
Test av Big Blue – Vilken dyklampa ska du välja?
Test av Big Blue
Vilken dyklampa ska du välja?
De flesta dykare kommer förr eller senare att köpa en dyklampa. Bor du i Sverige är den ovärderlig på alla dyk du gör, eftersom det ganska snabbt blir mörkt när du kommer lite djupare. Det blir också betydlig mer intressant att dyka när du kan använda din lampa till att lysa upp i skrevor och håligheter under dyket. Men vilken lampa bör man välja? Hur kraftigt ljus behövs? Naturligtvis beror det, som så mycket annat, på vilken typ av dykning du tänker göra. Erfarna dykare har ofta flera slags lampor som passar olika bra till olika ändamå.
►D e två lamporna jag har provat är Bigblue Al 1300 NP och ”storebror” Bigblue TL 3500 P. Båda två är ”vanliga dyklampor”. De är alltså inte avsedda för filmning eller som fokusljus vid fotografering. Det innebär att de har en snävare ljuskägla som också “skär” genom vattnet, och man ser faktiskt längre, speciellt om sikten är dålig, jämfört med en lampa med större spridning..
Jag har testat två av lamptillverkaren BigBlues mest populära modeller för att se vad de går för, och kanske kan denna artikel hjälp dig lite på traven om vad just du behöver?
Bigblue Al 1300 NP
Ljusstyrka 1.300 lumen (1 LED)
Max djup 100 meter
10 graders ljuskägla
4 effektlägen
Brinntid:
2 tim på styrka 4 (1.300 lumen)
5 tim på styrka 3 (650 lumen)
10 tim på styrka 2 (325 lumen)
20 tim på styrka 1 (130 lumen)
Vikt med batteri 168 gram
Bigblue TL 3500 P
Ljusstyrka 3.500 lumen (3 LED'er)
Max djup 100 meter
10 graders ljuskägla
4 effektlägen
Brinntid:
1,5 tim på styrka 4, (3.500 lumen)
3 tim på styrka 3 (1 7500 lumen)
6 tim på styrka 2 (875 lumen)
15 tim på styrka 1 (350 lumen)
Vikt med batteri 447 gram
Som du ser på lampornas specifikationer är funktionerna likartade, så det är framför allt ljusstyrkan som skiljer dem åt. Andra funktioner som de båda lamporna har är bland annat:
- Ljusindikator för batterikapaciteten som visas med olika färger, blå, grön, röd och blinkande röd vid mycket låg batterikapacitet
- SOS-signal när du håller inne ljusknappen i mer än 3 sekunder.
- Växling mellan ljusstyrka sker med ljusknappen. Varje tryck ändrar ljusstyrkan nedåt ett snäpp.
- Tillverkade i aluminium
- Uppladdningsbara batterier medföljer.
Båda lamporna finns i flera olika utformningar som skiljer sig lite åt när det gäller hur bred ljuskägla de har och var ljuskontrollen är positionerade.
Jag har gjort flera dyk med båda lamporna och här är mina tankar kring dem.
I vattnet med Al 1300 NP
När det gäller Al 1300 NP är det första som slår mig hur liten den är. Lampan får utan vidare plats i västen eller benfickan på torrdräkten. Vikten gör att den är riktigt bra att resa med, och om destinationen innebär dykning i klart vatten skulle den för de allra flesta dykare fungera utmärkt som primärlampa vid nattdyk. Faktum är att den utan vidare även skulle fungera bra som nattdykslampa även i Sverige. Om du sysslar med teknisk dykning, vrak, grottor och gruvor är den riktigt bra som backuplampa, i fall den primära lampan av någon anledning skulle ge upp.
I vattnet med TL 3500 P
Det är ganska tydligt att denna lampa är tänkt som den primära ljuskällan, och den ger ordentligt med ljus. Om du inte har väldig höga krav gällande starkt ljus under vattnet, kommer denna lampa tillfredsställa dina behov, oavsett vilka...