DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Ur Frodes Daggbok – Guyana
Ur Frodes Daggbok – Guyana

Ur Frodes Daggbok

Guyana

Text och foto Frode Kjems Uhre

Det är en speciell känsla att stå vid en strand i Guyana mitt i natten och se kajmanernas ögon blänka i dyklampans sken, precis innan man dyker ner i det grumliga vattnet. Vi dyker i ett område där den svarta kajmanen är vanlig, och den har ett antal människoliv på sitt samvete. Men för den som vill komma riktigt nära och fota de skygga pirayorna är nattdykning klart bäst.

►  På nätet kom jag i kontakt med Ian, en före detta elitsoldat i den brittiska specialstyrkan SAS, motsvarande särskilda operationsgruppen (SOG) i sverige. Ian arrangerar överlevnadskurser i Guyanas djungler för de brittiska specialstyrkorna. Men även turister, som är ute efter en adrenalinkick, kan också gå en stridsutbildning i djungeln och prova på att slåss med paintballgevär mot honom och ett lokalt team av före detta militärer.

Paintballgevären drivs av tryckluft, och Ian hade därför både dykflaskor och en kompressor för att förse gevären med tryckluft.
Jag sa till honom att det vore spännande att testa dykning i Guyana, och Ian trodde att det skulle gå att dyka i några av floderna på savannen nere i södra Guyana och att sikten skulle bli bättre mot slutet av torrperioden. Han erbjöd mig att låna deras kompresser och några dykflaskor, men han hade inget bly.
Vi blev överens om att jag kunde hyra en jeep och få hjälp av en av hans förare som kan området väl och som vet vilka floder det går att dyka i.

En expedition blir verklighet
Jag övertalade en av mina goda vänner från äventyrarklubben, naturfotografen Henrik Egede-Lassen, att följa med. Ian hade berättat att det i området finns lokala stammar som utövar undervattensjakt med primitiva hemmagjorda harpuner. Vi får också veta att vi är de första som använder dykutrustning här. Han berättar även att det bör finnas möjlighet att dyka med pirayor, anakondor och kajmaner här om vi har tur. Floderna, där det ska vara möjligt att dyka, ligger långt ute på savannen i ett väldigt avlägset område, så vi måste klara oss själva. Det betyder att vi måste ta med oss ​​campingutrustning och all mat till hela expeditionen. Vi kan köpa maten i Guyana, men vi måste ta med all campingutrustning och dykutrustning, inklusive viktbälte, hemifrån.

Bagage
Jag packar dykväskan med all min dykutrustning, plus ett litet tvåmannatält, sovsäck och liggunderlag och klarar mig precis under 23 kg. För att kunna hålla mitt handbagage på tillåten vikt har jag alltid mitt undervattenshus hängande över axeln så att det inte räknas med viktmässigt.

Dessutom har jag alltid en fiskeväst på mig när jag checkar in på flygplatsen. I fickorna på den kan jag ha mina undervattensblixtar, min laptop, kameralinser och andra tunga saker. Det var lite knepigare med viktbältet, men jag bestämmer mig för att spänna det runt midjan under kläderna och hoppas på det bästa.

På så sätt gick det bra att få med allt hela vägen från Köpenhamn till den lilla staden Lethem, som ligger i södra Guyana precis vid gränsen till Brasilien. Kompressor och dykflaskor hade Ian redan skickat ner dit.

Plattfisk i sötvatten
Vår chaufför Terry står och väntar med bilen när vi kommer fram. Vi köper mat för expeditionen och fyller bilen och alla reservdunkar med bränsle, så vi är redo att åka tidigt nästa morgon.

Men redan samma kväll...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Frode har kört genom Guyana till Rupununi, där han dyker med kajmaner och pirayor i savannens floder och sjöar.
Frode har kört genom Guyana till Rupununi, där han dyker med kajmaner och pirayor i savannens floder och sjöar.
Fakta

Frodes dykutrustning

  • Pingel Optik mask med progressiva glas
  • Måttsydd Teknodiver våtdräkt
  • Atomic och Hollis regulatorer
  • i-Torch videolampa 
Fakta

Fakta – Piraya
En piraya kan lätt bita av en människas finger med sina vassa tänder och mycket kraftfulla käkmuskler. De har fått rykte om sig att vara mycket farliga för människor, och många turister...

Fakta

Fakta – Svart kajman
Den svarta kajmanen, Melanosuchus niger, är en släkting till krokodilen och alligatorn. Den har upp till 80 tänder som byts ut cirka 40 gånger under livstiden. Därför får...

Fakta

Fakta – Guyana
Guyana är det enda landet i Sydamerika där engelska är det officiella språket. Majoriteten av befolkningen talar dock ett kreol-guyansk språk baserat på engelska. Guyana blev en...

Läs artikeln i DYK #70:





SOME images:
Ur Frodes Daggbok – Guyana, Ur Frodes Daggbok – Guyana
Ur Frodes Daggbok – Guyana
, Ur Frodes Daggbok – Guyana
Ur Frodes Daggbok – Guyana
, Ur Frodes Daggbok – Guyana
Ur Frodes Daggbok – Guyana

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser