DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Vraket Giannis D vid Abu Nuhas
Vraket Giannis D vid Abu Nuhas utgör en flott bakgrund till Faisals skoterakrobatik. Då vi tröttnade på Giannis, drog vi vidare till närliggande Carnatic. Två vrak i världsklass på samma dyk.
Thistlegorm låg för ankar då hon sänktes
Thistlegorm låg för ankar då hon sänktes. Notera gummistöveln som ligger vid sidan av ankarkättingen.
Vraket Aida på revet vid Big Brother
Jag hänger på 60 meter och fotar lite snett uppåt, så man ser inte hur brant vraket Aida faktiskt stupar på revet vid Big Brother.
Vrakdykning när den är som bäst
Bilden talar för sig själv – vrakdykning när den är som bäst.
Faisal poserar vid kanonen på Thistlegorm
Faisal poserar vid kanonen på Thistlegorm. Skotern har placerats utanför bilden för att inte få med en skoter på varenda foto. Men bortsett från ett nattdyk hade vi med våra skotrar på de flesta dyk. Det blev snabbt en vana...
Färjan Al Qamar Al Saudi Al Misri
Färjan Al Qamar Al Saudi Al Misri ligger på sidan så ena propellern ligger på 75 meter. Den andra har borrat ner sig i bottnen på 83 meter.

Storstilad dyksafari

– vrakdykning i norra Röda havet

Text och foto: Jesper Kjøller

Röda Havet blir sig aldrig likt igen. En vecka har gått med dubbelapparat, skoter, trimix och dekoflaskor. Många av de gränser som tidigare präglat mina dyk har pyst bort. Jag är för alltid såld på teknisk dykning i Röda Havet. Det blev en del personliga rekord. Tolv vrak på en vecka. Fyra vrak på samma dyk. Hundra minuters bottentid på THISTLEGORM. En handfull dyk djupare än 75 meter.
Röda Havet blir sig aldrig likt igen.

Faisal och jag ligger och sicksackar i en liten gummibåt bredvid safaribåten M/V TALA. Under tiden försöker kaptenen ombord att med sina instrument hitta vraket på bottnen 83 meter under oss. Efter bara några minuter (den skepparen kan sina saker!) får vi OK-signal från bryggan. Vi hoppar i. Jag har redan två av extraflaskorna fastgjorda på vänster sida. Innan vi kan sjunka ner mot bottnen måste vi ha den tredje etappflaskan, våra skotrar och kameror. De sträcks ner och monteras på plats. Så bär det av neråt. Framför oss ligger ett av de mest ambitiösa dyk jag har genomfört i Röda Havet. Dyket ger mig fortfarande gåshud av glädje när jag tänker tillbaka på det.
Procedurerna kring att handskas med tre etappflaskor plus skoter stämmer inte riktigt för undervattensfotografer. Jag har för få händer. Den vänstra styr skotern. Den högra har ett fast grepp om kameran. Jag skulle behöva en tredje till näsan!
På 50 meter går vi genom ett temperatursprångskikt. Det blir märkbart kallare. Jag är glad för att jag bär torrdräkt – trots att vi har den första juli enligt almanackan.
Vraket blir synligt. Trots nedstigningen genom öppet vatten träffar vi vraket perfekt. Vi är redo att utforska AL QAMAR AL SAUDI AL MISRI.

Mayday
Fartygsnamnet betyder något så poetiskt som ”Den saudi-egyptiska månen” eller något i den stilen. Skutan sjösattes i Danmark 1970 under namnet TREKRONER. Roll-on-roll-off-färjan kunde ta 120 bilar och 700 passagerare. Hon var 125 meter lång och 20 meter bred. Redan 1971 bytte hon namn till DANA SIRENA och flyttade till Medelhavet. År 1983 ändrade hon hemmahamn igen. Den här gången blev det Jeddah. Ett nytt namn stod målat i stäven: AL QAMAR AL SAUDI II. Senare utvidgades det med AL MISRI (Egypten). Hon seglade nu mellan olika egyptiska hamnar och Jeddah i Saudi-Arabien.
Den 18 maj 1994 var hon på väg till Suez med 500 passagerare och en besättning på 83 man ombord. Då utbröt brand i maskinrummet. Branden spred sig snabbt. Man skickade ut mayday-signaler över radion. Passagerare och besättning var på väg i livbåtarna. Andra hoppade över bord. Först då hann de närmaste fartygen komma till undsättning.
Ett av de tillskyndande fartygen var den amerikanska jagaren USS BRISCOE. Kaptenen beordrade en helikopter i luften. Den hjälpte till med att rädda passagerare både från den brinnande haveristen och från havsytan. Senare erhöll 15 besättningsmedlemmar från BRISCOE Navy/Marine Corps Medal för sina hjältemodiga insatser. AL QAMAR sjönk nästa morgon sydväst om Shag Rock. Åtta personer omkom och 50 skadades.

AL QAMAR AL SAUDI AL MISRI
Strömmen är obefintlig. Sikten är någorlunda – men inte alls i klass med det bästa som Röda Havet normalt kan åstadkomma. Det är mörkare här nere. Skrovet ligger på sandbotten. Den reflekterar lite ljus och ger sceneriet ett overkligt skimmer. Snart når vi ner till färjan. Den ligger på styrbords sida....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vrak Ofta omnämns Scapa Flow eller Truk Lagoon som några av världens bästa ställen för vrakdykning. Nåväl. Jag anser nog att norra Röda Havet gärna får vara med. Under en vecka ombord på M/V TALA...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser