FISK I BLICK Dubbelexponering i kameran. Foto: Fredrik Blomqwist
Vägen till VM
går via SM
För lite drygt ett år sedan slog en dröm in. När resultatlistan över svenska mästerskapen i UV-foto visades stod våra namn överst på listan. Fotograf Fredrik Blomqwist och buddy Andreas Kron. Wow! SM-guld! Plötsligt var vi högaktuella för VM och ytterligare en dröm tog sin början.
I Sverige kvalificerar man sig till VM utifrån de poäng man får i de svenska och nordiska mästerskapen i UV-foto. I VM 2021 är det följande två dykpar som representerar Sverige:
Fredrik Blomqwist (fotograf) och Andreas Kron (buddy)
Niklas Nilsson (fotograf) och Catarina Jostéus (buddy)
Fredrik har vunnit SM en gång och gör sitt första VM. Niklas är tvåfaldig svensk mästare och tog silver i temaklassen broskfiskar på senaste VM, 2019.
Att delta i VM kan låta glamoröst men är i själva verket en ganska komplicerad och dyr historia. Lagen står själva för alla förberedelser och kostnader även om svenska sportdykarförbundet står för viss administrativ hjälp. Utan goda insatser från dyk-Sverige hade vårt VM-äventyr inte blivit av.
Nya prylar
Ganska snart stod det klart för oss att vår utrustning inte håller måttet för en seriös VM-satsning så något av det första vi gjorde var att inventera marknaden och efter lite efterforskningar och utprovning hos Reel Diving landade vi på en singelvinge och platta i kolfiber från Halcyon för att hålla nere vikten så mycket som möjligt. Eftersom VM-dykningen sker med singelflaskor har vi delat våra dubbelpaket och under våren och sommaren dykt med singelflaskor. Det är en ovan känsla.
Vi har valt att förlägga i princip all VM-träning till Släggö hos Diveteam Lysekil. Eftersom VM genomförs med båtdyk har det varit värdefullt att även dyka från båt i Sverige och närheten till ett dykcenter med full service har varit ovärderlig för alla små problem som dykt upp längs vägen.
Träning i fyra delar
Själva dykningen då? Västkusten har ju Sveriges finaste dykvatten och vi har haft gott om möjligheter att öva på vårt undervattensfotograferande. Med hänsyn till våra familjer har vi begränsat vår dykning till varannan helg.
Träningen har framförallt bestått av fyra delar.
- Att komma på kreativa och tekniska bildidéer och testa dessa under vattnet.
- För Andreas att öva på att posera under vattnet och att förbättra vår kommunikation under ytan.
- Att öva på traditionell makrofotografering med olika belysningstekniker såsom olika slags snootar, lampor och andra lösningar.
- Dubbelexponering vilket är helt nytt för oss. På VM är det tillåtet att dubbelexponera i kameran och det är ganska vanligt förekommande. Egentligen är det en bildmanipulation som vi tycker är väldigt märklig att den tillåts, men eftersom den är tillåten behöver vi öva in så att tekniken sitter under ytan.
På väg mot VM
När detta skrivs är det mindre än en månad kvar till vi beger oss av mot den portugisiska ögruppen Madeira och ön Porto Santo där VM hålls. Även om vi har förberett oss och tränat mycket i svenska vatten finns det en känsla av att vi åker till VM med ett blankt papper.
Det är helt okända vatten och ingen av oss har dykt i Atlanten...
FAKTA Utrustning och info
Fredrik Blomqwist fotograferar med en Nikon D500.
Undervattenshus Nauticam
Blixtar 2 stycken Ikelite DS160 (minst)
Favoritlinser Nikon 60mm makro,...