DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Street Smart – så här reser du smart och säkert
Mycket folk, sent på kvällen och ett par glas innanför västen? Då gäller det att ha extra koll på sina grejer. Och helst ha lämnat de flesta hemma eller på hotellrummet.
Street Smart – så här reser du smart och säkert
Street Smart – rejs klogt og sikkert
Street Smart – så här reser du smart och säkert
En livrem med dolt fack på insidan är ett perfekt ställe att gömma lite reservpengar.
Street Smart – så här reser du smart och säkert
Ta bilder på dina viktiga dokument och eposta dem till dig själv via till exempel gmail. Ett smart och enkelt sätt att alltid ha kopior tillgängliga.

Street Smart

– så här reser du smart och säkert

Text och foto: Marko Wramén
Alla som reser i fattiga länder utsätter sig för risken att bli rånad eller bli bestulen. För desperata människor är vi reskasseförsedda turister som vandrande bankomater och prylbutiker. Det finns mycket att säga om hur man kan minska risken för att förlora värdeföremål och pengar. DYKs globetrottande Marko Wramén har samlat på sig en hel del tips om hur du reser tryggare och minskar riskerna.

Låt oss börja med vad du inte ska göra. Ta med dig så få värdeföremål som möjligt. Behöver du verkligen bära farmors vackra pärlhalsband? Är det nödvändigt med ipod på stan under semestern? Måste du ha med dig alla kort du äger? Den sistnämnda punkten är viktig – rensa din plånbok på allt som du verkligen inte behöver under resan, inklusive extra kreditkort, kundkort, körkort (om du vet att du inte ska köra), ID-kort, passerkort, lånekort, bensinkort, kvitton, presentkort, busskort och gud vet vad folk släpar runt på i sina plånböcker.
När du ska gå ut på stan, speciellt på kvällen, så ta bara med dig så mycket pengar du tror du behöver. Lämna allt annat i kassaskåpet på hotellet.

Bär aldrig värdeföremål synligt
En plånbok i bakfickan fungerar som en blinkande neonskylt – här är mina pengar – ta dem! Likaså är midjeväskor ett otyg. Du visar precis var du har alla pengar och kort, och en fingerfärdig tjuv kan lätt snitta av midjeremmen och försvinna med väskan. Handväskor är precis lika illa – det är som en takeaway-lunch packad och klar för en sugen rånare.

Kameror är svåra. Å ena sidan vill du ha dem till hands så du kan ta bilder när intressanta motiv plötsligt dyker upp. Å andra sidan vill du behålla kameran. Har du en liten kamera så försök dölja den i en jackficka eller framficka på byxorna. Är du som jag, och går runt med en stor och dyr systemkamera jämt och ständigt, då finns det ingen bra lösning. Mer än att ha remmen runt halsen så att det i alla fall blir svårare att bara slita kameran ur handen på dig och springa iväg. På sistone har jag börjat använda en sun sniper kamerarem som både är mycket säker (den har en stålvajer i mitten) och gör det bekvämt att bära tunga kameror samtidigt som snabbt och lätt kan komma till skott och ta bilder.

Försök undvika att uppträda som en turist
Det här är förstås svårt, det är ju turist du är. Men att undvika att bli rånad handlar lika mycket om psykologi som om var du har dina värdeföremål. Undvik att gå runt med en karta i handen och se förvirrad ut. Det är klart att du kan behöva en karta, men stanna då upp och titta på den (gärna på ett tryggt ställe, med ryggen mot en husvägg, i en portuppgång eller i en butik) och stoppa sedan kartan i fickan igen. Bär inte runt på en stor vattenflaska. Försök se hur de lokala klär sig och beter sig – är du den enda som går runt i shorts?
Rör dig målmedvetet, se ut som om du vet vad du gör och har ett mål när du går. Det här är väldigt viktigt. Ser du förvirrad och vilsen ut så ökar riskerna betydligt.

Att inte bli rånad handlar också om att undvika riskfyllda situationer. Var street smart! Det innebär att du är uppmärksam på din omgivning. Byt sida på vägen eller välj en annan väg om du ser något misstänkt längre fram, till exempel en eller flera killar eller män som står och hänger. Undvik mörka och ödsliga platser och gränder, och fråga lokalbor om råd...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser