DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap
Vetenskap – Arkimedes lag
Vetenskap – Arkimedes lag
1 av 1

Vetenskap

– Arkimedes lag

Text: Jesper Kjøller Grafik: Charly Nielsen
Dykning är en aktivitet som kan mixas med en rad andra ämnesområden. Man kan lätt koppla ihop sitt intresse för dykning med biologi, sjöfart, fysiologi, teknik, fotografering och många andra. På alla grundläggande dykutbildningar ingår undervisning i fysik. Och förståelsen för de fem grundlagarna är viktig. Men vi får sällan veta något om upphovsmännen och deras spännande liv. I denna artikelserie har du chansen att damma av dina kunskaper samtidigt som du förhoppningsvis lär dig något nytt.

Oavsett hur många landvinningar och uppfinningar som har kommit till sedan dykningens barndom är det några grundläggande upptäckter som vi aldrig kan komma förbi. De kunskaper vi har om människokroppens fysiska reaktioner på vatten och tryck kan vi i första hand tacka fem herrar för. Av en ren tillfällighet går det att rada upp dem i kronologisk och nästan alfabetisk ordning. Du kommer att kunna läsa om Arkimedes, Boyle, Charles, Dalton och Henry, om deras liv och upptäckter. De bildar tillsammans dykningens ABCDH.

Arkimedes lag
En kropp som helt eller delvis nedsänks i vätska påverkas av en uppåtriktad kraft som motsvarar vikten av den undanträngda vätskemängden. Arkimedes lag gäller för både vätskor och gaser – även smält bly och vätgas. Lagen förklarar varför en supertanker kan flyta, hur en varmluftsballong kan flyga och varför ett isberg har 90 procent av sin volym under havsytan. Den förklarar också varför du måste öka vikten i förhållande till volymen med 10-15 kilo bly när du dyker med tjock våtdräkt eller torrdräkt.

Arkimedes liv
Arkimedes levde från 287 till 212 f.kr. Största delen av sitt liv tillbringade han på Sicilien med avbrott för studier i Alexandria, Egypten. Han var föregångare för många framsteg inom både matematik, optik och mekanik. Han uppfann både balansvågen och den hydrauliska skruven som användes för konstbevattning i hela medelhavsområdet. På många ställen i Afrika används Arkimedesskruvens princip ännu idag. Men mest känd är han naturligtvis för sin berömda lag som han enligt legenden kom fram till på det här sättet.

Heureka
Konung Hiero II bad en gång Arkimedes att avgöra om hans kungakrona verkligen var av massivt guld eller bara av förgyllt silver. Arkimedes grubblade länge på problemet. En dag låg han i sitt badkar och funderade på vattnet som rann över kanten när han klev ner i karet. Då fick han en idé. Guld har ju större densitet än silver. Därför måste guld av en viss vikt tränga undan en mindre vattenvolym än silver med samma vikt. Han blev så entusiastisk över sin upptäckt att han sprang naken ut på gatan och ropade ”Heureka” som på grekiska betyder ”jag har funnit det”. Därefter bevisade han med sin nyupptäckta princip att Hiero IIs kungakrona var en förfalskning.

Leksaker
Arkimedes var mest intresserad av matematik. Sina mekaniska uppfinningar betraktade han som leksaker. När romarna belägrade hans hemstad, anförda av general Marcus Claudius, konstruerade Arkimedes katapulter som kunde krossa angriparna med stora stenblock. Han uppfann också några finurliga speglar som kunde fånga solens strålar och sätta romarnas skepp i brand. Hans krigsmaskiner hjälpte sicilianarna att hålla stånd mot övermakten i flera år. Till sist kapitulerade staden. Arkimedes blev dräpt av romerska soldater – enligt uppgift för att han vägrade lämna sitt älskade Syracusa.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser