorall, sjöpungar och anemoner slåss om utrymmet, och det är knappt att klippan över huvud taget syns på sina ställen. Krabbtaskor ligger hopträngda i skrevor och en torsk kikar fram i en annan skreva. Det gröna vattnet ramar in det hela till en fantastisk syn. Detta är riktigt bra kallvattensdykning! Fler nakensnäckor passerar kameralinsen och en sjöhare tittar fram och blir förevigad även den. Vår timme under ytan börjar lida mot sitt slut, men när vi gör vårt säkerhetsstopp ser jag två små ögon som plirar mot oss under ett tareblad. Är det inte... Jovisst är det ett litet sjuryggsyngel! Förmodligen den “gulligaste” fisken i våra svenska vatten som har sugit sig fast på ett tareblad och åker med det när det stilla vajar fram och tillbaka i vattnet. Jag försöker närma mig det lilla ynglet så försiktigt jag kan för att fotografera det. Det är en betydligt större utmaning än att fotografera nakensnäckor. De är skygga och välkamouflerade. Dessutom hittas de oftast lite grundare där vattnet brukar vara i rörelse på grund av sjögången. Idag är dock havet tämligen stilla och det lilla ynglet låter mig ta flera bilder innan det simmar iväg. En mycket bra avslutning på ett riktigt bra dyk!

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Smögen ligger lite ungefär 15 mil norr om Göteborg och har strax under 1 500 invånare. Smögen består av Smögenön och Hasselön och ligger i Sotenäs kommun.

Ta sig dit...

Läs artikeln i DYK #81:





SOME images:
Smögen – Vårdykning på västkusten, Smögen – Vårdykning på västkusten
En Sjöhare vid Pesaskär. Sjöharen Aplysia punctata är en vattenlevande snäckart som beskrevs av Cuvier 1803. Sjöhare ingår i släktet Aplysia och familjen sjöharar.
, Smögen – Vårdykning på västkusten
Spökräkor är riktigt coola, men det är en utmaning att fotografera dem.
, Smögen – Vårdykning på västkusten
Marin mångfald deluxe i Smögen.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser