DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Torris eller semi – behöver man ha sitt på det torra?
Torrdräkten (1) från Whites Fusion har ett inre lager av plast täckt av ett enkelt yttre lager av nylon. Dragkedjan har ovanlig placering på dräkten. Beroende på underställ utlovas den vara lika varm som andra torrdräkter men ge lika god rörlighet som en våtdräkt.
Torris eller semi – behöver man ha sitt på det torra?
En skaldräkt håller dykaren torr, men den ger ingen värme i sig. Varm blir du genom att bära isolerande plagg under dräkten.
Torris eller semi – behöver man ha sitt på det torra?
En neoprentorrdräkt isolerar mer eller mindre på egen hand, beroende på materialets tjocklek. Kan ofta sitta stramare då den är mer töjbar.
Torris eller semi – behöver man ha sitt på det torra?
Neoprentorrdräkten (2) Typhoon Seamaster är en av de torrdräkter som har lägst pris. Den är tillverkad av neopren som komprimerats till 5 mm och är fodrad med titan. Dräkten har 3 mm material i ärmarna för ökad rörelsefrihet.
Torris eller semi – behöver man ha sitt på det torra?
En semidry släpper bara in en liten mängd vatten, som sedan hålls kvar under dyket. Minimal vattenutväxling ger god värmeekonomi.
Torris eller semi – behöver man ha sitt på det torra?
Semidrydräkten Pinnacle Stealth (3) är en av de varmaste halvtorrisarna vi har testat. Den är tillverkad i 7 mm neopren och fodrad med äkta merinoull. Dräkten saknar dragkedja. Man kryper ner genom halstätningen, drar på sig huvan och draperar den så att den tätar. Dräkten kommer från Nya Zeeland och har fått en efterföljare i Extreme 8/6. Den nya modellen har en bröstmonterad dragkedja för att bli lättare att komma i och ur.

Torris eller semi

– behöver man ha sitt på det torra?

Av John Bantin

Varenda kotte använder torrdräkt i kallt vatten – eller hur? Nja… de flesta gör det. Men det är ju inte obligatoriskt. Halvtorr dräkt kan ha fördelar för en del. Exempelvis halva priset.

Halvtorrisar (”semidry-dräkter”) har egentligen fel namn. De är ju våtdräkter! Men de har tätningsmanschetter vid hand- och fotleder. Tätningarna minskar effekterna av att kallvatten strömmar genom dräkten och kyler dykaren.
Dykaren känner av kylan precis vid ihoppet. Det inträngda vattnet värms upp snabbt och stannar kvar. Dykaren är sedan skyddad mot det kalla vattnet i omgivningen av ett värmeisolerande lager neopren.
Halvtorra dräkter ska sitta slimmade mot kroppen – precis som de våtdräkter de härstammar från. Tjockleken på dräktens isolerande lager kan variera. Oftast genom att man använder neopren av olika tjocklek (vanligen 3,5 och 7 millimeter). Man kan även bära flera lager neopren. Med varm huva och handskar kan en halvtorr dräkt lämpa sig för nästan vilken vattentemperatur som helst. I kallt vatten behöver man minst 5 och 7 millimeter.
Till yttermera visso kan man välja att skruda sig i bara vissa delar av sin halvtorris beroende på förhållandena vid dykplatsen.
Naturligtvis skulle det vara idiotiskt att använda en tropikdräkt i isvatten. Låt dig inte heller luras av priserna på delar till en halvtorris som kan bäras var för sig i varmare klimat. Ändå blir det skillnad på totalpriset. En typisk halvtorris (som på bilderna) kostar ungefär hälften så mycket som en typisk skaplig torrdräkt.
Är det alltså genomförbart att använda semidry på hemmaplan? Varför inte? Förr gjorde jag mina klubbdyk i halvtorris. Fast vanligen blev det bara ett dyk. Eller också bytte jag till en andra, torr och varm halvtorris på andra dyket. Att kränga på sig en blöt halvtorris i vinterklimat är obehagligt för alla utom de tuffaste.

Passform
Vatten är sällan kallare än noll grader. En sjumillimeters halvtorris med god passform och ett extra isolerande lager i form av innerväst eller farmarbrallor kan hålla en dykare varm. Problemen uppstår när man lämnar vattnet. Då kommer man upp i luft som kan vara åtskilliga grader under noll. Vinden kyler också. Avdunstande fuktighet på dräktens utsida kan ha fruktansvärd kylningseffekt. Därför är det viktigt att krypa ur en våt halvtorris så snabbt som möjligt, torka sig och ta på varma torra kläder.
Vissa semidry-dräkter har extra yttermanschetter vid hand- och fotleder. De går ner över tätningarna och stängs med blixtlås. De kan underlätta att hålla värmen. Men kom ihåg att vara försiktig när du tar av en sådan dräkt efter dyket. Huden har mjuknat under dyket. Då är det risk att blixtlåsen ger skrapsår.
Nuförtiden finns supertöjbart neopren. Därför är det enklare än någonsin att få tag på en dräkt som passar. Flera tillverkare erbjuder dräkter i skilda dam- och herrstorlekar. Nyligen fick jag frågan: ”Vilken är den bästa semidry-dräkt du dykt med?” Mitt svar blev: ”Den med bästa passformen.” Passform betyder allt.

Dräkttyper
Torrdräkt ska hålla dykaren torr. Skaldräkter tillverkas av flera olika...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser