Startklar –
– så kontrollerar du din utrustning inför säsongen
Dykutrustning mår bäst av att användas. Det är som regel efter en längre tids förvaring som svagheterna visar sig. Ingenting är så irriterande som när man full av förväntan har packat sin utrustning inför säsongens första tur... och sedan tvingas överge projektet eftersom det visar sig att torrdräkten läcker, maskens band har vittrat sönder och flaskorna inte kan fyllas eftersom de borde ha varit inne för provtryckning. Ännu värre är det om felen visar sig först under dyket. Det kan medföra en säkerhetsrisk eller åtminstone en dålig upplevelse.
Gå igenom den här artikeln med din utrustning bredvid dig och kolla alla dina prylar för att undvika obehagliga överraskningar och byt ut och reparera eventuella skador innan den första turen.
Men liksom utrustningen mår du själv bäst av att “användas” regelbundet. Efter ett vinteruppehåll är formen - både fysiskt och mentalt - inte riktigt densamma. Och är det riktigt länge sedan du var i vattnet är du helt enkelt tvungen att ta det lugnt de första dyken. Gör till exempel några enkla stranddyk innan du kastar dig över de mer avancerade dyken. Under påsk sker det alltid betydligt fler olyckor än under resten av året och det är inte bara bland nya dykare som traditionellt äntrar vattnet för första gången under påskdagarna. Även erfarna dykare kan få problem på våren genom en kombination av att det fortfarande är ganska kallt i vattnet, dykutrustningen inte är servad och rostiga kunskaper.
Så låt oss sätta igång med kontrollen av din utrustning så att du är redo för förhoppningsvis en lång, innehållsrik och säker dyksäsong.
Förvaring
Du har förhoppningsvis förvarat din utrustning på lämpligt vis? Nu är syftet med denna artikel inte att berätta hur du packar ner din utrustning - tvärtom. Så det sparar vi till en annan gång. Men det är egentligen ganska enkelt. Eftersom det mesta av din utrustning är tillverkad av material som har ungefär samma karaktär är de viktigaste orden: torrt, mörkt och svalt. Men även efter den mest noggranna vinterförvaring finns det saker som kan ha gått åt pipan.
ABC
Då du inspekterar mask, fenor och snorkel handlar det först och främst om känsliga ställen, det vill säga remmar och spännen. Kontrollera om mask- och hälremmar är slitna och byt vid minsta tecken på slitage. Annars kan du vara säker på att remmarna ryker när det är som mest olämpligt. Du kanske vill ändra remmens läge något så att den inte alltid böjer sig på samma plats vid spännet och därmed överbelastas. Om du byter ut remmen innan den gått av kan den ingå som backup i ditt reservdelskit. Överväg att ersätta hälremmarna i gummi med stålfjädrar. De är betydligt mer hållbara och dessutom mycket lättare att få på och av.
Snorkelns munstycke kontrolleras vid samma tillfälle. Håller bitmunstyckets tappar på att gå av? I så fall bör hela snorkeln kasseras. På dyrare modeller av hög kvalitet kan dock munstycket...