DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Truk – Tidsresa till Truk Lagoon
Äventyrslekplats för vrakdykare. Förträfflig sikt och tropiskt varmt vatten i Truk Lagoon.
Truk – Tidsresa till Truk Lagoon
Historiens vingslag känns. Under vrakdyken väcks minnena av Cousteaufilmerna.
Truk – Tidsresa till Truk Lagoon
”Flygfärd” genom vraket. Algbelupna lejdare visar vägen in i maskinrummet.
Truk – Tidsresa till Truk Lagoon
I motsats till många andra historiska vrak har har Truks vrak inte blivit plundrade. Det mesta är fortfarande intakt även om rosten satt sina spår.
Truk – Tidsresa till Truk Lagoon
Återerövrade av havet. Mjukkoraller och anemoner växer på risskålar och sake-flaskor.

Truk

Tidsresa till Truk Lagoon

Text och foto: JP Besser
Stilla Havets spökflotta sägs vila på en av världens mest fascinerande skeppskyrkogårdar – ett eldorado för vrakdykare. Här ligger mängder av minnesmonument över andra världskrigets ursinniga strider sida vid sida.

Truk Lagoon, även känd som Chuuk, sägs vara världens största område för vrakdykning. Jacques-Yves Cousteau och hans team låg ofta för ankar där med Calypso och upptäckte och kartlagde då många av vraken. Den franske utforskarens och dykpionjärens TV-dokumentärer har fascinerat mig sedan barndomen och avsnittet om Truk Lagoon med Stilla Havets spökflotta blev en uppenbarelse. Dramatiska filmsekvenser med sjunkna fartyg, välbevarade jaktflygplan, stridsvagnar och lastbilar i klart vatten blev den tändande gnistan för dykintresset bland många av oss.
Skeppskyrkogården är imponerande och har en tragisk historia. Den är resultatet av ett två och en halv dag långt slag mellan Japan och USA under andra världskriget. Atollen tjänade som framskjuten ankarplats för den japanska flottan och byggdes ut som stödjepunkt. I den stora lagunen fanns gott om plats för flottan med hangarfartyg, jagare, tankfartyg, minsvepare, kanonbåtar, landstigningsbåtar och ubåtar.

Stödjepunkten var inte okänd för de amerikanska stridskrafterna. Den blev skälet att genomföra ”Operation Hailstone”. Den 17 och 18 februari 1944 anföll USA atollen med nio hangarfartyg och sju kryssare. Anfallet har senare ofta beskrivits som ”Japans Pearl Harbour”. Totalt sänktes 60 fartyg och 275 flygplan i lagunen.
Vår resa går via Amsterdam, Dubai, Manila och Guam. De vanliga väntetiderna mellan flygresorna måste man ta med i beräkningen men sista etappen till Truk kompenserar för resans strapatser. Korallreven skimrar som gröna smaragder i det blå Stilla Havet. Under transporten från den lilla flygplatsen till båten blir vi återförda till den bistra verkligheten. Vägarna befinner sig delvis i uruselt tillstånd, husen verkar förfallna och hela landskapet är nedskräpat. All infrastruktur på ön har fått förfalla och vi kan bara ana glansen från forna epoker. En sak står klar – för normala semesterfirare är Truk allt annat än en turistmagnet. Öns unika magi ligger helt och hållet dold under havsytan.

Gruppen med för oss välkända och erfarna dykare väntar redan ombord. Charterbåten är perfekt anpassad för tekniska dykares behov. Dubbelapparater, etappflaskor, vingvästar, ryggplattor och rikliga förråd av helium och syrgas finns på plats så att vi kan utforska vrak på alla djup. Det finns till och med en tryckkammare. Truk Lagoon erbjuder i och för sig spännande dyk även för nybörjare men de allra flesta dyk blir i alla fall både djupa och långvariga.
Som inledning väljer vi ett grunt dyk på den japanska färjan Fujikawa Maru och låter de djupare dykplatserna vänta till de påföljande dagarna. Den bestyckade färjan med 40 mans besättning sänktes den 17 februari 1944 av ett antal torpeder. Ombord fanns det stridsflygplan, drivmedel och ammunition men sprängmedlen varken exploderade eller detonerade vid sänkningen. Idag ligger det 130 meter långa vraket på djup från 9 till 34 meter.

Vi spanar över däcket för att hitta öppningar till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

JP Bresser har dykt sedan han var elva år. Han fotograferar med Nikon D700 och filmar med Sony XDCAM EX1. Den 42-årige holländaren är NAUI Course Director, GUE Instructor och medlem i grottdykargruppen EKPP.

...

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser