DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Undervattensskoter – till nytta och nöje
Tre olika skoter-typer. I mitten; en liten och behändig skoter som också kan användas vid snorkling. Till vänster; en lite större och kraftigare modell för mer avancerad sportdykning och till höger en undervattensskoter för seriös teknisk dykning.
Undervattensskoter – till nytta och nöje
Vrakdykning med skoter underlättar transporten förbi mindre intressanta områden på stora vrak. Istället kan man snabbt ta sig till höjdpunkterna.
Undervattensskoter – till nytta och nöje
Dykaren är förbunden med skotern via en lina kopplad till vingvästens grenrem. Man styr skotern med högra handen och har den vänstra fri.

Undervattensskoter

– till nytta och nöje

Text: Jesper Kjøller Foto: Jesper Kjøller och PADI

Du kan säkert tänka dig hur kul det måste vara att bli dragen av en skoter. Man behöver nog inte ens vara dykare för det. Cousteaus dykare lät sig transporteras på dessa. Skurkarna i 007-klassikern Åskbollen gjorde det likaså. De tuffaste grottdykarna använder skoter för att ta sig mer än 10 kilometer in i grottorna. Undervattensskotern har utan tvekan hög James Bond-faktor.

Självklart kan man ha roligt med en skoter eller DPV – Diver Propulsion Vehicle. Dessutom har den en rad praktiska fördelar. I många situationer är den oumbärlig – eller åtminstone väldigt nyttig. För det första kan du täcka in ett mycket större område med en skoter. Det säger sig självt. Skotern öppnar också för möjligheter i samband med sökning efter exempelvis vrak. På stora vrak innebär den att du kan ta dig fram snabbt från skrovets ena ände till den andra. Fotografer och inte minst videofilmare kan utnyttja skoterns möjligheter till det yttersta. Särskilt filmare kan skildra rörelser ännu bättre.
Vissa dykare har fysiska funktionsnedsättningar som begränsar deras simförmåga. De kan givetvis ha stor glädje av en skoter. Först och främst gör skotern ändå att du kan förflytta dig längre sträckor. Du gör ju av med mindre andningsgas. Ibland måste du transportera en massa utrustning – typ när tekniska dykare tar med sig extra flaskor för dekompression. Då blir skotern nödvändig. Troligen har just skotertekniken gjort nutidens extrema grottpenetreringar på mer än 10 kilometer möjliga.

Typer
I princip finns det tre grundtyper av skotrar. Först är det de små och behändiga modellerna. Sådana är främst avsedda för ren nöjesdykning. De är konstruerade för att vara enkla att manövrera. På land är de lätta att transportera. Batteriet räcker för ett normalt nöjesdyk. Man håller dem typiskt med bägge händerna i två handtag.
Större modeller är avsedda för teknisk dykning. De har betydligt längre räckvidd. De är robust byggda för att vara pålitliga och klara större djup. Sådana skotrar brukar vara så kallade ”tow behinds”. Dykaren är förbunden med skotern via en lina kopplad till vingvästens grenrem. Man styr skotern med högra handen och har den vänstra fri. Med bogserande skotrar behöver man inte anstränga sig så mycket. Det är en stor fördel när man ska tillryggalägga långa sträckor. Små skotrar kan däremot lätt ge lite trötthet i axlar och underarmar efter en längre stunds åkning.
Tredje typen känner vi kanske från James Bond-filmen Åskbollen. Det är de långa torpedformade skotrarna. Dykaren rider eller ligger på skotern. Sådana är inte så vanliga längre. I varje fall är de inte så utbredda inom sportdykningen – vare sig det gäller nöjesdykning eller teknisk dykning.

Batteribegränsningar
Att planera ett skoterdyk påminner rätt mycket om hur man planerar ett vanligt dyk. Man ska ta hänsyn till faktorer som vattentemperatur, gasförbrukning och dekompression. Med skotern som medspelare måste man dessutom tänka på ytterligare en faktor: batteriets kapacitet.
Du har ju ingen lust att få tomt på luft när du är allra längst från ytan. Lika förargligt är det om skotern dör när du är längst bort från startpunkten. Batteriets räckvidd måste alltså ingå som en del av dykets planering. Det finns fler komplikationer att ta med i beräkningen – allt från oväntat...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser