DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test - Scubapro Everdry 4
Test - Scubapro Everdry 4
1 av 1

Test

- Scubapro Everdry 4

Av John Bantin

 ”Inte en torrdräkt till!” Så tänkte jag medan jag packade upp det nylevererade paketet från Scubapro. Dräkten var i en standardstorlek. Jag hade inte haft en suck att förutspå dess ankomst. Ändå har jag turen att vara bara en liten bit längre än standarden för storlek XL. Det var den senaste versionen av Everdry 4. Jag hade blivit utlovad ett testexemplar vid mitt besök på Scubapros fabrik i Italien i januari 2009.
Anledningen till besöket var deras lansering av regulatorn A700. Jag hade valt att avstå från ett testdyk i det vintriga Medelhavet. Just då råkade jag ha fått en släng av flunsa. Jag tror inte att det var ”svansknorrversionen” men det var tillräckligt illa för att jag inte skulle kunna stå ut med hur halstätningen av neopren stramade. Jag antog att storlekarna skulle passa på de småväxta ostasiater som tillverkade dem!
Scubapros nya Everdry 4 bjuder på en del betydelsefulla skillnader. Bland annat finns ett helt sortiment av halstätningar. Stora dykare behöver alltså inte bli strypta. Dräkten är gjord i 4 millimeter tjockt extra töjbart neopren. Den levereras med mjuka påsydda sockor plus ett par rejäla ytterkängor.

På- och avtagning
Everdry 4 är konventionell på så vis att dragkedjan går över nacke och skuldror. Man kliver i dräkten uppifrån-bakifrån. Kedjan har extra kraftig konstruktion. Den har en tjock skyddsflärp av neopren som hålls på plats med kardborreband. Jag skulle kunna ljuga och säga att de elastiska innerhängslena är ljusa till färgen för att vara lätta att hitta. Men sånt vore önsketänkande.
Kan du föreställa dig en torrdräkt som håller sig torr på insidan? Den här skulle kunna vara en sådan. Everdry 4 är mycket snävt skuren. Tanken är att neoprenet ska isolera tillräckligt. Man ska inte behöva mer än det tunnaste underställ för att absorbera kroppsfukten.
Jag fann dräkten lika trång att dra upp över benen som vilken våtdräkt som helst. På fötterna hade jag inget mer än ett lager talkpuder. Fötterna gled ner fint i de påsydda sockorna. Hurra för de nya supertöjbara materialen! Sedan måste jag se till att dra upp nederdelen så högt som möjligt i grenen. Vid anklarna får dräkten inte vara alltför snäv. Då lyckas man aldrig få fötterna igenom. Över låren satt dräkten mycket tajt.
Vid avtagningen måste jag ta hjälp för att dra ut fötterna ur sockorna. Trots storlek XL satt de som gjutna på fötterna.
Kängorna var knepiga att få ner mina stora fötter i. De borde nog ha en större dragögla på hälkappan. Till slut satt de där i alla fall. Då hade de både god passform och kändes lätta. Dessutom hade de inte ett par kilometer skosnören som jag inte visste var jag skulle göra av med.
Överdelen är en blandning av vävklädd neopren och läderliknande plastväv.

Utseende
Dräkten levereras i svart med kontrasterande grå dekor. Antiglidlappar sitter på lämpliga ställen typ skuldrorna. Effekten blev lite av...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser