DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test: Sea&Sea YS-D3
Blixten är kompakt men ger ändå ett tämligen robust intryck.

Test

Sea&Sea YS-D3

Text och foto: Stefan Beskow

Om du fotograferar under vattnet tillhör du garanterat antingen kategorin som redan har blixtar, eller kategorin som funderar på att köpa blixtar. Att använda blixt under vattnet när du fotograferar är i det närmaste ett måste. Du får fram alla fantastiska färger och kan ”frysa” motivet för att minska risken för oskarpa bilder.

►  En tillverkare som varit med länge är välkända Sea&Sea. Deras senaste tillskott, när det gäller blixtar, är YS-D3. Den har faktiskt redan hunnit fylla ett drygt år, men känns på intet sätt omodern.

Det är en ganska kompakt blixt som storleksmässigt fungerar bra att resa med. Som sig bör kan den både användas manuellt och med Sea&Sea:s DS-TTLII och slav TTL. Trots sin kompakta storlek är den tämligen kraftfull. Den har ett ledtal på 33, vilket är tillräckligt för de flesta situationer som en undervattensfotograf kan ställas inför.

Imponerande uppladdningstid
Det finns fler saker, förutom ledtalet, som gör att blixten särskiljer sig från konkurrenterna. Bland annat den mycket snabba uppladdningstiden, när du fotograferar många bilder i snabb följd. Redan vid full effekt har du en ganska snabb uppladdning, men när jag testade att dra ner effekten till halv styrka var skillnaden mot mina förra blixtar slående. Det var som om blixtarna bara fortsatte att fyra av, trots att jag tog tre bilder i sekunden. Utan problem avverkades drygt 15 exponeringar i en följd, dvs det var kamerans buffring som var den begränsande faktorn och inte blixten. Alla exponeringarna var mycket exakta.

Jag provade även i läget sex bilder per sekund, och även där var det kameran som inte hann med att buffra fler än 15 bilder - Imponerande! Enligt Sea&Sea är uppladdningstiden vid halv styrka 0,6 sekunder, och vid ¼ styrka är uppladdningstiden i princip obefintlig! Det här med att kunna ta många bilder i följd och fortfarande kunna lita på att blixtarna hinner ladda är ovärderligt när du fotograferar djur som rör sig snabbt, eller för all del babysim.

Signalsystem
Sea&Sea har även utvecklat ett signalsystem för att du som fotograf ska kunna se och höra när dina blixtar är redo att fyras av. Det kan vara användbart om du vill vara säker på att få tillräcklig med ljus till din exponering innan du trycker av.

Blå, orange, grön
För att tydligt kunna se alla inställningar är baksidan av blixten belyst. Beroende på vilken inställning som valts lyser det blått (ITTL-läget), orange (manuellt förblixt-läge) eller grönt (manuellt läge utan förblixt). Att blixten har belysning bak är mycket välkommet på nattdyk och i våra mörka nordiska vatten. En annan detalj som gör modellen bra för kalla nordiska vatten är reglagen. De kan enkelt hanteras med bara ett finger (om händerna hunnit bli riktigt kalla eller om man använder klumpiga handskar).

Backuplampa
En klar förbättring, jämfört med Sea&Seas tidigare modeller, är de inbyggda lamporna i blixten. Tidigare har de varit på tok för svaga, men på D3:an har de fått en rejäl uppdatering (fyra gånger starkare enligt Sea&Sea). De ger nu ett ganska bra ljus och fungerar definitivt som backuplampa, eller till och med som primärlampa när du dyker tropiskt. De kan också med fördel användas när...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Summering – Sea&Sea YS-D3
 Snabb uppladdningstid
 Många bra tillbehör
 Bra fokusljus i blixten
 Bakbelyst
 Kraftfull
 Relativt liten

Mer info finns här:...

Läs artikeln i DYK #65:





SOME images:
Test: Sea&Sea YS-D3, Test: Sea&Sea YS-D3
Blixten är kompakt men ger ändå ett tämligen robust intryck.
, Test: Sea&Sea YS-D3
Rejäla reglage på baksidan som gör den lätt att använda, även med otympliga handskar.
, Test: Sea&Sea YS-D3
Blixten med dome-diffuser.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser