DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Några tidiga UV-hus från tillverkaren Hugyfot.
Några tidiga UV-hus från tillverkaren Hugyfot.

UV-fotoskola

Lektion #3 – UV-Hus

Torbjörn Gylleus

När det var dags att skaffa mitt första undervattenshus så blev det priset som fick bestämma, men snålheten bedrar ju ofta visheten, och när mitt dränkta UV-hus i plast var tömt på vatten började jag fundera på vilken utrustning jag skulle ha, och då blev Wetpixels internetforum min guide till det optimala systemet.

Forum på Internet är ju en fantastisk källa till information och en bra hjälp för att utbyta ideer och bygga vidare på kunskaperna. Man ska dock ha klart för sig att det inte alltid blir en helt objektiv beskrivning, då det ofta finns en lojalitet till det märke man valt, och användaren vill ju gärna försvara sitt köp eftersom hen lagt ner en hel del pengar på sin UV-utrustning.
 

Att dyka och prata med ett antal erfarna fotografer är nog ändå det bästa alternativet för att få tillräckligt med kött på benen när du ska göra ditt val.
Jag har beställt en hel del fotoprylar på nätet, men oftast köper jag det som behövs hos distributörer här i Skandinavien. Då slipper jag chansa och får en bättre service med snabba leveranser. UV-hus ska ju också servas regelbundet, och det är inte så kul att behöva skicka sitt hus till Asien eller USA, så det finns flera fördelar med att handla lokalt.

UV-HUS

Vissa kameror byggs specifikt för UV-bruk som exempelvis SeaLife, men dessa tillverkare har svårt att konkurrera med de stora drakarna vad gäller prestanda, funktioner och bildkvalité. Marknaden för renodlade UV-kameror har därför krympt en del de senaste åren.

De allra flesta kameror som vi använder är istället avsedda för att användas på landbacken utan någon tanke på att de ska passa i ett undervattenshus. Så snart en ny kameramodell kommit ut på marknaden, har tillverkarna av UV-hus en grannlaga uppgift. De måste få rattar och spakar att fungera för alla olika funktioner och inställningar på ett tillförlitligt sätt, och även tänka på ergonomi och kontrollernas placering. Dessutom är det bråttom att få ut produkterna på marknaden innan konkurrenterna hinner före.

De hus jag tidigare använt till mina kompaktkameror har fungerat klanderfritt, men när jag köpte ett UV-hus till min första systemkamera, så valde jag en av de billigaste varianterna jag kunde få tag på. Det höll ett knappt år innan det började läcka, trots att jag skötte det pedantiskt och smorde o-ringarna regelbundet. Efter den händelsen lovade jag mig själv att aldrig mer pruta på kvalitén när det gäller utrustning, och jag har inte haft något mer läckage sedan dess.

TILLVERKARE
Eftersom UV-husen oftast är skräddarsydda för en specifik kameramodell, så vill man inte gärna byta det eller kameran i första taget.

Ett undantag är den italienska tillverkaren Easydive som tillverkar och säljer UV-hus som är mer generiska och kan anpassas till olika kameramodeller.

När du väljer undervattenshus till din kamera så rekommenderar jag att du väljer ett hus av bra kvalitet som du trivs med, och där det finns ett stort utbud av tillbehör. Det finns fördelar med att köpa ett hus som har återförsäljare i Sverige, om du vill undvika att behöva skicka huset till Asien eller USA vid eventuella problem, eller när det ska servas.

Ofta fastnar man för ett märke, och som med all annan “materialsport” påverkar ofta märkeslojaliteten valet när man ska köpa ett nytt UV-hus. Anledningen till att man stannar kvar med ett specifikt märke kan också vara att man redan har objektiv och tillbehör som kan flyttas med till det nya UV-huset.

De vanligaste materialen är aluminum och polykarbonat, där hus tillverkade i aluminum generellt sett är dyrare....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Några egenskaper du bör kolla upp när du planerar att skaffa ett UV-hus är följande:

  • Tillgängliga portar och kombinationer för dina objektiv
  • Maxdjup som huset klarar - Dyker du tekniskt så...
Läs artikeln i DYK #5:





SOME images:
, Några tidiga UV-hus från tillverkaren Hugyfot.
Några tidiga UV-hus från tillverkaren Hugyfot.
, Dykare ovanför bryggan på Nippo Maru - Truk Lagoon.
Dykare ovanför bryggan på Nippo Maru - Truk Lagoon.
, Att vara undervattensfotograf är en rolig hobby och man kan nästan ha det som barn i en leksaksaffär när man ser mycket häftig utrustning.
Att vara undervattensfotograf är en rolig hobby och man kan nästan ha det som barn i en leksaksaffär när man ser mycket häftig utrustning.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser