DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak

Varmaste vraken

– en global guide

Text: Marko Wramén – Bild: John Bantin

Att det finns tiotusentals vrak spridda i våra olika världshav lär inte komma som en nyhet för någon. Det svåra är inte att hitta ett vrak, utan att finna ett vackert, välbevarat och lagom djupt vrak som går att dyka på. För att göra det lite lättare för dig som ressugen vrakdykare har vi valt ut en handfull pärlor som funnit sin sista viloplats i varma vatten.

Vi börjar vår resa med Röda Havet. I detta djupa hav får man framförallt leta efter vraken kring de många korallreven, åtminstone om man ska dyka på dem. Det innebär ofta att vraken ligger mer eller mindre grunt och genom åren fått ta mycket stryk från vågor och vind. Eller så står de nästan upprätt med aktern på mycket djupt vatten och ett sönderslaget förparti uppe vid ytan. Men det finns undantag, fartyg som ligger mer eller mindre upprätt på en plan botten på rimligt djup. Ofta har fartygen hamnat på botten på grund av människans avgrundsdjupa instinkt att göra sina medmänniskor illa.

Egypten
Thistlegorm är ett sådant exempel. 1941 rasade andra världskrigets dårskap för fullt. I Nordafrika inledde den beryktade tyska generalen Erwin Rommel en hård motoffensiv mot de allierade i mars. De framförallt engelska trupperna trycktes tillbaka nästan hela vägen till Kairo och läget var desperat. Man lyckades dock stoppa den tyska offensiven och planerade ett storskaligt motanfall i november. För detta behövde man massor med materiel till den åttonde armén allmänt känd som ökenråttorna. En rad fartyg avseglade under hösten mot Nordafrika lastade med ammunition, fordon, flygplan och andra förnödenheter. Ett av dem var det så gott som nybyggda lastfartyget Thistlegorm. Det 126,5 meter långa skeppet började byggas i Sunderland 1939 och gjorde sina första resor till bland annat USA och Sydamerika året efter.
Under 1941 börjar så Thistlegorm frakta materiel till åttonde armén i Alexandria vid Egyptens Medelhavskust. I slutet av september ingår hon i en konvoj på väg upp genom Röda Havet. Utanför Shadwan Island tvingas man kasta ankar för att vänta på att Suezkanalen ska rensas från minor. Man blir liggande att antal dagar och tyskarna får nys om det. Kvällen den 5 oktober 1941 lyfter därför fyra långdistansbombplan av typen Heinkel 111 från Kreta med konvojen som mål. Natten till den 6 oktober går man till anfall. Thistlegorm. träffas akter om midskepps och sjunker på cirka 30 meters djup.
1952 hittas vraket under en av Jacques Cousteaus expeditioner i Röda Havet. Man dyker här flera gånger och bärgar skeppsklockan och kaptenens kassaskåp. Några år senare gör National Geographic en expedition hit och berättar om vraket, men sedan faller det i glömska. Först 1992 återupptäcks det av dykare och två år senare sänder BBC en dokumentär om skeppet och dess historia.
Idag är Thistlegorm en av Röda Havets ”klassiker”, en dykplats man bara måste besöka. Trots att vraket farit illa av de tusentals dykare som besökt henne och i många fall tagit med souvenirer upp till ytan, så är det fortfarande ett spännande dyk. Ett rikt djurliv har samlats kring vraket med bland annat stora spadfiskar och barrakudor som bofasta invånare. Stora stim med glasfisk böljar fram i skuggiga delar av fartyget och på fördäck ligger ofta krokodilfiskar på lur. I aktern står en kanon kvar på sin plattform med...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser