DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Ubåten S2 återfunnen – DYK var med vid dykningarna på den sovjetiska ubåten
Tor Jörgensborg filmar närbilder av kanonsiktena. I bakgrunden syns ubåtstornet med periskopet uppfällt. Att kanonen är täckt med musslor vittnar om det grunda djup S2 vilar på.
Ubåten S2 återfunnen – DYK var med vid dykningarna på den sovjetiska ubåten
Här kommer Tor Jörgensborg ut ur torpedrummet. Det är oklart om sidoplåten lossnade vid förlisningen eller om den rasat av ålder. Precis under honom ligger två torpeder laddade i sina torpedtuber.
Ubåten S2 återfunnen – DYK var med vid dykningarna på den sovjetiska ubåten
Propellerkonen skulle visa sig innehålla den viktigaste pusselbiten för identifieringsarbetet.
Ubåten S2 återfunnen – DYK var med vid dykningarna på den sovjetiska ubåten
Här ser vi platsen i Ålands hav där S2 till slut påträffades. På bilden syns även S2 så som hon såg ut från början innan t.ex. plåtarna runt kanonen lossnat.
Ubåten S2 återfunnen – DYK var med vid dykningarna på den sovjetiska ubåten
På side scan sonar-bilden ser man tydligt aktern till vänster. Mitten med kanon och torn till höger och främre delen rakt nedanför mittendelen.

Ubåten S2 återfunnen

– DYK var med vid dykningarna på den sovjetiska ubåten

Text och foto: Stefan Hogeborn

Att ge upp för lätt är inte någonting man kan beskylla Björn Rosenlöf, Mårten Zetterström, Ingvald Eckerman, Richard Johansson, Patrik Palm och Mikael Sundin för. Efter 10 års sökande och utrustad med ny Side Scan Sonar gick dykbåten Argus ut för att söka som så många gånger förut. Man hade sökt på längden och tvären, djupare och djupare men aldrig grundare. Denna dag fick de ett infall och lät sonarfisken göra ett svep lite grundare. Bilden av något avlångt delat i två tre delar dök upp och en av delarnas skugga vittnade om ett u-båtstorn.  Jubel bröt ut men dåligt väder gjorde att det skulle dröja ett tag innan man kunde gå ner och undersöka vraket noggrannare. Tio års sökande skulle visa sig över.

Identifieringen
Vid första dyket på vraket insåg man snabbt att det rörde sig om den ubåt som man sökt efter i alla dessa år, S2. Det var en ubåt i rätt storlek, två elmotorer, två dieslar och ”rätt” ålder. Man hade hittat S7 tidigare och kände igen särdragen men ännu fanns inga bevis för att det rörde sig om just den s-ubåt som man letade efter nu. Det gick inte att se någon text alls på skrovet. Kanonsiktenas serienummer hittades väl synliga men sökgruppen kunde inte finna dem i tillverkningsdokumentationen. Vid ett av dyken som gruppen genomför för att försöka identifiera vraket tittar Patrik Palm närmare på propelleraxelns kon och ser numret 267. S2 är tillverkad på shipyard 267 och detta var beviset man behövde för att vara säker. Nästa steg för gruppen blev att komma på hur man skulle dokumentera fyndet och bevisa för berörda myndigheter att det är just S2.

Dokumenteringen
Gruppen förstärktes därför med Stefan Hogeborn som stillbildsfotograf samt Tor Jörgensborg och Mario Arena för att arbeta med att dokumentera på film. Dykningar planerades till Kristi himmelfärds helgen 2009 och på ett spegelblankt Ålands hav kunde dokumentationen börja. En viktig regel är att aldrig ifrågasätta när någon tummar ett dyk. När tiden för dyket börjar ta slut och Stefan Hogeborn, tycker att det är dags att tumma dyket stirrar Tor bara på Stefan någon sekund för att sedan skaka på huvudet.
– Då förstod jag att han var lika rörd som jag och vi stannade en halvtimme till, avslutar Stefan Hogeborn!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser