DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Vithajen – Neptune Islands härskare
Vithajen – Neptune Islands härskare
Vithajen – Neptune Islands härskare
Alisa Bechthold står på knä i den nedsänkta buren i hopp om att få den perfekta bilden av en vithaj.
Vithajen – Neptune Islands härskare
Fyra dykare gör sig klara för hissfärden ner till bottnen. Där får de tillbringa kvalitetstid med ett av havens mest imponerande rovdjur.
Vithajen – Neptune Islands härskare
Kraftfulla och majestätiska hajar har härskat i oceanerna i miljontals år.
Vithajen – Neptune Islands härskare
Vithajen Calell rusar mot ytan för att kolla en tonfiskstek. Sedan simmar han mot buren.
Vithajen – Neptune Islands härskare
Australiska sjölejons valpar älskar att komma nära och titta på sin spegelbild i kamerans välvda frontglas.
Vithajen – Neptune Islands härskare
Två sjölejonvalpar väntar på att mamma ska komma tillbaka med frukosten.

Vithajen

– Neptune Islands härskare

Av David Pearlman
Dussintals kobbar ligger i mynningen till Spencer Gulf i delstaten South Australia. Där flödar 16-gradigt svalt vatten ut i den stora oceanen. Öarna är obebodda av människor men de hyser väldiga kolonier av sälar och sjölejon. Här i södra Australien erbjuds burdykning där gästande dykare kan få möta vithaj på ett helt nytt sätt.

En av ögrupperna kallas Neptune Islands. Där är säl- och sjölejonkolonierna speciellt stora. Dessutom ligger djupa raviner mellan öarna. Det förklarar närvaron av ett av naturens märkligaste och mest missförstådda rovdjur – den stora vithajen.
Vår grupp av 12 äventyrare stävar ut från Port Lincoln ombord på den 26 meter långa Princess II med kurs på Hopkins Island. Ön har ett stort bestånd av sjölejon. Dessutom en grund vindskyddad vik. Där har få vithajar siktats – om ens någon. Vi byter om för att tumla runt med de lekfulla och nyfikna sjölejonen i några timmar. Såväl sjölejon som delfiner och valar sätter alltid extra krydda på ett dyk. Känslan av samhörighet mellan människa och andra vattendäggdjur skiljer sig märkbart från det vi vanligen brukar uppleva tillsammans med fiskar.
Jollen firas ner i vattnet från Princess II. Dykarna tittar in mot ön med en blandning av upprymdhet och oro. Sjölejonen bligar tillbaka mot dem från stranden. Bortåt 50 djur ligger samlade där. Dykarna är ytterst medvetna om att sjölejonen utgör godbitar för vithaj. Vattnen runt ön är kända för att glupska vithajar ständigt cirkulerar där.
En besättningsmedlem påminner om att folk har dykt i viken sedan årtionden. Ingen hajattack har någonsin rapporterats på just det här stället. Nu kan alla se hela skalan mellan risk och belöning. Den väger tungt över mot belöning. Jollen lämnar moderfartyget och pilar iväg in mot stranden. Sjölejonen ser förväntansfulla ut. Snart närmar vi oss stranden. Då börjar sjölejonen vada ut i vattnet. De ser klumpiga och oviga ut på land. Nere i vattnet förvandlas de till smidiga akrobater med oslagbar manöverförmåga.
Dykarna kommer raskt ner i vattnet. Nu kan det roliga börja. Sjölejonhonorna visar upp sig i all sin glans. De simmar i cirklar runt dykarna. Uppvisningen kombinerar nyfikenhet med överlägsen vighet. Hannarna är åtskilligt mer reserverade. De väntar i kulissen för att vid behov skydda sitt harem.
Roligast är valparna. De nafsar efter fenorna och kör nosen rakt upp i kamera och mask. Valparna visar en troskyldig godtrogenhet som skulle smälta ett stenhjärta. Enbart det här dyket vore värt priset för hela resan. Och visst är det festligt att dyka med de här havets lekfulla hundvalpar. Ändå är det inte för deras skull som vi har kommit.
Livet erbjuder emellanåt oförglömliga upplevelser. Så är det helt klart med sjölejonen. Vi stortrivs tillsammans med våra nya pälsklädda vänner. Ändå blir ingen ledsen när det är dags att ge sig av för att möta vithajarna.

Bottendyk

Rasslet från ankarspelet bekräftar att vi äntligen har anlänt till de beryktade North Neptune Islands. Vår expeditionsledare Andrew Fox är expert på vithajens beteende. Han börjar förbereda för ”mäskningen” – en vidrigt stinkande soppa han kallar ”hemlig sås”. Den ska hällas i havet och är oemotståndlig för hajar.
Inom 20 minuter skriker någon ”Hajar! Hajar!”. Hajen i fråga...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser