DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Tångdykning – i Sverige
För att nå några rödalger får man dyka längre ner. Det här är köttblad, en rödalg som oftast växer på några meters djup. När man tuggar på den smakar det bränt ägg.

Tångdykning

– i Sverige

Text och foto: Kathrin Tengsand

Medan det finns en tusenårig tradition i Japan och Sydkorea att plocka och använda tång har denna syssla mest varit en hobby här i Norden. Men nu har några tuffingar börjat ändra på det. Kanske kan vi dra nytta av deras kunskap och ta med en näve efter sista dyket för att piffa upp sommarmaten!

►  Ett av mina största intressen som dykare har alltid varit marinbiologi och det var den vägen jag började närma mig tången. Att se tången som en matvara eller krydda var något nytt för mig och jag undrade nog först om det var ok att bita av en bit tång bara som den är. Behöver den inte kokas först, eller behandlas på något sätt? Kan den vara giftig? Vilka delar ska man använda? Det fanns för många frågor och jag kände att jag ville prata med en expert. Jag anmälde mig till en kurs hos Linnéa på Catxalot som nog är den första pionjären på detta område. Tillsammans med några fler entusiaster lärde jag mig allt man behöver veta för att driva saken vidare själv. Vi gick igenom utvecklingen ur ett historiskt perspektiv, var och hur tång används i hela världen, vilka tångsorter som skulle vara lämpliga att plocka och allt man behövde veta för att plocka och använda tången. Vad den innehåller, hur den ska hanteras, vad man får och inte får göra. Det blev läsning och till och med hemläxor. Jag blev faktiskt så förtjust att jag började experimentera vidare med mina recept och höll till och med komma-i-gång-kurser i vår klubblokal.

Linnéa är tångentreprenör och har hållit på med tångforskning i flera år. Hon är verkligen proffs och med sin bakgrund som bibliotekarie kan hon nog svara på vad som helst. Hon har gjort ett jättejobb med att öppna våra ögon i Sverige för dessa spännande råvaror, som dessutom är gratis. Med lite tur kan man få en kurs hos henne och åka ut med hennes kajaker för att plocka tång i norra Bohuslän. Men hon vet också mycket om ätliga strandväxter och kommer snart ut med en bok som heter Plocka tång och strandväxter. Här kan man fördjupa sig i ämnet och få receptförslag. Kontakt får du via catxalot.se

Jag har haft turen att gå hennes tångkurs i Masterclass, tillsammans med några andra kvinnor som ville sprida budskapet om den nyttiga tången. Jag gör det på mitt eget lilla sätt och behåller det mest som en hobby och en skön syssla vid sidan om dykeriet. Kanske någon kurs då och då. Men många andra finns nu i restaurangbranschen, antingen som underleverantör eller restaurangägare, ibland både och. Snart kan man köpa fler svensktillverkade tångprodukter som t.ex. tångsalt, malen eller torkad tång, hudvårdsprodukter, tång-gin m.m. När priset för vissa importerade alger går i taket i livsmedelsbutikerna är det nog lättförståeligt hur mycket denna gren kommer att utvecklas under de kommande åren. I Danmark har man redan börjat sälja ”havslotter” för odling av sockertång och även här i Sverige finns folk som har sina tångodlingar på lina. Det tar dock flera månader för sockertång att växa sig stor och är således ingen hobby för den som har bråttom.

Jag har spridit budskapet om ätliga och goa alger – som vi säger i Göteborg – i min klubb GVSDK och vi hade faktiskt jätteroligt med att testa vissa recept tillsammans. Det blir helt enkelt ett trevligt inslag i den gemensamma...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Kan man äta tång? Självklart. Vi åker till västkusten för att träffa Catxalot. Catxalot håller till i Havstenssund i Bohuslän oc
Kan man äta tång? Självklart. Vi åker till västkusten för att träffa Catxalot. Catxalot håller till i Havstenssund i Bohuslän oc
Fakta

Tång räknas till algerna och vi kan använda oss av både grönalger, brunalger och rödalger.

Superråvaran Tång används som den nya superråvaran i maten, men också i stor utsträckning i...

Läs artikeln i DYK #65:





SOME images:
Tångdykning – i Sverige, Tångdykning – i Sverige
För att nå några rödalger får man dyka längre ner. Det här är köttblad, en rödalg som oftast växer på några meters djup. När man tuggar på den smakar det bränt ägg.
, Tångdykning – i Sverige
Vill man skörda sockertång så görs det bäst på våren fram till juni-juli. Den används t.ex. färsk för tång-lasagne, tång-kimchi eller som torkat pulver i bröd och bakverk. Gott även som tång-chips, torkade i ugnen, med lite sesamolja och havssalt.
, Tångdykning – i Sverige
Några av våra vanliga alger som man kan plocka och använda: sågtång, fingertång, havssallad, rörhinna och sockertång.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser