DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Tor Jörgensborg filmar S2 Plats: Ålands Hav, Östersjön Utrustning: Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar. Exponering: F/3,2, 1/80 sek, ISO-800. Kommentar: Denna bild är inte rent bildmässigt min personliga favorit alls. Men när jag själv googlade mitt namn till sammans med S2 dagen efter vi släppt bilderna fick jag över 20 000 träffar och denna bild var med i princip alla publiceringar världen över. Så det verkar som om bilden har något medierna söker ändå!
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Tor Jörgensborg på S/S Maidan Plats: Rocky Island, Röda Havet. Utrustning: Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar. Exponering: F/2,8, 1/100 sek, ISO-400. Kommentar: På mellan 90 och 120 meters djup ligger detta enorma vrak. Det är helt fantastiskt att komma ner på 100 meters djup och ha dagsljus. Det är under dessa dyk allt sätts på prov. Utrustning, utbildning och erfarenhet men till skillnad från vad många tror om oss tekniska dykare är vi inte risktagare vi är riskhanterare.
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Tor Jörgensborg med Cuda Plats: Brothers Island, Röda Havet Utrustning: Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar. Exponering: F/22, 1/60 sek, ISO-400. Kommentar: Under ett sista dekompressionsstopp scootrade vi runt i de korallgrottor som finns i reven i Röda Havet. Gillar bilden eftersom scootern nästan ser ut som en seriefigur. Tanken bakom bilden var att få fram färgerna i dräkt och vatten samtidigt som grottan skulle bli en silluett mot solen i bakgrunden.
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Fredrik Isaksson med Sköldpadda Plats: Abu Dabab, Röda Havet. Utrustning: Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar + 1 Inon Z-240 som slav. Exponering: F/22, 1/60 sek, ISO-200. Kommentar: Stora djur under vattnet är alltid spännande. Har här försökt kombinera dykare sol och sköldpadda. Jag försöker även att alltid få en ögonkontakt med motivet. Inte så att Sköldpadda eller dykare måste titta in i kameran men jag tycker om när man ser ögonen.
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Fredrik Isaksson med drakfisk. Plats: Shouni Kebir, Röda Havet. Utrustning: Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar + 1 Inon Z-240 som slav. Exponering: F/22, 1/125 sek, ISO-200. Kommentar: Har här försökt få fram korallen i förgrunden samtidigt som jag ville ha med dykaren som silluet bakom solen. Sen att drakfisken råkade finnas där också blev pricken över i. Men det var faktiskt inte huvudsyftet. Ibland skall man ha tur också.
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Charlotta Carlen i Tunnrummet. Plats: Sala Silvergruva. Utrustning: Nikon D70s, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar + 2 Inon Z-240 som slavar. Exponering: F/2,8, 1/60 sek, ISO-200. Kommentar: Tunnrummet ligger på 30m djup cirka 200m simning från igångsplatsen i Sala Personligen gillar jag skuggorna från stegen. Det skulle vara omöjligt att få fram utan slavblixtar. Svår balans mellan kamerans blixtar och slav.
Stefan Hogeborn – trivs i tuffa miljöer
Motiv: Jannicke Bjurselius Plats: Husbybadet Utrustning: Nikon D300, 10,5mm Nikon Fisheye i ett Hugyfot hus med 2 st Inon Z-240 blixtar. Exponering: F/5,6, 1/100 sek, ISO-200. Kommentar: Vid ett fotodyk i poolen såg jag att dykaren ibland speglades i ytan av blixtljuset. Inom mig växte en bildidé om att en dykare skulle ligga upp och ner och speglas mot ytan. Jannicke som modellen heter hakade på och gjorde ett jättejobb med att hålla andan så att ytan blev så stilla som möjligt. Efter ett tag satt det och här är resultatet. Bilden gör sig i mina ögon bäst upp och ner så därför ser det ut som dykaren svävar i luften över vattenytan.

Stefan Hogeborn

– trivs i tuffa miljöer

Stefan är 45 år gammal, bor i Stockholm och arbetar som dykinstruktör sedan 16 år tillbaka. Dessutom arbetar sedan ett par år som frilandsfotograf för DYK.

Stefan började fotografera i högstadiet och fick sin första systemkamera när han fyllde 15 – istället för den obligtoriska mopeden. Vid 20 års ålder hade han eget lab och det var framförallt frostiga grässtrån och hans vackra flickvän Jessica som blev träningsobjekt. Som gammal akvarist sökte sig stefan till dykningen, inte för dykningens skull utan för möjligheten att kunna fotografera under vattenytan och i början på 90-talet gick stefan en undervattensfotokurs i Röda Havet. För att kunna fotografera mer blev Stefan både Divemaster och Instruktör i syfte att arbeta utomlands och fotografera på ledig tid. ”Dessvärre” blev han dykinstruktör på heltid och har bl a 10 år bakom sig som utbildningsansvarig åt NAUI för Skandinavien. Efter att dykinstruktörskarriären snarare förstört fotokarriären kom synergieffekter i och med att Stefan började arbeta på Oceanic Tech där kombinationen extremdykning, UV-foto och den digitala fotografins utveckling gjorde det möjligt att ta upp fotograferingen igen på allvar. Nu föll allt på plats. Dykerfarenhet, fotoerfarenhet och unika fotoobjekt. Numera delar Stefan sitt fotointresse med sin 20-åriga dotter Fanny som är till stor hjälp vid framtagning och bearbetning av original. Framförallt grottor, gruvor och djupa vrak, dvs platser med extremt lite ljus har blivit Stefans specialitet. Men även korallrev med allt liv och ljus är favoritmotiv. Ett av de starkare minnena som UV-fotograf var när han fick möjlighet att dokumentera den nyfunna Sovjetiska ubåten S2. Stefans bilder från S2 publicerades över hela världen, från CNN´s hemsida till Wall Street Journals kinesiska översättning och var största nyheten i Ryssland i fem dygn. Som nybliven projektledare för dykningarna i Sala Silvergruva är det nu närmast Carl XI´s sigill på 96 meters djup som hägrar framför linsen.
Mer av Stefans bilder kan ni hitta på:
www.oceanictech.se

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser