DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Foto  Foto
Korall vid Bluff point, Röda havet Sony A7R II, 2 x Sea&Sea YS-D1 Sigma 15mm, ISO-200, f/16, 1/50 s
Korall vid Bluff point, Röda havet Sony A7R II, 2 x Sea&Sea YS-D1 Sigma 15mm, ISO-200, f/16, 1/50 s

UV-Fotoskola:

Lektion 6 – Blixt

Tekst og foto: Torbjörn Gylleus

När jag som 12-åring för första gången tog med min Minolta Instamatic-kamera under vattnet brydde jag mig inte så mycket om att bilderna var bleka och blåaktiga. Det var fantastiskt att kunna fridyka med kameran ner till en stenig botten som förevigades på en kvadratisk 16mm film. På kameran fanns även en inbyggd blixt, men problemet var att blixten var placerad bara några centimeter från linsen, vilket gav en hiskelig backscatter och gjorde den närmast oanvändbar.
 

 ► Så småningom tog jag mitt Open Water-certifikat och reste därefter till Röda havet på min första dykresa. På dykcentret Colona i Hurghada hyrde jag en analog kamera med extern blixt. Undervattensbilderna från den resan lyckades jag något bättre med och kunde för första gången få fram färger på mina bilder.

Jag saknade fortfarande grundläggande kunskaper om hur undervattensblixtar skulle användas och levde i tron att man skulle dra på med så mycket blixtljus som det bara gick för att lysa upp motivet när jag skulle ta mina bilder, men det visade sig vara fel metod som bara resulterade i en massa tråkiga bilder kantade av upplysta partiklar.

Efter många misslyckade bilder började jag lära mig, och förstod så småningom att det handlar om att kunna kontrollera det artificiella ljuset för att balansera det i kombination med det naturliga ljuset för att skapa bilder som förmedlar en dykkänsla och är intressant för betraktaren.

Blixtar
Blixtar kan kännas som en dyr investering, och som jag nämnde i förra numret så kan man klara sig ganska långt utan dem. När man befinner sig i miljöer där det helt saknas ljus eller om man vill få fram färgerna på våra motiv, så krävs det ändå någon form av artificiellt ljus. Vi kan då använda blixtar för att belysa ett motiv i förgrunden. På kompaktkameror kan vi använda den inbyggda blixten för närbilder, men den har ett ganska begränsat användningsområde.

Både på blixtar vi använder på land och under vattnet så anges styrkan som ledtal, eller guide number på engelska. Ledtalet är ett sätt att jämföra blixtar, och ju högre ledtal desto kraftigare blixt.

Det ledtal som anges på blixten gäller vid full styrka och ISO 100. Talet divideras med avståndet i meter till motivet för att få fram den bländare som ska användas. Ledtalet gäller dock för fotografering på land och man måste därför ta hänsyn till vattnets påverkan på ljuset.

En del UV-fotografer väljer fortfarande att räkna ut bländarinställningarna med hjälp ledtalet, men efter den digitala revolutionen så väljer de flesta att köra blixtinställningar på känn eller på erfarenhet. Jag själv tillhör den senare kategorin.

En eller två?
Blixtar har en begränsad räckvidd och kan i regel bara lysa upp ett motiv i förgrunden som är max några meter bort, men det beror ju också väldigt mycket på siktförhållanden. I en mörk grotta med kristallklar sikt och ljusa väggar så räcker den betydligt längre bort.

Om man enbart använder en blixt så får man fina skuggor och lite mer dramatik, men det kan vara svårt att få en jämn belysning av hela motivet om man fotograferar med vidvinkel. Två blixtar är därför att föredra som också ger mer flexibilitet. Du bör använda blixtar av samma modell, eller åtminstone med samma färgtemperatur för bästa resultat.

Färgtemperaturen på det ljus som blixtarna avger anges i Kelvin, och ljus över 5000K betecknas som kallt medan ett lägre...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #8:





SOME images:
, Korall vid Bluff point, Röda havet Sony A7R II, 2 x Sea&Sea YS-D1 Sigma 15mm, ISO-200, f/16, 1/50 s
Korall vid Bluff point, Röda havet Sony A7R II, 2 x Sea&Sea YS-D1 Sigma 15mm, ISO-200, f/16, 1/50 s
, En eller två?
En eller två?
, Blixtarmar
Blixtarmar

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser