DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Medeltida ruiner - Lago di Capo D’Acqua, Italien Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 800  f/6.3 1/125 sek
Medeltida ruiner - Lago di Capo D’Acqua, Italien Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 800 f/6.3 1/125 sek

UV-Fotoskola

Lektion 5 – Naturligt ljus

Text och foto: Torbjörn Gylleus

All fotografering handlar om att fånga ljuset oavsett vad vi använder för ljuskälla. Man behöver inte släpa med sig blixtar eller lampor för att lyckas med stämningsfulla undervattensbilder. Istället kan vi använda det naturliga ljuset eller en kombination av naturligt ljus och blixt.

► När vi pratar om naturligt ljus i samband med undervattensfotografering, så menar vi ljuset från solen som förutom ljuskälla även kan använda för kreativa kompositioner.

Många förespråkar att man som nybörjare ska starta med makrofotografering vilket sägs vara lättare att komma igång med, men jag tycker att det går alldeles utmärkt att börja med vidvinkelfotografering i naturligt ljus.

Då slipper du dessutom skaffa dyra blixtar till din kamera från början, för att istället lära dig förstå och utnyttja ljuset innan du hänger på blixtarna. Det var faktiskt så jag själv började när jag skaffade min första systemkamera, även om det var ofrivilligt den gången då mina nyinköpta blixtar inte fungerade som de skulle.

Med naturligt ljus kan du fånga stora objekt som exempelvis vrak, stora djur eller vyer och undervattensmiljöer. Jag försöker oftast utnyttja det ljus som finns även om det är ett djupare dyk i begränsad sikt, eftersom det ger mer dykkänsla i bilden jämfört med att fota med blixt. Det är inte speciellt svårt, men att förstå och utnyttja ljuset är en förutsättning för en lyckad bild.

Ljusets på verkan av vattnet.
Det finns ett antal faktorer som påverkar ljusets karaktär när vi fotar under vattnet. Vatten har en densitet som är 800 gånger större än luft vilket gör att en stor del av ljuset absorberas. Dessutom finns det partiklar i vattnet som påverkar ljusgenomsläppet. I våra svenska vatten, som exempelvis Östersjön, får vattnet en grön ton på grund av sediment, och om vi förflyttar oss till en insjö där det finns rikligt med partiklar så går ofta färgtonen mer åt gult.

Ljus är egentligen elektromagnetisk strålning, där det synliga ljuset kan delas upp i ett spektrum som börjar med rött ljus, som har en längre våglängd, till violett med en kortare våglängd.

De olika våglängderna har olika förmåga att ta sig igenom vatten. Det långvågiga ljuset (rött) avtar redan på några meters djup medan det blå ljuset tränger ner betydligt djupare. Därför får dina bilder en blåaktig ton (eller grönaktig om du fotar i våra hemmavatten) när du fotar med enbart naturligt ljus där nere. Det behöver inte vara negativt på en del typer av bilder för att förmedla känslan av djup, men i grundare vatten strävar vi oftast efter att få fram färgerna.

Även avståndet till ditt motiv påverkar färgbortfallet, så se till att komma så nära som möjligt.

Väder och vind
Om jag exempelvis ska fota ett vrak i Östersjön på lite större djup, så väljer jag helst en vindstilla dag när solen står som högst på himlen, gärna på försommaren innan algblomningen kommit igång. Det är ju sällan man har en sådan tur, men då förhållandena är optimala finns det goda chanser att få tillräckligt med dagsljus dit ner för att skapa stämningsfulla vrakbilder.

En molnig dag så dämpas ljuset, vilket kan fungera bra om man fotar mot ytan på grundare vatten. Även vågor bryter ljuset så att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #7:





SOME images:
, Medeltida ruiner - Lago di Capo D’Acqua, Italien Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 800  f/6.3 1/125 sek
Medeltida ruiner - Lago di Capo D’Acqua, Italien Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 800 f/6.3 1/125 sek
, Blått ljus på 60 meters djup på Vraket Le polynesian, Malta Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 1000  f/4.5 1/50 sek
Blått ljus på 60 meters djup på Vraket Le polynesian, Malta Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 1000 f/4.5 1/50 sek
, Vraket Ketty utanför Västervik Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 1250  f/3.5 1/60 sek
Vraket Ketty utanför Västervik Olympus EM-5, Panasonic 8mm, ISO 1250 f/3.5 1/60 sek

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser