DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Thailand – södra Andamanhavet
King Cruiser är inte direkt ett vackert vrak, men mängden fisk på den före detta katamaranfärjan är imponerande. Ibland hittar man muränor i toaletterna.
Thailand – södra Andamanhavet
Det är ett farligt arbete att ge muränan en runda tandputsning, men putsarfiskarna hugger i med oförskräckt energi.
Thailand – södra Andamanhavet
Det här dyket gjorde vi på julafton så det passade fint att fotografera färgglada christmas tree worms.
Thailand – södra Andamanhavet
I det klara vattnet vid Koh Haa mötte vi den här havssköldpaddan som obekymrat tuffade omkring som bara sköldpaddor kan göra.
Thailand – södra Andamanhavet
Juvelhavsaborren är inte ute på ett filantropiskt ärende, även om den skyddar stim av glasfisk från glupska rovfiskar. Den äter nämligen själv glasfiskarna.
Thailand – södra Andamanhavet
Drakfiskarna närmast dominerar King Cruiser. De svävar långsamt runt som om de ägde hela vraket.
Thailand – södra Andamanhavet
Vid Anemone Reef finns det så många anemoner att hela revet ser ut som en enda stor anemon. Naturligtvis bor här otaliga clownfiskar.
Thailand – södra Andamanhavet
Grottorna och det klara vattnet runt Koh Haa var utgångspunkt för några av de bästa dyken vi hade på resan.

Thailand

– södra Andamanhavet

Text och foto Jesper Kjøller
Varje år vallfärdar hundratusentals skandinaver till västra Thailand för att njuta av värmen, solen och maten i leendets land. Men oavsett om semestern tillbringas på öarna Phuket och Koh Lanta eller vid Ao Nang på fastlandet så är det i stort sett samma platser man dyker på. Följ med på en guidad tur till södra Andamanhavet och dess berömda dykplatser som Phi Phi-öarna, King Cruiser och Koh Haa.

King Cruiser är ett bra exempel på hur ett skeppsvrak oundvikligen blir en magnet för djurlivet i området. Katamaranfärjan seglade av okänd anledning på Anemone Reef 1997 och sjönk en bit därifrån. Idag vilar hon på platt sandbotten där det annars inte finns så mycket liv att se. Men nu, när den stora fyrkantiga stålkonstruktionen erbjuder lä och gömslen myllrar det av liv. Vraket är invändigt så fullt av fiskstim att man ibland inte kan se utgångarna!

Det är fortfarande oklart vad som gick galet när King Cruiser gick på grund. Bilfärjan seglade sin vanliga väg varje dag mellan Phuket och Phi Phi-öarna så kaptenen borde känna till rutten väl. Ändå seglade han rakt på Anemone Reef den 4 maj 1997 – dessutom på en dag med fint väder och bra sikt. Kollisionen rev upp ett stort hål i skrovet och det tog endast 17 minuter förrän King Cruiser hade försvunnit under ytan. Alla 561 personer ombord blev lyckligtvis räddade.

Bara ett par år efter förlisningen blev vraket ett populärt dykmål. Inte minst för att det är det enda vrakdyket i området så dykare med sug efter rost kan få sin aptit stillad. Men även om du egentligen inte är så förtjust i vrakdykning är det här ett fantastiskt dyk tack vare de enorma mängder fisk som håller till i och omkring King Cruiser.

Översta delen av vraket ligger på cirka 15 meter och det finns oftast en permanent bojlina fastsatt som gör ned- och uppstigningen lättare. Ibland möts man av så mycket fisk att det kan vara svårt att faktiskt få syn på vraket. Stora stim med snappers, barracudor och taggmakrill trivs här. Dessutom ser man ofta välkamouflerade skorpionfiskar och drakfiskarna som blir rätt stora här svävar ofta omkring ovanför vraket. Det har setts flera olika arter av muränor och de gömmer sig i alla hålrum de kan hitta, inklusive i toaletterna som står ute i det fria eftersom väggen fallit ner.

Med en längd på 85 meter och med massor av stora öppningar finns det fina möjligheter till att utforska vraket både på utsidan och insidan. Det är inte ett vackert vrak, men jösses vad mycket djurliv det finns ombord! Ofta gör man ett dyk på King Cruiser ochkombinerar det med andra dyk i området, typsikt på Anemone Reef och/eller Shark Point. 

Anemone Reef

Det är inte alltid namnet på en dykplats ger en trovärdig bild av vad man kan förvänta sig att se där. Dykvärldskartan är full av namn som Manta Point, Shark Corner och Barracuda Wall utan att det nödvändigtvis betyder att man ofta stöter på djuren som gett platserna sina namn. Men få ställe jag dykt på har ett så passande namn som Anemone Reef. Här finns så många anemoner att hela revet ser ut som en enda anemon när man ser det på avstånd, med miljoner tentakler som vajar hit och dit i strömmen. Det är ett relativt litet undervattensgrund med ett maxdjup på 25 meter. Det går utmärkt att simma runt hela på ett dyk och då får man en bra...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Andamanerhavet är en del av Indiska oceanen och ligger sydost om den bengaliska bukten. Havet har ett medeldjup på omkring 1 000 meter, men i den del, som avgränsas av Phuket och fastlandet, är...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser